Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE VIDEO: Noi detalii despre a doua etapă de vaccinare anti-COVID

TEXT/VIDEO: ROVaccinare-Conferință de presă susținută de președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță

LIVE VIDEO: Noi detalii despre a doua etapă de vaccinare anti-COVID
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. FOTO: facebook.com/RO-Vaccinare.

Articol de Răzvan Stancu, 19 Ianuarie 2021, 15:37

LIVE VIDEO: RO Vaccinare-Conferință de presă susținută de președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță.


Participă secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte CNCAV Andrei Baciu, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, și doctorul Călin Alexandru, Departamentul pentru Situații de Urgență

TEXT (transcriere, RADOR)

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: Şi aş începe prin a prezenta numărul de doze care au fost recepţionate până la acest moment în România. Sunt în total 595.979 de doze, recalculate după ce a fost crescut numărul de doze per flacon la compania BioNTech-Pfizer, de la cinci la șase doze. Au fost distribuite până la acest moment circa 331.097 de doze. În stoc se regăsesc 268.882 de doze, la care se adaugă 14.000 de doze de la compania Moderna. După cum știm, prima etapă a campaniei de vaccinare a început la data de 27 decembrie 2020, cu cele zece unități medicale destinate îngrijirii pacienților cu COVID-19. La acest moment, pe data de 19 ianuarie 2021, sunt vaccinate 196.734 de persoane din etapa întâi, ceea ce reprezintă 75% din numărul persoanelor eligibile din prima etapă, la care mai sunt programate deja 27.577 de persoane până la data de 31 ianuarie, ceea ce înseamnă un procent estimat de circa 89% dintre persoanele eligibile din etapa întâi care ar putea fi vaccinate. În ceea ce privește etapa a doua de vaccinare, după cum știm, a început pe data de 15 ianuarie, cu vaccinarea personalului și a beneficiarilor din centrele medico-sociale și centrele rezidențiale. În data de 18 ianuarie la ora 17:00 erau vaccinate 7.694 de persoane din centrele medico-sociale din 34 de județe. La acest moment avem active 659 de centre de vaccinare, totalizând 933 de cabinete de vaccinare, de puncte de vaccinare. Pentru etapa a doua, strict pentru etapa a doua, avem 299 de centre, totalizând 487 de fluxuri de vaccinare sau puncte de vaccinare. Restul centrelor continuă activitatea pentru finalizarea etapei unu de vaccinare. De asemenea, platforma de programare a fost pusă în producție începând cu data de 15 ianuarie pentru beneficiarii etapei a doua de vaccinare, conform Strategiei Naționale de Vaccinare.

Valeriu Gheorghiță: Avem persoanele vulnerabile, persoane cu vârstă peste 65 de ani, iar pentru această categorie există cinci modalități diferite de programare, fie individual, pe platformă, prin intermediul aparținătorilor, care pot să adauge până la nouă persoane ca beneficiari ai vaccinării. De asemenea, prin intermediul Direcției de Asistență Socială din primărie, prin intermediul medicului de familie sau prin serviciul de call center. Persoanele care au vârsta sub 65 de ani și se cunosc în evidență cu boli cronice care au fost incluse în categoria persoanelor și a bolilor cronice, respectiv eligibile pentru etapa a doua a strategiei de vaccinare, se pot programa, de asemenea, prin mai multe modalități. Fie individual, prin aparținători sau prin intermediul Direcțiilor de Asistență Socială din primărie; în aceste trei situații este nevoie de interogarea bazei de date a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru a se valida că într-adevăr respectiva persoană este în evidență cu o boală cronică. Au fost situații în care persoanele nu se regăseau în baza de date a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și din acest punct de vedere există două alternative. Programarea se poate face prin medicul de familie sau medicul curant care validează direct acea persoană ca fiind în evidență cu boală cronică, fără să mai fie nevoie de interogarea bazei de date a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sau prin serviciul de call center se efectuează programarea, iar persoana respectivă se va prezenta la centrul de vaccinare cu un document medical pe care îi are în evidență, o scrisoare medicală sau un bilet de externare din spital. După cum știm, avem un serviciu de call center cu un număr unic 0214144425, care în momentul de față asigură programarea și întrebările legate de modalitatea de programare a persoanelor care doresc să se vaccineze. La acest moment, vorbim de circa 400 de operatori la nivel național care preiau apelurile telefonice. În ceea ce privește personalul care deservește activități esențiale, din infrastructura critică a statului, modalitatea de programare se face prin intermediul angajatorului. Angajatorul își stabilește și se înregistrează pe pagina web a platformei de programare, ulterior încarcă lista cu personalul și se poate face încărcarea listei în, practic, lista cu mai multe persoane și nu individual. Și din acest punct de vedere, angajatorul poate finaliza programarea individuală a persoanei sau fiecare persoană individual se poate regăsi prin căutatea CNP-ului, își introduce numărul de telefon și ulterior finalizează programarea în centrul de vaccinare și ziua în care dorește să meargă spre vaccinare.

Valeriu Gheorghiţă: La acest moment, din data de 15 ianuarie sunt programate 340.573 de persoane până astăzi la ora 10:00. Prin intermediul serviciului de call center au fost programate circa 16% dintre aceste persoane, reprezentând 52.938 de persoane, prin intermediul medicului de familie sau medicului curant, circa 12% dintre aceste persoane, reprezentând 41.463 de persoane, individual sau prin aparținători, 44% dintre persoane, aproximativ reprezentând 148.056 de persoane și prin intermediul angajatorilor, 28% dintre persoane, reprezentând aproximativ 98.116 persoane. În ceea ce privește categoriile persoanelor programate, 23% sunt persoane în evidență cu boli cronice, cu vârsta sub 65 de ani, persoanele cu vârstă peste 65 de ani reprezintă aproximativ 51% dintre numărul total persoanelor programate, ceea ce înseamnă în valoarea absolută 172.997 de persoane, iar în ce privește personalul care deservește activități esențiale, vorbinm de aproximativ 26%, ceea ce din punctul nostru de vedere este un procent optim de aproximativ 75% personal la risc, persoane vulnerabile, respectiv 25% persoane care deservesc activități esențiale. În ceea ce privește bilanțul persoanelor vaccinate până la acest moment, în cursul zilei de ieri, după cum știm, în ultimele 24 de ore, la ora 17:00, când se face raportarea au fost vaccinate 30.237 de persoane, dintre care 29.162 de persoane erau vaccinate cu prima doză şi 1.075 de persoane erau vaccinate cu doza de rapel. Numărul total de doze administrate de la data de 27 decembrie este 235.239, dintre care sunt 233.288 de persoane vaccinate cu prima doză, respectiv 1.951 persoane vaccinate cu doza unu și doza de rapel. Pot să vă spun pentru situaţia de astăzi. La ora 13:30 erau deja vaccinate 20.303 persoane cu prima doză și circa 548 de persoane care își efectuau doza de rapel. Numărul total de reacții adverste înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare și ulterior reacții adverse înregistrate la platforma Agenției Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale din România au fost de 809 reacţii comune şi minore.

Valeriu Gheorghiţă: Şi ulterior reacţii adverse înregistrate la platforma Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale din România au fost de 809 reacţii comune şi minore şi nu s-au înregistrat reacţii adverse severe la numărul de persoane pe care noi l-am vaccinat până la acest moment. Ceea ce pot să vă spun, că nu suntem cu siguranţă primii din Europa, dar nu suntem nici ultimii şi ceea ce pe noi ne intersează în continuare este să creştem accesul persoanelor la vaccinare. Intenţionăm să deschidem mai multe centre de vaccinare progresiv şi în concordanţă cu numărul de doze care vor fi livrate în România, aşa încât să asigurăm oricărei persoane care se vaccinează, atât prima doză, cât şi rapelul. Dacă dumneavoastră aveţi întrebări, aş vrea să stabilim de la început modalitatea. Fiecare dintre dumneavoastră va adresa două întrebări şi în funcţie de timpul pe care îl avem la dispoziţie vom mai lua şi alte întrebări punctuale pe care dumneavoastră le consideraţi importante. Vă mulţumesc!
Reporter: Bună ziua, Paul Angelescu, PRO TV. O întrebare legată de vaccinare şi de decizia CNSU de ieri. Înţelegm că la zece zile după cea de-a dpua doză, cei care sunt în această situaţie nu mai trebuie să stea în izolare, carantină, când intră în România, indiferent de unde vin şi întrebarea este, de exemplu, pentru primăvără-vară, când oamenii încep să-şi programeze deja concediile, în cazul familiilor cu copii, ştim că nu se vaccinează copiii sub 16 sau sub 18 ani, în funcţie de vaccin, cum se va aplica această facilitate? De exemplu, copilul care e nevaccinat, dacă pleacă cu părinţii vaccinaţi în străinătate şi se întoarce, va sta în izolare sau în carantină sau va beneficia de aceelaşi facilităţi pe care le au părinţii?
Valeriu Gheorghiţă: Este o întrebare foarte bună. Dacă îmi permiteti, aş dori să o rog pe doamna profesor Florentina Furtunescu, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică să vă răspundă la această întrebare, având în vedere că am avut chiar o discuţie pe această temă înainte de conferinţă.
Florentina Furtunescu: Mulţumesc. Această întrebare are un răspuns care variază în funcţie de situaţia epidemiologică din ţările unde călătoresc familiile cu copii. În orice caz, dacă, să spunem, o familie călătoreşte cu un copil într-o ţară cu incidenţă ridicată a COVID-19, la întoarcerea în România, copilul prezintă riscul de a răspândi boala. El este un vector, de aceea el trebuie ţinut în carantină timp de zece zile şi unul dintre părinţi trebuie să stea cu copilul. Acestea sunt, să spunem, implicaţiile de natură populaţională ale călătoriei.

Reporter: Şi o întrebare de follow up. Aș vrea să, în măsura în care știți, poate domnul Baciu poate să ne lămurească pe partea informațiilor care au venit la nivelul Guvernului. La nivel european se discută o decizie comună în acest sens, astfel încât regula pe care, de exemplu, a stabilit-o aseară România să fie general valabilă pentru toate țările Uniunii Europene? Asta, cu cei care au două doze de vaccin, să nu mai stea în izolare sau carantină în momentul în care merg dintr-o ţară UE în altă țară UE și se întorc?
Andrei Baciu: Atât cu privire la acest subiect, cât şi la alte subiecte de interes asupra tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene, au fost ample discuții și analize. Aţi văzut că au fost şi poziții publice ale principalilor lideri europeni cu privire la acest aspect. Încă nu s-a nicio decizie, așteptăm să vedem cum evoluează aceste analize la nivel european.
Reporter: O singură clarificare: deci, dacă pleacă doar părinții sau adulții vaccinați, acolo nu mai contează dacă pleacă într-o țară verde, galbenă, roșie, cât timp sunt vaccinați, la întoarcere nu mai intră, sau când vin din străinătate, nu știu, români din diaspora. Doar situația în care își iau copiii cu ei.
-: Doar situaţia în care există persoanele vaccinate. În cazul copiilor știm că deocamdată ei nu sunt vaccinați.
Valeriu Gheorghiţă: E obligatoriu să vorbim de administrarea celor două doze şi să avem cel puțin 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze.
Reporter: Bună ziua! În continuare, vedem că sunt probleme cu platforma de înscriere și oamenii spun că se înscriu greu. Dumneavoastră, dle Gheorghiţă, aţi spus de mai multe ori că vă doriți ca această platformă să fie mai prietenoasă. Înseamnă asta că vor fi schimbări? Și dacă da, ce fel de schimbări și când?
Valeriu Gheorghiţă: Încercăm să facem această platformă ușor de folosit pentru fiecare persoană în parte, indiferent de nivelul de expertiză pe care îl avem din punct de vedere al abilităţilor informatice, însă pot să vă spun că numărul persoanelor care sunt deja programate la acest moment, practic, în 72 de ore, confirmă că nu este neapărat chiar atât de complicat să efectuăm această programare, există multiple variante prin care persoana respectivă se poate programa. Ceea ce aș putea să vă spun, din discuțiile pe care le-am avut cu colegii din Serviciul de Telecomunicații Speciale care administrează această platformă de programare, este foarte dificil, în momentul în care platforma este în producție, să intervii cu foarte multe modificări și vom anunța din timp aceste perioade de mentenanță, în care, probabil, ele se pot face pe parcursul nopții, încât să nu impactăm procesul de programare al persoanelor respective. Dar, într-adevăr, au fost aceste mici sincope în ceea ce privește programarea. Pot să vă spun că acest tip de disfunctionalităţi există înregistrate în mai multe ţări..

(RS)

Familia regală, vizită în județul Mehedinți
România 24 Aprilie 2024, 11:16

Familia regală, vizită în județul Mehedinți

Membrii familiei regale au purtat discuții cu reprezentanții unității spitalicești din Orșova și cu medicii.

Familia regală, vizită în județul Mehedinți
Ministerul Muncii: Toate pensiile vor fi virate înainte de Sărbătorile Pascale
România 24 Aprilie 2024, 11:07

Ministerul Muncii: Toate pensiile vor fi virate înainte de Sărbătorile Pascale

Invitat la RRA, purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Raul Giuglea, a precizat că un proiect de hotărîre în acest sens...

Ministerul Muncii: Toate pensiile vor fi virate înainte de Sărbătorile Pascale
Cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade în județul Vrancea
România 24 Aprilie 2024, 09:09

Cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade în județul Vrancea

De la începutul lunii aprilie, în România s-au înregistrat 26 de seisme.

Cutremur cu magnitudinea de 3,3 grade în județul Vrancea
Guvernul ar putea decide mâine plata pensiilor înainte de sărbătorile pascale
România 24 Aprilie 2024, 09:07

Guvernul ar putea decide mâine plata pensiilor înainte de sărbătorile pascale

"Apel matinal" - Invitat: purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Raul Giuglea. Realizatori:...

Guvernul ar putea decide mâine plata pensiilor înainte de sărbătorile pascale
Invazie de şacali în zona Luncii Prutului
România 24 Aprilie 2024, 08:37

Invazie de şacali în zona Luncii Prutului

Numărul şacalilor a crescut în ultima perioadă la nivelul judeţului Vaslui, autorităţile estimând un efectiv de...

Invazie de şacali în zona Luncii Prutului
Cod portocaliu de inundaţii pe mai multe râuri din judeţele Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi Argeş
România 24 Aprilie 2024, 08:07

Cod portocaliu de inundaţii pe mai multe râuri din judeţele Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi Argeş

Până la ora 10 este cod portocaliu de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice Jiu, Motru, Gilort,...

Cod portocaliu de inundaţii pe mai multe râuri din judeţele Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi Argeş
40% din blocurile din Bucureşti nu au apă caldă
România 24 Aprilie 2024, 07:32

40% din blocurile din Bucureşti nu au apă caldă

40% din blocurile din capitală nu au apă caldă, pentru că două centrale electrice de termoficare (din cele patru CET-uri din...

40% din blocurile din Bucureşti nu au apă caldă
28 de medicamente inovative intră de la 1 mai pe listele de compensate şi gratuite
România 24 Aprilie 2024, 07:07

28 de medicamente inovative intră de la 1 mai pe listele de compensate şi gratuite

28 de medicamente inovative intră de la 1 mai pe listele de compensate şi gratuite, a anunţat Ministerul Sănătăţii....

28 de medicamente inovative intră de la 1 mai pe listele de compensate şi gratuite