Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Tatal nostru * Imnul national Luni, 08 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alex Lancuzov

18 Februarie 2013
Vizualizari: 2439
Comentează add

Primele probe tehnice pentru săparea liniei de metrou de opt kilometri în cartierul bucureştean Drumul Taberei încep de-abia peste câteva săptămâni, spun reprezentanţii Metrorex.

Lucrările la metroul din Drumul Taberei, "în întârziere" Lucrările la metroul din Drumul Taberei, "în întârziere" - Conține audio Lucrările la metroul din Drumul Taberei, "în întârziere" - Conține galerie foto

alex-lancuzov

Inginerul Carlos Garcia. Foto: Alex Lancuzov.

Au trecut aproape doi ani de la primele restricţii de circulaţie pentru realizarea metroului din cartierul bucureştean Drumul Taberei şi viitorul nu sună deloc bine pentru cei 200 000 de călători pe care linia Râul Doamnei - Eroilor 2 ar trebui să-i deservească din 2015.

Şoferii dar şi călătorii din autobuze sau tramvaie îndură zilnic blocajele din trafic şi speră ca mesajul de pe şantier care spune că "În trei ani aici va fi staţia ta de metrou” nu va rămâne doar o palidă consolare.

Magistrala V de metrou Drumul Taberei – Universitate - Pantelimon este cel mai important proiect de investiţii din Bucureşti, costul total (împrumutul de la Banca Europeană de Investiţii plus finanţarea de la buget) ridicându-se la 1,3 miliarde de euro.

Cele două TBM –uri (Tunnel Boring Machine) sau cârtiţele "Filofteia” şi "Varvara” aşa cum au fost botezate aşteaptă încă din toamna anului trecut în staţia de metrou Academia Militară dar primele probe tehnice pentru linia de 8 kilometri vor începe de-abia peste câteva săptămâni spun reprezentanţii Metrorex.

Practic, săparea celor două galerii poate demara numai după ce sunt asigurate condiţiile pentru menţinerea în funcţiune a scuturilor care nu mai pot fi oprite decât la remiza de la Râul Doamnei unde vor fi şi demontate pentru a fi readuse la Academia Militară şi de aici montate din nou pentru a face legătura cu staţia Eroilor.

Adâncimea medie a galeriilor este de aproximativ 20 metri dar la Eroilor va fi cel mai adânc punct pentru că staţia Eroilor 2 se află sub Dâmboviţa şi magistralele 1 şi 3.

TBM-urile sunt utilaje foarte complicate, care costă zeci de milioane de euro şi pe lângă forajul propriu-zis efectuează şi căptuşeala tunelului cu inele prefabricate din beton numite bolţari.

Audio: Interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi cu inginerul Carlos Garcia, despre cum funcţionează utilajul de foraj TBM.

Odată pornite, cârtiţele avansează cu peste 20 de metri pe zi prin solul de argilă şi nisip al Bucureştilor iar viteza de lucru scade doar în zona staţiilor, a declarat pentru Radio România Actualităţi, inginerul Carlos Garcia, unul dintre reprezentanţii consorţiului care execută secţiunea dintre Râul Doamnei şi Eroilor 2 cu 10 staţii : Râul Doamnei, Valea Argeşului, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parcul Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor.

Însă fără suplimentarea fondurilor, metroul vine cu întârziere în Drumul Taberei, finanţarea de 114 milioane de lei ajunge doar pentru plata arieratelor acumulate nu şi pentru a porni cârtiţele iar cei 3000 de muncitori care lucrează la acest proiect sunt în pericol să rămână fără serviciu a spus Gheorghe Udrişte, fostul director Metrorex.

Peste 200 de mii de călători vor folosi această linie de metrou atunci când va fi inaugurată iar întregul sistem de transport public de suprafaţă va trebui reconfigurat a mai precizat Gheorghe Udrişte.

FIşa Tehnică a utilajelor "Filofteia” şi "Varvara” (botezate după cele 2 sfinte considerate protectoare ale minerilor)
  • Lungime (inclusiv săniile cu instalaţii) – aprox. 100 m
  • Diametru excavare – 6,570 m
  • Putere instalată - 2.150 kw
  • Cilindri hidraulici care permit avansul scutului – 2 x 16 buc.
  • Forţa de împingere – 350 bar
  • Presiune de lucru – 4 bar
  • Viteza de înaintare – aproximativ 30 m/zi

Etichete metrouDrumul TabereiBucureştiutilajeTBMEroilorCarlos Garcia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live