Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Sâmbătă, 25 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

14 Martie 2019
Vizualizari: 289
Comentează add

La Londra va fi prezentată o piesă de teatru scrisă special pentru acest moment de comemorare, iar la Frankfurt a fost prezentat deja un spectacol festiv.

Maghiarii din întreaga lume vor sărbătorii ziua de 15 martie

sergiu-stet

 Bastionul Pescarilor, Budapesta, Ungaria.       Foto: pixabay.com. 

Ziua de 15 Martie va fi sărbătorită pretutindeni în lume de organizaţiile şi comunităţile maghiare.

Potrivit unui comunicat, remis joi Agenţiei de Presă MTI de către Cancelaria premierului Ungariei, orele de istorie, programele şi festivităţile au început încă la sfârşitul săptămânii trecute şi vor continua şi în această săptămână. La organizarea evenimentelor festive participă bisericile, organizaţiile politice şi unele ONG-uri locale, şcolile maghiare şi ambasadele Ungariei.

Programe festive se vor desfăşura în toate locurile importante în care a avut revoluţia şi lupta pentru libertate din 1848-49, respectiv în locurile care amintesc de revoluţionarii maghiari.

Astfel, programe festive vor avea loc la Mediaş şi Sighişoara, locul în care se presupune că a murit poetul Petőfi Sándor, la Monumentul Petőfi, reconstruit în 2005, de la Fântâna Ispan, la locul bătăliei de la Piski (Simeria Veche) şi la Cristuru Secuiesc, unde a fost plantat în urmă cu doi ani un păr "Petőfi", se mai arată în comunicat.

La Beregovo, asociaţia Baranta din Transcarpatia va arbora drapelul Ungariei. Această asociaţie, care are aproximativ 100 de membri, reprezintă o comunitate care se ocupă de păstrarea tradiţiilor maghiare.

Şi în Turcia sunt organizate anual comemorări, deoarece după lupta pentru libertate, mai mulţi ofiţeri de rang înalt, printre care şi Lajos Kossuth, s-au refugiat aici de persecuţii. Sărbătoare va fi şi la New York, unde Lajos Kossuth a petrecut 17 zile, în 1851.

La Londra va fi prezentată o piesă de teatru scrisă special pentru acest moment de comemorare, iar la Frankfurt a fost prezentat deja un spectacol festiv de către maghiarii care trăiesc aici. 


Etichete Petőfi SándorCristuru SecuiescBeregovo,TranscarpatiaLajos KossuthMTVMTIrevoluţie1848

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live