Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 13 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

24 Ianuarie 2020
Vizualizari: 470
Comentează add

Manifestări la Iaşi cu ocazia Unirii Principatelor Române

radiojurnal

Foto: Agerpres

Astăzi se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român. În anul 1859, Alexandru Ioan Cuza era ales domnitor şi în Moldova şi în Muntenia.

În amintirea acestui moment, în capitală sunt organizate ceremonii militare şi depuneri de coroane de flori la statuia domnitorului de pe Dealul Patriarhiei. Evenimente speciale au loc astăzi şi la Iaşi, de unde ne oferă mai multe informaţii, acum în direct, corespondenta Radio România Actualităţi, Cristina Vartolomei. Bună dimineaţa!

Reporter: Buna dimineata! Lista invitaților a suferit o schimbare de ultimă oră. Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat că din motive obiective nu mai poate ajunge astăzi, la Iași. Rămâne însă același programul manifestărilor, care se vor desfășura în Piața Unirii, unde se află statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Sărbătoarea începe la ora 12:00 cu un concert de muzică populară și va fi precedată de un marş al unioniștilor, cei care pledează pentru unirea cu Republica Moldova.

De la ora 13:00, vor avea loc festivitățile oficiale, la care vor fi prezenți președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi o parte dintre miniștrii, lideri de partide şi membri ai Corpului Diplomatic  de la Bucureşti. Un sobor de preoți ortodocși şi romano-catolici va săvârşi o slujbă de Te Deum, iar după ceremonialul religios vor rosti discursuri preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, dar și alte oficialități centrale și locale.

Alocuțiunile vor fi urmate de depuneri de coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi de o paradă militară.

Cei prezenți se vor prinde apoi în Hora Unirii.

Președintele Klaus Iohannis şi ceilalţi demnitari se vor deplasa și la Mănăstirea Trei Ierarhi, pentru a depune flori și la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Pentru cei rămași în Piața Unirii, organizatorii au pregătit o masă tradițională cu plăcinte moldovenești, cei cald și vin fiert.


 


Etichete Unirea Principatelor RomâneIaşi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live