Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mai multă libertate de decizie pentru statele UE în cazul OMG-urilor

Comisia Europeană acordă guvernelor naționale posibilitatea de a avea un cuvânt mai greu de spus în utilizarea organismelor modificate genetic.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 23 Aprilie 2015, 10:45

Decizia a fost luată după o reexaminare a procesului decizional în ceea ce privește autorizarea utilizării organismelor modificate genetic ca produse alimentare și ca furaje.

Această reexaminare urmează orientările politice prezentate Parlamentului European în iulie 2014, pe baza cărora a fost ales actualul Executiv comunitar.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a declarat că a ascultat preocupările multor cetățeni europeni, reflectate în pozițiile adoptate de guvernele lor naționale.

“După adoptare, propunerea de astăzi le va oferi statelor membre, cu respectarea deplină a principiului subsidiarității, un cuvânt mai greu de spus în ceea ce privește utilizarea pe teritoriile lor a organismelor modificate genetic” – a spus comisarul european.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Statele europene au păreri împărţite faţă de organisme modificate genetic cultivate pe scară largă în America şi Asia. În timp ce Marea Britanie este favorabilă, multe alte state membre ale Uniunii, inclusiv Franţa şi Germania, se opun.

Potrivit unui comunicat publicat la Bruxelles, propunerea adoptată astăzi de Comisie este un semnal puternic și semnificativ pentru cetățeni că Europa ține seama de preocupările lor, care pot fi diferite de la o țară la alta.

Noua abordare are drept obiectiv atingerea echilibrului corespunzător între menținerea unui sistem de autorizare la nivelul Uniunii și libertatea statelor membre de a decide asupra utilizării organismelor modificate genetic pe teritoriul lor.

Întrucât este esențială păstrarea unui sistem unic de gestionare a riscurilor - pentru a asigura același nivel de protecție în întreaga Uniune - sistemul actual de autorizare, bazat pe dovezi științifice și pe norme de etichetare care garantează posibilitatea de a alege a consumatorilor, nu se va modifica.

Statele membre vor trebui să dovedească faptul că măsurile de excludere respectă legislația europeană, care include principiile pieței interne, și obligațiile internaționale ale Uniunii Europene.

Măsurile de neaplicare trebuie să se bazeze pe motive legitime, cum ar fi riscul pentru sănătatea oamenilor și a animalelor și pentru mediu.