Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Luni, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Roxana Vasile, Paris

30 Decembrie 2012
Vizualizari: 1281
Comentează add

O lege specială, considerată simbolică pentru politica lui Francois Hollande şi care urma să impoziteze cu 75% un venit mai mare de 1 milion de euro, declarată neconstituţională.

Lovitură pentru preşedintele socialist al Franţei

roxana-vasile-paris

Preşedintele Franţei, François Hollande. Foto: AP.

O lege specială, considerată simbolică pentru politica liderului de la Elysee şi care urma să impoziteze cu 75% orice venit mai mare de 1 milion de euro, a fost declarată neconstituţională şi ar trebui modificată.

Numită de preşedintele francez "contribuţie excepţională de solidaritate", această lege a avut un impact puternic, public şi mediatic, mai ales după ce actorul Gerard Depardieu s-a mutat în Belgia şi a anunţat că renunţă la paşaportul franţuzesc.

Fără să conteste fondul acestei măsuri, Consiliul Constituţional garant al constituţionalităţii legilor ţării spune că tranşa de impozitare de 75% pentru veniturile anuale de peste 1 milion de euro, în formă deja adoptată, contravine principiului egalităţii, ea fiind stabilită pe baza veniturilor fiecărei persoane fizice, în condiţiile în care impozitul în Franţa este prelevat de familie.

Concret, în baza acestei legi, o familie ai căror membrii ar câştiga fiecare 900.000 de euro nu ar fi plătit nimic, în schimb o alta în care doar unul din soţi ar câştiga puţin peste 1 milion de euro, iar celălalt nimic, ar fi trebuit să fie impozitată suplimentar.

Mai degrabă simbolică decât eficace, din punct de vedere fiscal, tranşa de 75% nu ar fi afectat decât 1.500 de persoane.

Ea era însă extrem de contestată, în principal de politicienii opoziţiei de dreapta.

Într-un comunicat, premierul Jean-Marc Ayrault a anunţat că guvernul său va prezenta în viitoarea lege a finanţelor un nou dispozitiv, care să ţină cont de criticile formulate de Consiliul Constituţional.


Etichete FranţaFrancois Hollandelege specialăimpozitare1 milion de euroGerard DepardieuBelgiaopoziţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live