Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Lupta pentru calificarea la Cupa Mondială din 2018 continuă

În preliminariile europene s-au desfășurat partidele din etapa a cincea.

Lupta pentru calificarea la Cupa Mondială din 2018 continuă
Foto: facebook.com/fifaworldcup

Articol de Alex Țențu, 27 Martie 2017, 02:31

În preliminariile europene s-au desfășurat partidele din etapa a cincea. Câștigătoarele celor nouă grupe merg direct la Cupa Mondială, în timp ce primele opt locuri secunde vor susține o dublă de baraj.

Grupa A

Surpriza preliminariilor a avut loc la Sofia, acolo unde Bulgaria a trecut cu 2-0 de Olanda, în grupa A. Două goluri înscrise de Spas Delev, în primele 20 de minute, au asigurat victoria bulgarilor. Olanda a folosit un fundaș central de doar 17 ani, Mathis De Ligt, de la Ajax, care a greșit la ambele goluri. Batavii riscă să nu se califice nici la Cupa Mondială, după ce nu au fost nici la Campionatul European din 2016.

Franța a învins cu 3-1 în Luxemburg. Giroud cu o dublă a devenit al zecelea marcator din istoria naționalei cocoșilor, iar noua senzație a fotbalului european, Kylian Mbappe, a debutat pentru Franța.

Suedia a trecut clar de Belarus, scor 4-0, si se află pe doi, cu 10 puncte. Franta este pe unu, cu 13 puncte, Bulgaria, locul al treilea, cu 9 puncte, Olanda, cu 7 puncte, este pe 4, iar în coadă sunt Belarus si Luxemburg.

Grupa B

Elveția se află pe unu, cu 5 victorii din 5 meciuri, după 1-0 cu Letonia. Portugalia este pe 2, cu 12 puncte. Campioana europeană a dispus cu 3-0 de Ungaria. Cristiano Ronaldo a înscris două goluri din afara careului, unul cu piciorul stâng, celălalt din lovitură liberă. Ungaria, cu doar 7 puncte, nu mai poate avea pretenții la calificare, cum nici Feroe nu mai are, după ce a remizat 0-0 in Andorra.

Grupa C

Germania s-a impus cu 4-1 în Azerbaijan și ajunge la cinci victorii din tot atâtea partide. Dubla lui Schurle și reușitele lui Muller și Gomez au adus victoria campioanei mondiale, care a încasat primul gol al acestei campanii de la Nazarov. Irlanda de Nord se menține pe poziția a doua, după 2-0 împotriva Norvegiei. Reușitele gazdelor au fost semnate de Ward și Washington. Scorul serii a fost reazilat în San Marino. Cehia s-a impus cu 6-0 și ajunge pe poziția a treia. Pe patru a căzut Azerbaijanul, Norvegia se află pe 5, iar San Marino încheie ierarhia.

Grupa D

Serbia a urcat pe primul loc, după ce a invins cu 3-1 în Georgia, deși a fost condusă încă din minutul 6.

Tot 11 puncte are și Irlanda, care a căzut pe 2, după 0-0, pe teren propriu, cu Țara Galilor, într-un meci extrem de dur, cu intrări aproape criminale ale galezilor. Neil Taylor i-a rupt piciorul lui Seamus Coleman, unul dintre cei mai buni fundași dreapta din lume, care va sta jumătate de an departe de gazon.

Țara Galilor a rămas pe 3, dar este la 4 puncte în spatele Serbiei și Irlandei. Tot 7 puncte are și Austria, după 2-0 cu Moldova, care este ultima în grupă.

Grupa E

Cu 13 puncte, Polonia este aproape calificată, după 2-1 în Muntenegru. Muntenegru rămâne pe 2, cu 7 puncte, tot atâtea cât are și Danemarca, după 0-0 împotriva României, la Cluj. Cu acest egal, România se află pe 4, cu 6 puncte, la egalitate cu Armenia, care a învins cu 2-0 Kazakhstanul.

Grupa F

Anglia își consolidează poziția de lider în grupa F, după 2-0 în fața Lituaniei. Defoe a deschis scorul, iar Vardy a stabilit rezultatul final de pe Wembley. Slovacia urcă pe doi, cu nouă puncte acumulate, după 3-1 în Malta. Scoția a reintrat în lupta pentru calificare, după ce a învins cu 1-0 Slovenia, grație reușitei lui Martin din minutul 88. Astfel, Slovenia rămâne pe poziția a treia, cu 8 puncte, Scoția ajunge pe 4, cu 7 puncte, iar Lituania și Malta se află pe ultimele două poziții ale grupei.

Grupa G

Spania și Italia continuă să-și dispute prima poziție a grupei. Spania a trecut cu 4-1 de Israel, iar Italia cu 2-0 de Albania, in ceea ce a reprezentat a 1000-a partidă a carierei pentru Buffon. Așadar, un duel pentru evitarea locului 2, care duce la baraj, între Spania și Italia, care au 13 puncte, urmate de Israel, Albania și Macedonia, care a învins cu 3-0 pe terenul codașei Lichtenstein.

Grupa H

Belgia, fără Eden Hazard, nu a putut învinge Grecia, la Bruxelles, scor final 1-1. Lukaku a egalat pentru gazde în minutul 89, după ce Grecia rămăsese de mai bine de 20 de minute în 10 oameni. Belgia este lider, cu 13 puncte , Grecia este pe 2, cu 11 puncte, iar pe 3 este Bosnia, cu 10 puncte, care s-a apropiat după victoria cu 5-0 în fața Gibraltarului. În duelul locurilor 4-5, Cipru și Estonia au remizat fără goluri.

Grupa I

Croația rămâne lider, cu 13 puncte, după 1-0 împotriva Ucrainei, care a picat pe 3, cu doar 8 puncte. Islanda a urcat pe 2, cu 10 puncte, după 2-1 în Kosovo. Turcia a rămas pe 4, și după 2-0 în fața Finlandei, însă, cu 8 puncte acumulate, se va bate cu șanse importante pentru locul al doilea.

În America de Sud s-a disputat etapa a 13-a. La Cupa Mondială se califică primele 4 naționale, iar locul 5 dă baraj cu prima echipă a Oceaniei.

Brazilia, cu 30 de puncte, este ca și calificată, după 4-1, la Montevideo, împotriva locului 2, Uruguay, care a rămas cu 23 de puncte. Gazdele au deschis scorul, prin Cavani, după care Paulinho, cu o triplă, și Neymar au tranșat derby-ul rundei a 13-a din America de Sud.

Pe 3 a urcat Argentina, cu 22 puncte, după 1-0 pe teren propriu în fața celor din Chile. Messi, din penalty, a adus o mini-revanșă pentru argentinieni, după ultimele două finale de Copa America pierdute în fața chilienilor.

Pe 4 este Columbia, cu 21 de puncte, după un neașteptat de greu 1-0, pe teren propriu, contra Boliviei.

Lupta pentru locul 5 s-a încins, după ce Paraguayul a învins cu 2-1 Ecuadorul, ocupanta poziției a cincea, și a venit la 2 puncte în spatele ecuadorienilor și chilienilor, care au câte 20 de puncte.

Pe 8 este Peru, care, cu doar un 2-2 în Venezuela, acumulează 15 puncte, și are șanse mici să mai intre în cursa pentru locul 5. Bolivia, pe 9, și Venezuela, pe 10, vor incerca să evite ultimul loc.

În seara de marți spre miercuri este programată etapa a 14-a. Argentina merge în Bolivia, Columbia se deplasează în Ecuador, Chile o găzduiește pe Venezuela, Brazilia pe Paraguay, iar Uruguayul va evolua in Peru.

În Asia se desfășoară turul 3 de calificare la Cupa Mondială. Primele două echipe din fiecare grupă merg direct în Rusia, iar cele două locuri trei vor disputa o dublă manșă pentru a stabili cine va da baraj cu locul al patrulea din America Centrală și de Nord.

În grupa A, Iranul continuă să fie lider autoritar, cu 14 puncte, după 1-0 în Qatar. Pe 2 este Coreea de Sud, cu 10 puncte, chiar și după infrangerea cu 0-1 din China, asta pentru că și locul al treilea, ocupat de Uzbekistan, a pierdut cu 1-0 în Siria, care a reintrat în lupta pentru locul 3. Uzbekistanul are 9 puncte, iar Syria a acumulat 8.

În grupa B, Arabia Saudită și Japonia au ajuns împreună la 13 puncte. Arabia Saudită a învins cu 3-0 în Thailanda, iar Japonia cu 2-0 in Emiratele Arabe Unite. Australia rămâne pe 3, după ce a făcut doar 1-1 în Irak, insă nu ar trebui să aibă probleme pentru locul 3, chiar dacă Emiratele Arabe Unite sunt la un punct în spate.

Marți se va desfășura în Asia și etapa a șaptea. În grupa A, Coreea de Sud-Siria, Iran-China și Uzbekistan-Qatar, iar în grupa B: Australia-Emiratele Arabe Unite, Japonia-Thailanda și Arabia Saudită-Irak.

În Amercia Centrală și de Nord echipele se află în turul cinci, reprezentat de către o grupă de șase echipe. Primele trei merg direct la Campionatul Mondial, iar locul 4 dă baraj cu învingătoarea dublei manșe dintre locurile 3 din Asia.

Mexicul a urcat pe 1, cu 7 puncte, după 2-0 împotriva celor din Costa Rica. Costa Rica a picat pe 2, cu 6 puncte. Locul al treilea, Panama, a pierdut cu 1-0 în Trindad Tobago, iar SUA a făcut scorul rundei, 6-0 cu Honduras, și a ajuns pe 4.

Marți spre miercuri se vor disputa: Honduras-Costa Rica, Trindad Tobago-Mexic și Panama-SUA.

În Oceania, turul al treilea, se dispută două grupe de câte trei echipe. Locurile unu vor susține o dublă manșă, iar câștigătoarea va da baraj cu locul 5 din America de Sud.

În grupa A, Noua Zeelandă domină clar, cu 7 puncte, după 2-0 in Fiji, iar în grupa B, Tahiti este pe 1, cu 6 puncte, în urma victoriei cu 3-1 din Papua Noua Guinee.

Echipele din Africa nu au avut programate jocuri de calificare la Cupa Mondială din Rusia – 2018.

Contracronometru de Joi – Ciprian Marica:”Aș fi preferat Islanda”
Sport 28 Martie 2024, 21:59

Contracronometru de Joi – Ciprian Marica:”Aș fi preferat Islanda”

Ediția a 8-a a emisiunii Contracronometru, de joi 28 martie, dedicată ca de obicei participării României la Turneul Final de...

Contracronometru de Joi – Ciprian Marica:”Aș fi preferat Islanda”
Cupa României la handbal masculin, meciuri tari în sferturi
Sport 28 Martie 2024, 17:25

Cupa României la handbal masculin, meciuri tari în sferturi

La sediul Federației Române de Handbal s-au stabilit meciurile din Sferturile Cupei României la masculin.

Cupa României la handbal masculin, meciuri tari în sferturi
Sport, natură, aventură! Peste 800 de participanți așteptați la linia de start a Crosului USAMV
Sport 28 Martie 2024, 14:21

Sport, natură, aventură! Peste 800 de participanți așteptați la linia de start a Crosului USAMV

Copii, elevi, studenți și alergători de cursă lungă, sunt așteptați să ia startul la cea de-a treia ediție a Crosului...

Sport, natură, aventură! Peste 800 de participanți așteptați la linia de start a Crosului USAMV
Real Madrid a etalat noul echipament creat de un japonez
Sport 28 Martie 2024, 13:46

Real Madrid a etalat noul echipament creat de un japonez

Los Blancos vor evolua și în echipament violet

Real Madrid a etalat noul echipament creat de un japonez
Rapid, în semifinalele Cupei României la Handbal Feminin
Sport 28 Martie 2024, 08:16

Rapid, în semifinalele Cupei României la Handbal Feminin

Rapidistele au câștigat la Buzău, cu scorul de 29-23.

Rapid, în semifinalele Cupei României la Handbal Feminin
Contracronometru JO Paris la 110 ani de Olimpism în România
Sport 28 Martie 2024, 06:55

Contracronometru JO Paris la 110 ani de Olimpism în România

O nouă ediție specială a emisiunii Contracronometru, miercuri 27 martie la Radio România Actualități, dedicată participării...

Contracronometru JO Paris la 110 ani de Olimpism în România
Dinamo și UTA au fost sancționate drastic de către Comisia de Disciplina din cadrul FRF
Sport 27 Martie 2024, 21:14

Dinamo și UTA au fost sancționate drastic de către Comisia de Disciplina din cadrul FRF

Dinamo și UTA au fost sancționate drastic de către Comisia de Disciplina din cadrul Federației Române de Fotbal...

Dinamo și UTA au fost sancționate drastic de către Comisia de Disciplina din cadrul FRF
România, grupă completă în Liga Națiunilor
Sport 27 Martie 2024, 19:34

România, grupă completă în Liga Națiunilor

Naționala de fotbal a României va fi în grupa C2 în Liga Națiunilor, și și-a aflat și ultimul adversar din această fază a...

România, grupă completă în Liga Națiunilor