Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LUMINA CREDINŢEI Duminică, 28 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

31 August 2012
Vizualizari: 1743
Comentează add

De la 1 septembrie va creşte cu 2-3% preţul energiei electrice pentru consumatorii non-casnici iar din 15 septembrie creşte preţul gazelor naturale, anunţă ANRE.

Luna septembrie vine cu scumpiri la gaze şi energie

paul-poterasi

Foto: Agerpres.

Preţul energiei electrice va creşte cu 2-3% de la 1 septembrie 2012, pentru consumatorii non-casnici, în urma dereglementării a 15% din piaţa electricităţii, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Niculae Havrileţ.

Preşedintele ANRE a mai precizat că preţul gazelor naturale va creşte cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru cei industriali, din 15 septembrie 2012.

"De la 1 septembrie 2012, 15% din piaţa energiei electrice va fi dereglementată, ceea ce înseamnă că această cantitate va trece pe piaţa concurenţială.

"Consumatorii non-casnici nu vor mai cumpăra, deci, de pe piaţa reglementată cei 15%, ci de pe cea concurenţială, ceea ce presupune o creştere cu 2-3% a preţului energiei electrice pentru consumatorul final.

"În ceea ce priveşte preţul gazelor naturale, acesta se va majora de la 15 septembrie, cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru cei industriali. Această majorare are loc deoarece traderii nu şi-au recuperat costurile din anul 2009", a precizat Niculae Havrileţ pentru Agerpres.

Oficialul ANRE a mai afirmat că potrivit calendarului stabilit pentru liberalizarea pieţei gazelor naturale, preţul va creşte de la 1 iulie 2013 pentru consumatorii casnici şi de la 1 decembrie 2012 pentru cei industriali.

Majorările de preţ, stabilite cu FMI

La finalul ultimei misiuni a Fondului în România, şeful delegaţiei, Erik de Vrijer, a precizat că preţul gazelor naturale trebuie să crească până la jumătatea lunii septembrie 2012 cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru consumatorii industriali.

"Sectorul energetic ar trebui să fie foarte profitabil şi să fie motorul investiţiilor în sănătate, infrastructură etc. Din păcate, în sectorul întreprinderilor de stat nu este aşa pentru moment.

"Este important să se alinieze preţurile finale la consumatorii finali. Am convenit cu Guvernul să se crească preţul la consumatorii casnici şi pentru cei industriali cu 5%, respectiv cu 10% până la jumătatea lunii septembrie", a declarat Erik de Vrijer.

Conform Legii energiei electrice şi a gazelor naturale aprobată în 10 iulie 2012, calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate pe piaţa energiei electrice pentru clienţii finali va începe de la 1 septembrie 2012 pentru clienţii non-casnici şi de la 1 iulie 2013 pentru clienţii casnici.

Termenele finale pentru furnizarea de energie electrică în regim reglementat se realizează până la 31 decembrie 2013 pentru clienţii non-casnici, respectiv până la data de 31 decembrie 2017 pentru clienţii casnici.


Etichete Niculae Havrileţgazeenergie electricăANRE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live