Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 26 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

8 Ianuarie 2013
Vizualizari: 1709
Comentează add

Lumea pare tot mai vulnerabilă din cauza unor riscuri legate de criza financiară şi catastrofe naturale, avertizează Forumul de la Davos în raportul pentru 2013 privind riscurile.

Lumea, "mai vulnerabilă", arată raportul Forumului de la Davos

sorin-solomon

Foto: Arhivă Reuters.

Riscurile legate de criza financiară "care continuă" deturnează atenţia "de la modificările climatice, în contextul în care evenimente meteorologice extreme sunt în desfăşurare", scriu experţi din cadrul Forumului Economic Mondial (WEF), care organizează anual, la sfârşitul lui ianuarie, cunoscutul Forum de la Davos, relatează AFP.

Raportul Forumului Economic Mondial este bazat pe o anchetă realizată asupra unui număr de aproximativ 1.000 de experţi şi decidenţi.

După un 2012 marcat de uraganul Sandy şi inundaţii în China, experţii apreciază că o creştere a emisiei de gaze cu efect de seră este deosebit de îngrijorătoare şi denunţă incapacitatea lumii de a "se adapta la modificările climatice", ceea ce antrenează un risc de mediu ale cărui "efecte vor fi tot mai marcante în următorul deceniu".

Potrivit lui Lee Howell, director general WEF şi însărcinat cu raportul, "elasticitatea naţională faţă de riscurile mondiale trebuie să fie o prioritate".

În opinia lui Axel Lehmann, însărcinat cu controlul riscurilor în cadrul companiei elveţiene Zurich Insurance Group, a venit "vremea acţiunii" din cauza "creşterii costurilor legate de evenimente ca uraganul Sandy, a unor imense pericole care vizează naţiuni insulare şi comunităţi de coastă şi a absenţei unor soluţii la emisiile de gaze cu efect de seră".

Risc de pandemii


Potrivit lui John Drzik, director general la Oliver Wyman Group, o firmă internaţională de consultanţă, "două furtuni, una de mediu şi cealaltă economică, vor sfârşi prin a intra în coliziune, dacă nu alocăm resursele necesare în vederea reducerii riscului, în creştere, reprezentat de evenimente climatice severe. Prosperitatea generaţiilor viitoare ar putea să fie ameninţată".

Experţi din cadrul WEF stigmatizează totodată un nou fenomen, cunoscut sub numele de "incendii cibernetice sălbatice", provocat pe Internet de evenimente ca "un film critic la adresa islamului pe YouTube", care se concretizează prin revolte.

"Într-o lume în care rolul tradiţional de paznici jucat de mass-media îşi pierde importanţa", este necesar să se reflecteze la mijloacele de stingere a acestor "incendii", apreciază WEF.

Alt risc denunţat în 2013 de către WEF este cel al sănătăţii, marcată de "o rezistenţă la antibiotice", care "riscă să dea o lovitură de graţie sistemelor noastre de asigurări de sănătate vlăguite".

Tot în lumea sănătăţii, WEF relevă propagarea unor pandemii, "favorizate de o lume hiper-conectată".


Etichete Forumul de la DavosForumul Economic Mondial,Lee Howellriscuricrizafinanciarclimă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live