Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Lucrătorii români din Avezzano în atenția sindicatelor italiene

La Avezzano federaţia sindicală FLAI CGIL a organizat un seminar informativ dedicat condiţiilor de viaţă şi de muncă ale imigranţilor din zona Fucino.

Lucrătorii români din Avezzano în atenția sindicatelor italiene
Foto: Elena Postelnicu.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 08 Mai 2015, 19:07

Timp de două zile la Avezzano (în regiunea Abruzzo) federaţia sindicală FLAI CGIL a organizat un seminar informativ dedicat condiţiilor de viaţă şi de muncă ale imigranţilor din zona Fucino, la care au asistat lucrători marocani, români și albanezi.

Cei care au de suferit cel mai mult de pe urma crizei economice din Italia sunt în special imigranții care lucrează la negru, care, din păcate, de cele mai multe ori nu își cunosc drepturile.

În acest sens, marile federații sindicale din Peninsulă organizează o serie de seminarii, de întâlniri Informaționale între lucrători și autoritățile locale.

Un astfel de seminar a avut loc la Avezzano, unde din partea Ambasadei României în Italia a participat atașatul pe probleme sociale si de muncă, Mirela Videa:"Acţiunea se înscrie în eforturile Ministerului Muncii de la București şi ale Ambasadei României în Italia de creștere a gradului de informare al cetăţenilor români în ceea ce priveşte drepturile si obligaţiile avute la locul de muncă pe teritoriul italian. Din pacate, necunoasterea drepturilor reprezintă adesea cauza multor probleme, precum şi a unei integrări nereuşite. Din acest motiv, intenţionăm să intensificăm acţiunile de informare. De asemenea, în urma solicitărilor primite din partea cetăţenilor români de diversificare a posibilităţilor de informare, MInisterul Muncii va amplasa patru infokioskuri în locaţiile: L'Aquila, Foggia, Napoli și Reggio Calabria, în cadrul unui proiect pilot finanţat din fonduri europene” a declarat pentru Radio România Actualități, atașatul pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României la Roma, Mirela Videa. O acțiune similară celei din Avezzano s-a desfăşurat în luna februarie a acestui an în regiunea Puglia din sudul Italiei. Pe viitor se au în vedere și alte astfel de seminarii care să se desfășoare în alte regiuni din Peninsulă "pentru a se a intra în contact cu câţi mai mulţi lucrători români şi pentru a-i putea ajuta cu informațiile necesare" a mai precizat Mirela Videa.

"Un reflector asupra cazurilor de exploatare"

Inițiativa seminarului din Avezzano aparține federaţiei sindicale FLAI CGIL. Potrivit secretarului național, Giovann Mininni, aceste întâlniri "sunt foarte importante pentru toate comunitățile de străini. În mod particular, noi am vrut să ne axăm pe pe comunitățile care sunt mai numeroase în acest teritoriu și deci este vorba de comunitatea de români, cea din Maroc, din Albania și cei din Macedonia. Și ne-am axat doar pe agricultură".

"Noi cu acest seminar vrem sa aprindem un reflector asupra cazurilor de exploatare a persoanelor la locul de muncă, deci să semnalăm lipsa aplicării contractului național. Uneori descoperim cazuri de salarii sub media plătite sau cazuri de muncă peste norma legală de ore prevăzută în contract și prin astfel de inițiative vrem să denunțăm aceste acțiuni" a precizat pentru Radio România Actualități, Giovanni Mininni.

"În privința cetățenilor români, noi suntem implicați în Sicilia, la Ragusa pentru cazurile de exploatare care s-au semnalat acolo chiar de reprezentantul nostru în zonă împreună cu un preot de la Ragusa" a mai completat secretarul național al federație sindicale, FLAI CGIL. "Deci extindem aceste acțiune peste tot în Italia, deoarece descoperim aceste cazuri de exploatare peste tot. Nu este numai o situație din sudul Italiei" subliniază Giovanni Mininni.

Marocanii sunt exploatați mai mult decât românii

La seminarul de la Avezzano a promis că se vor lua masuri drastice în privința cazurilor de exploatare la locul de muncă și consilierul pe probleme de agricultură din cadrul regiunii Abruzzo, Dino Pepe.

"Tribunalul a semnalat câteva astfel de cazuri și în regiunea noastra. Noi trebuie să combatem astfel de fenomene provocate de munca la negru și intenționăm să introducem o lege regională care să poată permite înlăturarea și combaterea acestor fenomene de exploatare la locul de muncă" a declarat pentru RRA, Dino Pepe.

În cadrul seminarului, organizatorii le-au cerut lucrătorilor din agricultură să povestească despre experiențele lor la locul de muncă.

Dintre muncitorii români prezenți la acțiune mai curajos a fost Iulian Musteață din Moreni - Dâmbovița, de 11 ani stabilit în regiunea Abruzzo, care a ținut să sublinieze că ceea ce vor toți românii este sa lucreze, să câștige un ban cinstit pentru a-și crește copii. "Mai important este că cineva își mai aduce aminte de noi, românii, care suntem în Italia. Dar de multe ori sunte foarte marginalizați, nu suntem luați în seamă, nu suntem întrebați de nimeni ce ne doare, de ce anume avem nevoie" ne-a spus la finalul întâlnirilor din cele două zile, Iulian Musteață.

"Nu numai în agricultură. Peste tot suntem exploatați. Toți trag de noi precum câinii. Ne întind parcă am fi de gumă. Suntem exploatați. Suntem conștienți că nu am venit aici în concediu, în vacanță, ci am venit să muncim, fiecare vrem să câștigăm un ban. Problema nu e asta. Noi muncim chiar dacă suntem exploatați. Nu ni se dau însă locuri de muncă. Nu mai sunt locuri de muncă, iar cei care ne solicită la lucru, ori nu ne plătesc, ori nu ne fac contract, majoritatea lucrează la negru în prezent" spune Iulian Musteață.

Referitor la locurile de muncă, amicul lui Iulian, Marcel Crețu, originar din localitatea Horia - Tulcea, care trăiește tot de 11 ani la Avezzano, ne spune că "este adevărat că este o zonă cunoscută și pentru agricultură, însă mai mult marocanii lucrează în agricultură. Românii foarte puțin. Marocanii muncesc mai mult, mai bine pe căldură. Ei la 40 de grade nu au probleme. Sunt exploatați mai mult decât noi. Ei au nevoie de documente, de permis de ședere, noi insă nu".

Românii lăudați de primarul din Avezzano

În cadrul intervenției sale, primarul orașului Avezzano, Giovanni di Pangrazio a ținut să dea ca exemplu de integrare: comunitatea de români din zonă: "Noi îi primim cu brațele deschise pe cei care vin să lucreze. Cei care însă au intenția de a profita de pe teritoriul nostru și nu sunt de acord cu legile noastre vor fi respinși. Eu ca primar felicit și sunt mândru de toate acele persoane care au venit din alte țări și care fac onoare orașului nostru prin munca lor. Există o comunitate de români care s-a integrat foarte bine la Avezzano. Avem o biserică ortodoxă, un preot care este prezent tot timpul printre noi și în comunitatea sa de români. Există și o mică parte de delicvenți pe care - cum îi descoperim - cerem forțelor de ordine să-i alunge din teritoriul nostru".

Mai mult de atât, în intervenția sa, primarul Giovanni Di Pangrazio a mărturisit că frecvent își face cumpărăturile într-unul dintre magazinele românești din orașul său.

CL: Villareal produce marea surpriză, învinge în deplasare Juventus cu 3-0
Reportaje 17 Martie 2022, 19:06

CL: Villareal produce marea surpriză, învinge în deplasare Juventus cu 3-0

Liga Campionilor: Villareal produce surpriza momentului și învinge în deplasare Juventus. 3-0, un scor istoric . #fotbal

CL: Villareal produce marea surpriză, învinge în deplasare Juventus cu 3-0
Poveștile prind viață
Reportaje 11 Martie 2022, 11:36

Poveștile prind viață

Poveștile prind viață- ”MICI SCRIITORI PENTRU MARI ÎNȚELEPȚI” înseamnă și ilustrațiile fermecătoare realizate de artiști din...

Poveștile prind viață
Copilul armistițiului
Reportaje 07 Martie 2022, 16:41

Copilul armistițiului

Carmen Gavrila a stat de vorba cu Sarit Zehavi, locotenent colonel in rezerva al armatei israeliene.

Copilul armistițiului
Legea eutanasiei din Spania, controversată chiar și după aprobare
Reportaje 24 Iunie 2021, 21:41

Legea eutanasiei din Spania, controversată chiar și după aprobare

În 25 iunie, în Spania intra în vigoare Legea privind eutanasia și sinuciderea asistată, o măsură care provoacă, inclusiv...

Legea eutanasiei din Spania, controversată chiar și după aprobare
Spaniolii de peste 60 de ani acceptă vaccinarea cu AstraZeneca (FOTO)
Reportaje 14 Aprilie 2021, 14:11

Spaniolii de peste 60 de ani acceptă vaccinarea cu AstraZeneca (FOTO)

Spania continuă campania de vaccinare masivă în așa-numitele vaccinodromuri.

Spaniolii de peste 60 de ani acceptă vaccinarea cu AstraZeneca (FOTO)
Foto: Ziua alegerilor în Turbuța, un sat izolat de pe malul Someșului
Reportaje 06 Decembrie 2020, 18:48

Foto: Ziua alegerilor în Turbuța, un sat izolat de pe malul Someșului

--- AUDIO și FOTO ---

Foto: Ziua alegerilor în Turbuța, un sat izolat de pe malul Someșului
Sticle goale cumpărăăăăm!!
Reportaje 20 Noiembrie 2020, 13:43

Sticle goale cumpărăăăăm!!

Autoritățile vor să impună sistemul de garanție la returnarea ambalajelor de băuturi. Vor fi 3 etape de implementare până în...

Sticle goale cumpărăăăăm!!
Dăruiește Viața pentru pacienți și cadre medicale
Reportaje 27 Octombrie 2020, 16:05

Dăruiește Viața pentru pacienți și cadre medicale

O orchestră compusă din peste 20 de tineri muzicieni de elită a susținut la București, în curtea Institutului Clinic Fundeni,...

Dăruiește Viața pentru pacienți și cadre medicale