Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Dumitrescu

5 Iulie 2011
Vizualizari: 1461
Comentează add

Olanda este unul dintre cele 11 state UE care au menţinut restricţiile la angajare pentru cetăţenii din România şi Bulgaria după aderarea celor două state la UE.

MAE critică restricţiile impuse pe piaţa muncii olandeze

cristina-dumitrescu

Muncitori sezonieri în Olanda. Foto: Reuters.

Ministerul de externe român îşi exprimă dezacordul faţă de menţinerea deciziei guvernului olandez de implementare de la 1 iulie a măsurilor mai restrictive privind accesul românilor pe piaţa muncii din Olanda.

Restricţiile impuse de Olanda au fost criticate în plenul Parlamentului European şi de doi europarlamentari social-democraţi din România, Corina Creţu şi Rovana Plumb.

Cei doi politicieni au denunţat măsurile aplicate de autorităţile olandeze cetăţenilor din România şi din Bulgaria ca fiind "discriminatorii şi contrare proiectului european".

Pe de altă parte, autorităţile olandeze afirmă că nu introduc nicio nouă restricţie pentru lucrătorii din România şi din Bulgaria.

Purtătorul de cuvânt al ministerului olandez al afacerilor sociale a declarat că pentru locurile de muncă vacante de pe piaţa internă au prioritate olandezii şi cetăţenii statelor membre pentru care restricţiile au fost total eliminate.

Din acest punct de vedere, declara în primavară un alt ministru olandez, până în 2014 România şi Bulgaria vor fi tratate ca ţări din afara Uniunii Europene.

Conform tratatului de aderare, Olanda poate menţine restricţiile pentru muncitorii din România şi Bulgaria până la sfârşitul anului 2011.

Tot până atunci, Olanda va trebui să notifice oficial Comisia Europeană în legătură cu regimul restricţiilor pentru perioada 2012-2014, aceasta fiind a treia fază şi ultima prevazută în tratatul de aderare.

Olanda are dreptul de a menţine restricţiile până în 2014 doar dacă poate dovedi că ridicarea acestora ar perturba piaţa internă a muncii.


Etichete RomâniaOlandaministerul de externe

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live