Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Lumea IT în 2010

La începutul lui 2010, Google a lansat Nexus One, România are o viteză de conectare la Internet care ne-a adus pe locul patru în top zece mondial iar un cuplu a spus "Da!" chiar în incinta unui magazin Apple din New York.

Lumea IT în 2010
Magazin Apple în Glendale, California. Foto: Reuters.

Articol de Bogdan Mihai, 31 Decembrie 2010, 12:51

► La începutul lui 2010, Google a lansat Nexus One. Terminalul, care include un procesor tactat la frecvenţa de 1 Ghz şi o memorie de 512MB RAM a setat noi standarde pentru smartphone-urile care rulează sistemul de operare Android.

► România are o viteză de conectare la Internet care ne-a adus pe locul patru în top zece mondial. Pe primele trei locuri se află Coreea de Sud, Japonia şi Hong Kong (deci două ţări şi un oraş din China). Media în România este 6,2 Mbps. Am depăşit Marea Britanie, SUA, Franţa, Italia.

► Odată cu trecerea timpului şi cu evoluţia tehnologiei, Papa Benedict al XVI-lea le-a comunicat şi i-a sfătuit pe preoţi să utilizeze toate facilităţile oferite de Internet, însă cu "multă înţelepciune". Noile tehnologii îi pot ţine la curent pe preoţi cu toate noutăţile, dar şi pentru răspândirea mesajului evanghelic. Preoţii îşi pot face un blog şi, eventual, conturi pe diferitele reţele de socializare (facebook, twitter, myspace etc).

► YouTube a adaugat opţiunea Safety Mode. Există pe YouTube videoclipuri pe care cei mici nu ar trebui să le vadă. Opţiunea "Safety Mode" blochează toate aceste filmuleţe. Acest serviciu gratuit vă protejează copiii de imagini şi clipuri cu conţinut explicit sau nud. Safety Mode este o opţiune opt-in, care poate fi activată şi dezactivată.

► Blizzard a sărbătorit împlinirea a cinci ani de World of Warcraft în Europa, oferind WoW Battle Chest. Pe lângă codul de activare, pachetul WoW Battle Chest mai conţine jocul World of Warcraft complet şi expansiunea The Burning Crusade.

► Un cuplu a spus "Da!" pe Fifth Avenue, New York, chiar în incinta magazinului Apple. Se pare că a fost prima nunta apple-themed din lume. Steve Jobs a fost invocat în timpul ceremoniei, iar acesta a oficializat nunta celor doi citind cuvintele de pe un iPhone. Inelele au fost aduse pe un iPhone din prima generaţie, iar gândurile miresei erau scrise pe un card "I love you more than this" cu poza unui iPhone.

► Google a achiziţionat Picnik, cea mai rapidă aplicaţie online pentru editarea pozelor. Prin el se pot edita, publica şi chiar printa imagini, folosind doar un browser si conexiunea la interet. Picnik funcţionează pe orice sistem de operare, aplicaţia rulând în flash, şi este integrat cu o gamă largă de servicii ale altor website-uri, de ex. Picasa Web Albums, Facebook, Flickr, Yahoo! Mail şi Photobucket. Folosind Picnik îţi poţi edita pozele din profilul tău, fără a fi nevoie să le descarci.

► Prima reclamă pentru iPad a fost lansată de Apple în timpul ceremoniei de decernare a premiilor Oscar. Steve Jobs a fost prezent la cea de a 82-a ediţie Academy Awards, 7 martie 2010, la Hollywood. Reclama era de fapt un clip de 30 de secunde, care prezinta iPad-ul şi diverse aplicaţii ale acestuia. Apple a confirmat că iPad-ul nu va fi lansat conform primei planificări, ci va fi întârziat puţin. Modelele wifi-only au apărut în Statele Unite la începutul lui aprilie, în variantele 16GB, 32GB şi 64GB, la 499$, 599$ şi 699$. Versiunea cu Wifi+3G a fost lansat la sfârşitul lui aprilie.

► Au fost desemnaţi câstigătorii Roblogfest 2010

Categoria "Personal & Infotainment" – vot public

Daily Cotcodac - Blog colectiv
kristofer93 - Blog sub 18 ani
BlackSheepSound - Blog de muzica
Teo’s Blog - Blog culinar
FILME TARI - Blog de filme
FootballClub.ro - Blog de sport
Viajoa - Blog travel
AloModa – Blog de fashion
Daily Cotcodac - Cel mai popular blog

2. categoria "Profesional" – vot jurizat

MONGOLIA - Blog foto
Catalin Tolontan - Blog despre comunicare (media & adv)
Veioza Arte - Blog cultural (literatura, istorie)
KIT blog - Blog de design/ creatie
Inventarul Stricaciunilor Politice (doc.hotnews) - politica
Riscograma - Blog despre business
Web Analytics Romania - Blog despre tehnologie
Media lui Comanescu - Blog de jurnalist

3. Categoria "Comunicare si Social Media" – vot jurizat

BMW Blog Romania - Blog de brand/produs
Avon Space - Blog de companie
Monden.info – Social media: Twitter pentru o companie
Academia Catavencu – Social Media: Facebook pentru o companie
Concurs LG – Kinecto – Comunicare: best use of social media intr-un mix de comunicare
Cinema LG – Kinecto - Comunicare: campanie pe social media

► A fost publicat un update de software via Xbox LIVE, pentru toţi posesorii de Xbox 360, care le va permite acestora să-şi stocheze informatii pe un stick/memorie flash. Cu stick-ul conectat la Xbox se pot aloca până la 16 GB dedicaţi în special acestui tip de date, iar ce rămâne poate fi folosit pentru alte întrebuinţări (PC/MAC).

Se poate folosi şi un hard extern pe USB, dar performanţele sunt mult mai bune pentru memorii flash. Se pot conecta 2 memorii flash simultan, fiind desponibil un spaţiu de stocare de maxim 32 GB. S-a anunţat faptul că cei de la Xbox vor bate palma cu Sandisk, pentru a lansa stick-uri de memorie branduite Xbox.

► Programul SETI (Search for Extraterestrial Intelligence) este o încercare de a dovedi pe cale ştiinţifică existenţa vieţii inteligente din Univers. Acesta utilizează o reţea puternică de radiotelescoape. Programul SETI@home a fost iniţiat de Universitatea Berkeley din nevoia de a decripta semnalele primite de radiotelescoape, deoarece computerele universităţii nu erau îndeajuns de puternice încât să facă faţă cantităţii de date.

Seti@Home este disponibil pe cele trei platforme majore: Windows, Mac şi Unix şi are două moduri de lucru. El poate funcţiona fie ca screensaver (utilizând la maxim resursele calculatorului când nimic altceva nu le foloseşte), fie poate rula în background, în paralel cu alte aplicaţii. Acestui program i s-au alăturat peste 30.000 de oameni, de pe tot cuprinsul globului.

► A apărut KeyCAD Deluxe (Computer Aided Design). Probabil că oricare dintre noi a simţit nevoia să îşi exprime ideile arhitectonice. Ca să nu vă aventuraţi într-un univers CAD destul de sofisticat (de ex. AutoCad 14) puteţi folosi KeyCAD Deluxe, versiunea 3.0. Aplicaţia are două mari componente: una pentru design 2D (KeyCAD) si alta pentru design 3D (KeyCAD 3D), independente una faţă de cealaltă.

► Google a anunţat că Google Docs, cea mai cunoscută suită office online, va trece printr-o serie de update-uri, menite să îmbunătăţească funcţionalitatea aplicaţiei: un editor de text mai bun, un calcul tabelar mai rapid şi un nou editor grafic.

► Google a început să comercializeze "e-books", cărţi în format electronic, numite Google Editions. Compania Google plănuia de mult să ofere în format electronic toate cărţile apărute vreodată. Prin această mişcare, Google a intrat în concurenţă directă cu Apple, Amazon şi cu multe asociaţii ale editorilor de carte din toată lumea.

Articolul complet poate fi citit aici.

12 ani de Google
Ştiinţă & Tehnologie 27 Septembrie 2010, 09:22

12 ani de Google

Compania Google sărbătoreşte 12 ani de la lansarea motorului de căutare, ajungând în acest timp să fie cotată drept cea mai...

12 ani de Google
Concursul mondial de robotică: Campionii au ajuns acasă, la Focșani
Ştiinţă & Tehnologie 24 Aprilie 2024, 21:26

Concursul mondial de robotică: Campionii au ajuns acasă, la Focșani

Campionii au fost întâmpinați în Piața Unirii din centrul municipiului de părinți, rude, prieteni dar și de autoritățile...

Concursul mondial de robotică: Campionii au ajuns acasă, la Focșani
Summit dedicat inovării digitale
Ştiinţă & Tehnologie 16 Aprilie 2024, 18:32

Summit dedicat inovării digitale

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică organizează, la Palatul Parlamentului, un summit dedicat inovării...

Summit dedicat inovării digitale
„Eco-insule” pentru colectarea selectivă a gunoiului
Ştiinţă & Tehnologie 13 Aprilie 2024, 13:54

„Eco-insule” pentru colectarea selectivă a gunoiului

Green Energy Expo & Romenvirotec, târgul pentru energii regenerabile şi protecţia mediului, s-a deschis la București.

„Eco-insule” pentru colectarea selectivă a gunoiului
Proba de Drum cu Honda ZR-V
Ştiinţă & Tehnologie 07 Aprilie 2024, 06:45

Proba de Drum cu Honda ZR-V

Când vine vorba de mașini, tendința la nivel global este de reducere a poluării generate de motorizările clasice, cu ardere...

Proba de Drum cu Honda ZR-V
Ghid pentru identificarea Deepfake
Ştiinţă & Tehnologie 01 Aprilie 2024, 18:54

Ghid pentru identificarea Deepfake

Ghidul are ca obiectiv principal protejarea şi educarea publicului cu privire la conştientizarea riscurilor de securitate...

Ghid pentru identificarea Deepfake
Bucureștiul, „hub al tehnologiei pentru marile companii”
Ştiinţă & Tehnologie 21 Martie 2024, 10:23

Bucureștiul, „hub al tehnologiei pentru marile companii”

Prysmian a inaugurat în Capitală Centrul de Excelența în IT în prezența Excelenței Sale, Ambasadorul Italiei în România,...

Bucureștiul, „hub al tehnologiei pentru marile companii”
Atacuri cibernetice îndreptate împotriva unor bănci și unor instituții publice
Ştiinţă & Tehnologie 16 Martie 2024, 13:46

Atacuri cibernetice îndreptate împotriva unor bănci și unor instituții publice

Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică semnalează că în ultimele două zile s-au înregistrat mai multe atacuri...

Atacuri cibernetice îndreptate împotriva unor bănci și unor instituții publice