Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Marţi, 04 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Cealera, Constanța

19 Aprilie 2022
Vizualizari: 515
Comentează add

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, au vizitat Portul Constanţa.

M. Ciolacu despre importanţa strategică şi comercială a Portului Constanţa

sorin-cealera-constanta

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, anunță intenția României de a sprijini logistic Ucraina pentru ca mărfurile sale să tranziteze țara noastră către alte state europene. Foto: Sorin Cealera.

Creşterea capacităţii Portului Constanţa de a transporta mărfuri, în contextul războiului din Ucraina, a devenit o prioritate pentru statul român.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, s-au deplasat astăzi la Constanţa, unde au făcut un bilanţ al primelor măsuri luate de Guvern pentru operaţionalizarea liniilor de cale ferată care au fost blocate ani de zile cu vagoane nefolosite.

Săptămâna trecută, prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat că Guvernul va aloca 200 de milioane lei pentru punerea în valoare a infrastructurii de transport feroviar din Portul Constanţa.

A început planul de valorificare a infrastructurii feroviare din Portul Constanța, anunțat în urmă cu două săptămâni de ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu. 337 de vagoane care staţionau de multă vreme pe liniile din port au fost mutate în triajele CFR marfă din țară, o parte intrând deja în reparații.

Rămân 376 de vagoane uzate moral, care nu pot fi mutate în condiții de siguranță. Ele se află sub sechestrul ANAF, care urmează să le valorifice prin vânzare la licitație.

Peste 100 de milioane lei din cele 200 alocate de Guvern vor fi utilizate în primă fază pentru a reabilita printr-o procedură de urgență 35 dintre cele 98 de linii feroviare nefolosite din port.


Sorin Grindeanu: Procedurile vor urma astfel încât să creştem capacitatea Portului Constanța pe zona feroviară, pentru că Portul Constanța trebuie să fie prioritate pentru România - şi este. Guvernul a alocat rapid această sumă de bani și vor mai urma investiții, astfel încât să folosim la capacitate maximă Portul Constanța.


Reporter: Războiul din Ucraina a dus la o creştere a traficului de mărfuri în Portul Constanța. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, se va deplasa la Kiev săptămâna viitoare.
 

Marcel Ciolacu: O să am discuţii cu omologul meu din Ucraina, sperăm și cu primul ministru și cu președintele Ucrainei. Îi asigurăm că logistic, România se pregătește ca mărfurile din Ucraina să tranziteze România şi să meargă mai departe către statele civilizate, astfel încât activitatea economică să continue din Ucraina prin România.


Reporter: Traficul de mărfuri în Portul Constanţa a crescut cu 10% de la declanşarea războiului din Ucraina şi se aşteaptă creșteri mai mari.


Etichete sorin grindeanumarcel ciolacuportul constantaguvern

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live