Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 28 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Buculei, Suceava

3 Aprilie 2016
Vizualizari: 1734
Comentează add

La 1 aprilie 1941, peste 2000 de români bucovineni au fost împușcați în încercarea lor de a ajunge în România trecând graniţa Uniunii Sovietice.

Manifestări de comemorare a victimelor masacrului de la Fântâna Albă

mihaela-buculei-suceava

Foto: Nicolae Hauca

Anul acesta s-au implinit 75 de ani de la masacrul care a avut loc la Fântâna Albă.

La 1 aprilie 1941, peste 2000 de români bucovineni au fost împușcați în încercarea lor de a ajunge în România trecând graniţa Uniunii Sovietice.

La manifestările de comemorare a victimelor neamului românesc de pe Valea Siretului au participat reprezentanți ai societății civile din Nordul și Sudul Bucovinei, Dan Stoenescu, ministru delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni și o delegație de parlamentari români formată din senatorul Viorel Badea, vicepreşedintele Comisiei Românilor de pretutindeni, deputatul Aurelian Mihai, membru al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor, Sergiu Dan, preşedintele Asociaţiei Convergenţe Europene. 

După momentul comemorativ care a avut loc pe data de 1 aprilie la Fântâna Albă, la monumentul dedicat victimelor masacrului, liderii societăţilor româneşti din regiunile Cernăuţi şi Transcarpatia au avut posibilitatea să se întâlnească la sediul Consulatului General al României la Cernăuţi cu Dan Stoenescu, ministru delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni.

Acesta s-a aflat pe 1 aprilie într-o vizită de lucru în regiunea Cernăuţi. Dan Stoenescu a avut întâlniri oficiale și cu autorităţile cernăuţene, discutând despre diverse probleme cu care se confruntă comunitatea românească din regiunea Cernăuţi, cum ar fi soarta şcolilor româneşti din ţinut.

Acesta a remarcat deschiderea din partea autorităților ucrainene pentru a colabora cu partea română în sprijinul românilor din Ucraina și a susținut ideea că este  foarte important ca limba română, cultura română, spiritualitatea şi identitatea românească să fie păstrate în regiunea Cernăuți, Ucraina.

Vizita delegației de parlamentari români a continuat și pe data de 2 aprilie  în regiunea Cernăuți.

Oficialii români au participat la masa rotundă româno-ucraineană pe tema Masacrului de la Fântâna Albă, comis de sovietici în anul 1941, şedinţă care a avut loc la Centrul de Studii Româneşti al Facultăţii de Istorie, Politologie şi Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii Naţionale "Iuri Fedkovici" din Cernăuţi.

Tot în cursul zilei de 2 aprilie, parlamentarii români s-au întâlnit cu primari ai comunităților românești din regiunea Cernăuți, în ideea de a-i invita pe aceștia să cunoască mai bine viața românilor de peste graniță.

 

Manifestări de comemorare a victimelor masacrului de la Fântâna Albă. Foto: Mihaela Buculei

Posted by România Actualităţi on 3 Aprilie 2016

Etichete comemorare a victimelor masacrului de la Fântâna AlbăValea SiretuluiDan Stoenescuministru delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindenidelegație de parlamentari români

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live