Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 26 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

24 Ianuarie 2021
Vizualizari: 149
Comentează add

Muzică de fanfară, spectacole folclorice și recitaluri marchează Ziua Principatelor Române, în țară și în străinătate.

Manifestări de Ziua Unirii Principatelor - relatări din țară

radiojurnal

Foto: Agerpres

Mesajul ambasadorului României la Vatican, profesorul universitar Liviu-Petru Zăpârțan, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 ianuarie, ora 7:13) - Emisiunea: "Radiojurnal" - Realizator: Cristian Bâcâin - Mesaje de Ziua Unirii Principatelor au avut loc ieri în țară, dar și în diaspora. Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun și Institutul Limbii Române au organizat în mediul online Unirea Principatelor din 1859, un omagiu adus culturii române, întâlnire cu studenții Lectoratului de limbă, cultură și civilizație românească de la Institutul Pontifical Oriental. Ambasadorul României la Vatican, profesorul universitar Liviu-Petru Zăpârțan, a spus: 

Liviu-Petru Zăpârțan: Este îmbucurător faptul că această cinstire a celor două evenimente a fost proiectată, să spun așa, pe un fundal mai amplu al problematicii pe care o ridică lumea contemporană față de care aceste două momente sunt repere în orientarea noastră astăzi.

Unirea Principatelor Române este marcată și la Focșani, în județul Vrancea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 ianuarie, ora 8:01) - Realizator: Cristian Bâcâin - Unirea Principatelor Române este marcată și la Focșani, în județul Vrancea. Evenimentele sunt programate pe tot parcursul zilei. Acestea se vor încheia cu tradiționalul concert susținut de Orchestra de cameră "Unirea" a Ateneului Popular "Maior Gheorghe Pastia". Corespondentul RRA Gabriel Sava, cu programul zilei.
Reporter: Asociația "Eu, tu și ei" organizează, înpând cu ora 11:00, un tur ghidat numit generic Turul Unirii. Manifestările oficiale încep la ora 12:45 în Piața Unirii, unde va avea loc un minirecital susținut de Ansamblul Folcloric "Țara Vrancei", urmat de un ceremonial militar organizat de militarii Garnizoanei Focșani. La acest eveniment și-a anunțat prezența și preşedintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban. De la ora 14:00 este programată inaugurarea oficială a unui dintre cele mai valoroase clădiri de patrimoniu din Focșani, sediul fostei Prefecturi Putna. De la ora 17:00, la Sala Balada va avea loc spectacolul artistic "Uniți în cuget și în simțiri", organizat de Ansamblul Folcloric "Țara Vrancei" și de Teatrul municipal "Maior Gheorghe Pastia".

Muzică de fanfară, spectacole folclorice și recitaluri vor marca Ziua Principatelor Române la Alba Iulia

RADOR (24 ianuarie) - Muzică de fanfară, spectacole folclorice și recitaluri vor marca astăzi Ziua Principatelor Române la Alba Iulia. Evenimentele se vor desfășura fără public și vor fi transmise în direct online. Și Biblioteca Județeană "Lucian Blaga" Alba a pregătit un program special. Pe parcursul întregii zile vor fi postate pe pagina de Facebook a instituției informații inedite, alături de liste bibliografice, cu cărți recomandate pentru fiecare subiect în parte, transmite corespondentul RRA Andreea Bogdan.

Manifestări organizate la Iași de Ziua Unirii Principatelor Române

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 ianuarie, ora 8:00) - Realizator: În fiecare an, la 24 ianuarie, în întreaga țară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Țara Românească în 1859, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Acest eveniment major în istoria țării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat național unitar român. Împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române este marcată astăzi în țară prin diferite manifestări. Autoritățile locale au ales să sărbătorească prin ceremonii restrânse, cu respectarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei. La Iași, de exemplu, vor lipsi spectacolele și discursurile, iar cei prezenți nu se vor putea prinde în Hora Unirii. Cristina Vartolomei relatează:
Reporter: Ceremoniile vor începe la ora 11:30, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii, cu depunere de jerbe și coroane de flori. De la ora 12:00 va fi un serviciu religios, la care vor lua parte Înaltpreasfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Preasfințitul Iosif Păuleț, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iaşi. Solemnitățile se vor muta la Mănăstirea Trei Ierarhi, acolo unde se află mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. La Iași și-au dat întâlnire și unioniștii din România și Republica Moldova. Aceștia au anunțat că la ora 12:00 vor organiza un marș pe străzile din centrul orașului, care va porni de la Palatul Culturii.

Unirea de la 24 ianuarie 1859 reprezintă actul fondator al României, iar istoricii susțin că e greșit să o numim Mica Unire

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 ianuarie, ora 8:03) - Realizator: Cristian Bâcâin - Unirea de la 24 ianuarie 1859 reprezintă actul fondator al României, iar istoricii susțin că, tocmai de aceea, e greșit să o numim Mica Unire. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza domn în Moldova și Țara Românească a fost primul și cel mai important pas pe care înfăptuirii statului unitar național, care a deschis calea spre Marea Unire, sărbătorită pe 1 Decembrie 1918. Ianna Ioniță i-a cerut explicații istoricul lui Sorin Iftimi de la Muzeul Unirii din Iași.
Reporter: Ianna Ioniţă - De ce nu e corect să spunem Mica Unire?
Sorin Iftimi: Este o formă reziduală cu care am rămas după recentul Centenar al Unirii de la 1918, în urma căruia făcându-se România Mare, România la forma teritorială maximă, printr-un automatism s-a extins termenul de Unirea Mică pentru cea de la 1859, dar termenul, chiar dacă este comod, nu este unul corect și nu este adecvat, pentru că la 1859 este momentul întemeierii statului român modern. Din acel moment a apărut pe harta Europei un stat cu numele de România; este momentul fondator și, deci, nu poate fi minimalizat, nu poate fi considerat mic în raport cu altceva și ar trebui să dăm acestui moment importanţa cuvenită. Îi putem spune Unirea Principatelor, sau Prima Unire, sau Unirea de la 1859, dar nu Unirea Mică.


Etichete (ii)unireprincipate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live