Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE VIDEO: Liberalii îşi aleg viitorul preşedinte #updates

UPDATE ora 18.40 - Ludovic Orban a anunțat că își va depune luni demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

LIVE VIDEO: Liberalii îşi aleg viitorul preşedinte #updates
Ludovic Orban (stg) și Florin Cîțu (dr). Foto: Agerpres.

Articol de Răzvan Stancu, 25 Septembrie 2021, 08:54

UPDATE ora 18.40 - Ludovic Orban a anunțat că își va depune luni demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

UPDATE ora 18.35 - Premierul Florin Cîțu este noul președinte al PNL.

Cîțu a câștigat alegerile de sâmbătă în fața actualului lider al partidului, Ludovic Orban.

Preşedintele Comisiei de organizare, Theodor Stolojan, a anunțat rezultatele oficiale:

"Din 4.854 de voturi valabile, Florin Cîțu are 2.877 de voturi, adică 60,2% din voturi, Ludovic Orban - 1.898 - 39,7%, iar voturi anulate - 72".

LIVE VIDEO - Congresul Partidului Național Liberal. Sursa: www.facebook.com/pnl.ro

UPDATE: ora 16.30 - Votul privind alegerea preşedintelui PNL s-a încheiat.


RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 septembrie, ora 18.00) - Realizator: Dana Dumăscu - Momente de suspans la Congresul PNL: votul pentru președinția partidului s-a încheiat și s-a trecut la numărătoarea opțiunilor delegaților prezenți. Care este atmosfera acum la Romexpo ne spune în direct redactorul nostru, Andrei Șerban. Bună ziua, Andrei!

Reporter: Bună ziua. Atmosfera este un liniștită. Toată lumea așteaptă rezultatul numărării voturilor exprimate de delegați. La discursurile de prezentare de la începutul congresulu, Ludovic Orban, care vrea un nou mandat de șef al partidului a spus că el oferă singura soluție pentru refacerea coaliţiei de guvernare cu USR PLUS și că este un garant al unității PNL.

La rândul său, premierul Florin Cîțu, al doilea candidat la șefia partidului, a spus că este un liberal autentic, un om de echipă care a demonstrat cu fapte, atât ca premier dar și când a fost ministru de finanțe, că pune în practică soluții liberale bune pentru România. La Congresul PNL a fost prezent și președintele Klaus Iohannis care a îndemnat pe toți liberalii la unitatea partidului și după Congresul de astăzi.


Realizator: Mulțumim, a fost în direct de la Romexpo colegul nostru Andrei Șerban

UPDATE: ora 15.15 - Votul privind alegerea preşedintelui PNL a început.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 septembrie, ora 16.00) - Realizator: Dana Dumăscu - A început votul pentru președinția Partidului Național Liberal. Procesul electoral este în plină desfășurare, acum după ce candidații la șefia PNL - Ludovic Orban și Florin Cîțu - și-au prezentat programele politice și le-au cerut votul celor prezenți la Congres. Cu detalii în direct redactorul nostru Andrei Șerban. Bună ziua, Andrei!


Reporter: Bună ziua! Acum la Romexpo unde are loc Congresul PNL, cei peste 4.700 de delegați din toată țara își exprimă votul. La discursurile de prezentare, premierul Florin Cîțu, care candidează la șefia partidului, a spus că este un liberal autentic, un om de echipă care a demonstrat cu fapte, atât ca premier, dar și când a fost ministru de finanțe, că pune în practică soluții liberale bune pentru România. Dacă va fi ales președinte, Florin Cîțu a spus că va reface coaliția de guvernare, dar cu respectarea demnității PNL. La rândul său, Ludovic Orban, care vreau nou mandat de șef al partidului, a spus că el oferă singura soluție pentru refacerea coaliției de guvernare cu USR PLUS și că este un garant al unității PNL. La congresul PNL a fost prezent și președintele Klaus Iohannis care a îndemnat la unitatea partidului și după alegerile de astăzi.


Realizator: Mulțumim! A fost în direct, de la Congresul PNL, colegul nostru Andrei Șerban

Un număr de 4.874 de delegaţi din întreaga ţară s-au înregistrat la congres, după cum a anunţat preşedintele Comisiei de organizare, Theodor Stolojan.

UPDATE ora 14.00: RRA: Declaraţii ale premierului Florin Cȋţu şi ale preşedintelui PNL, Ludovic Orban, la Congresul PNL

RADIO ROMANIA ACTUALITATI (25 septembrie, ora 14:02) – Ştiri – Realizator: Dana Dumăscu - Premierul Florin Cȋţu a afirmat ȋn faţa Congresului PNL cǎ este un liberal autentic, care susţine politici liberale ȋn economie şi care ȋi considerǎ adevǎraţi eroi pe antreprenori. Noua echipă pe care o propune Florin Cȋţu, dacǎ ajunge preşedintele PNL, este una care va moderniza Romȃnia, folosind principiile liberale.


Florin Cȋţu: Votaţi noul mod de a face politicǎ, votaţi o echipǎ! Vǎ garantez cǎ, atȃt timp cȃt voi fi preşedinte al PNL, deciziile le vom lua ȋmpreunǎ. Mǎ voi bate pentru PNL, aşa cum nu au ştiut, nu au vrut sau nu au putut alţii sǎ o facǎ. Vǎ vreau alǎturi de mine ȋn aceastǎ bǎtǎlie, care nu este doar a PNL, ci şi a Romȃniei.


Realizator: La rȃndul sǎu, Ludovic Orban, care doreşte sǎ obţinǎ un nou mandat de preşedinte al liberalilor, a susţinut ȋn faţa Congresului cǎ el este garantul unitǎţii PNL, l-a criticat pe Florin Cȋţu, despre care a spus cǎ nu ar fi un prim-ministru cu care liberalii sǎ se poatǎ mȃndri.


Ludovic Orban: …de a rǎmȃne principalul partid de guvernǎmȃnt prin refacerea coaliţiei de guvernare, care este singura coaliţie onorabilǎ, singura coaliţie care are un program de guvernare care poate sǎ ducǎ Romȃnia ȋn direcţia bunǎ. Iar pentru acest lucru, dupǎ Congres, cum ne vom prezenta ȋn faţa partenerilor noştri din coaliţie dacǎ va fi ales cel care a provocat criza, ȋn loc sǎ fie ales cel care are soluţia la crizǎ

UPDATE ora 12.30 - Primele declaraţii de la congresul PNL

"Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să îşi dea demisia", a spus cu puţin timp în urmă preşedintele Klaus Iohannis, care a vorbit în deschiderea congresului PNL.

Invitat la congres, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că trebuie refăcută urgent coaliția de guvernare chiar săptămâna viitoare.

"Nu putem lăsa impresia că cearta ne ocupă tot timpul" adăuga acesta.

UPDATE ora 11.10: VIDEO - Klaus Iohannis, participare la Congresul Partidului Național Liberal.

UPDATE ora 11: Ludovic Orban şi Florin Cîţu au sosit la Romexpo, acolo unde va începe Congresul PNL

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 septembrie, ora 11:01) - Realizator: În scurt timp începe Congresul PNL, la Romexpo, unde au şi sosit cei doi contracandidaţi, Ludovic Orban şi Florin Cîţu. Îşi vor susţine proiectele şi în faţa celor 5.000 de delegaţi, după luni de campanie internă dură şi cu atacuri reciproce fără precedent. Aşa că miza a ajuns să depăşească această competiţie internă şi sunt în joc inclusiv funcţiile de premier şi de preşedinte la Camera Deputaţilor, după principiul "câştigătorul ia totul". La Congres vine şi preşedintele Klaus Iohannis, cu toate că a fost criticat din opoziţie pentru această decizie. Şeful statului este aşteptat să vorbească chiar în deschiderea lucrărilor. Reporterul RRA Alina Bordeiaşu este la Romexpo. Are detalii despre atmosfera de acolo în direct. Alina, bună dimineaţa!

Reporter: Bună dimineața! Cei aproximativ 5.000 de delegați prezenți la Romexpo vor tranşa astăzi, prin vot, bătălia politică dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu. Se închieie, practic, o campanie internă intensă, cu replici dure și atacuri reciproce. Ludovic Orban a promis că, în cazul în care va câștiga competiția, va rezolva actuala criză politică, în timp ce Florin Cîţu a spus că, după ziua de astăzi, PNL va fi mai unit, mai puternic. La intrarea în sală, cei doi au fost primiți cu aplauze de către membrii partidului. Președintele comisiei de organizare a Congresului, Theodor Stolojan, a făcut apel către delegați să respecte regulile de distanțare fizică și să poarte mască de protecție pe toată durata desfășurării evenimentului. Cu puțin timp în urmă a sosit aici, la Romexpo, și președintele Klaus Iohannis. Vom reveni.
Realizator: Mulțumesc, Alina Bordeiașu.

VIDEO: Declarație de presă susținută de Preşedintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban.

VIDEO: Declarație de presă susținută de Premierul României, Florin Cîţu.

UPDATE: În jurul orei 11.00 începe congresul PNL, la care va fi aleasă viitoarea conducere a partidului. Votează 5.000 de delegaţi din toată ţara, iar miza depăşeşte competiţia de partid pentru că de rezultatul votului de astăzi depinde şi viitoarea formulă de guvernare şi refacerea majorităţii parlamentare. La congres va veni şi preşedintele Klaus Iohannis, care va avea cuvântul de deschidere.

Votul pentru cei doi candidaţii la preşedinţia partidului - Ludovic Orban şi Florin Cîţu - ar putea începe în jurul orei 14:00, conform informaţiilor transmise de organizatori.

Accesul participanţilor a început deja şi se face în condiţii impuse de pandemie, numai pe baza certificatului verde sau a unui test antigen rapid. Liberalii spun că au îndeplinit toate condiţiile legale de organizare, în timp ce au multe voci din opoziţie au criticat desfăşurarea congresului cu atât de mulţi oameni.

---Știrea inițială---

Liberalii îşi aleg astăzi viitorul preşedinte dintre actualul lider, Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu, intrat în cursă după doar cinci ani de la depunerea adeziunii la PNL.

A fost o competiţie internă lungă, care s-a transformat dintr-un festival al democraţiei, cum o caracterizau liberalii, în luni de atacuri din ce în ce mai dure între cei doi contracandidaţi. Iar miza depăşeşte competiţia din partid; de rezultatul de astăzi depinde inclusiv formula de guvernare, majoritatea parlamentară şi chiar funcţiile de prim-ministru şi de preşedinte al Camerei Deputaţilor.


Reporter: Alina Bordeiaşu - Fiecare dintre cei doi candidați se prezintă în fața delegaţiilor la congres cu un program politic axat pe mai multe direcții de acțiune.

Actualul președinte PNL, Ludovic Orban, susține că reprezintă o certitudine pentru partid, iar obiectivul său este refacerea prestigiului PNL și a încrederii cetățenilor în această formațiune politică. El spune că PNL trebuie să sprijine capitalul românesc, să reafirme și să promoveze drepturile și libertățile individuale.

Contracandidatul său, premierul Florin Cîțu, afirmă că a intrat în această competiție pentru a construi și a uni PNL.

"Cred cu tărie că doar o Românie liberală poate aduce bunăstare cetățenilor", mai spune Florin Cîțu. El declară cu obiectivele sale sunt revizuirea Constituției, creșterea investițiilor și motivarea antreprenorilor. Cei doi au desfășurat o campanie internă acidă, cu atacuri și replici dure, care s-au intensificat după ce coaliția de guvernare s-a destrămat.

Noul președinte PNL va avea un mandat de patru ani, iar votul delegațiilor va fi secret, cu buletine.

Congresul PNL va avea loc la Romexpo și se va desfășura cu prezența fizică a 5.000 de persoane, care trebuie să fie vaccinate împotriva COVID-19, testate negativ sau trecute prin boală.

La eveniment și-a anunțat prezența și președintele Klaus Iohannis.


Realizator: Calculele din taberele celor doi candidaţi, la congresul care începe peste trei ore, arată că Florin Cîţu ar miza pe 3.000-3.500 de voturi, iar echipa Orban crede că actualul lider PNL ar obţine în jur de 2.700 dintre voturile celor 5.000 de delegaţi.

(RS)

USR a depus o moţiune simplă împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu
Politică 19 Martie 2024, 07:53

USR a depus o moţiune simplă împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu

USR a depus o moţiune simplă împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu.

USR a depus o moţiune simplă împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu
PNL și PSD ar putea anunța azi candidatul comun la primăria capitalei
Politică 18 Martie 2024, 13:29

PNL și PSD ar putea anunța azi candidatul comun la primăria capitalei

Medicul Cătălin Cîrstoiu, directorul Spitalului Universitar, se pare că ar fi principala opţiune, dar decizia nu a fost încă...

PNL și PSD ar putea anunța azi candidatul comun la primăria capitalei
PSD şi PNL nu îl vor susţine pe Cristian Popescu Piedone în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
Politică 18 Martie 2024, 08:14

PSD şi PNL nu îl vor susţine pe Cristian Popescu Piedone în cursa electorală pentru Primăria Capitalei

PSD şi PNL nu îl vor susţine pe Cristian Popescu Piedone în cursa electorală pentru Primăria Capitalei, a anunţat premierul...

PSD şi PNL nu îl vor susţine pe Cristian Popescu Piedone în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale intră în dezbaterea Parlamentului
Politică 18 Martie 2024, 07:45

OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale intră în dezbaterea Parlamentului

Ordonanţa de urgenţă privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale la 9 iunie intră în dezbaterea Parlamentului.

OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale intră în dezbaterea Parlamentului
Alianța Dreapta Unită va contesta decizia BEC privind respingerea înregistrării ei ca alianță electorală
Politică 17 Martie 2024, 16:49

Alianța Dreapta Unită va contesta decizia BEC privind respingerea înregistrării ei ca alianță electorală

Președintele Partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, anunță că Alianța va contesta la instanța supremă decizia Biroului...

Alianța Dreapta Unită va contesta decizia BEC privind respingerea înregistrării ei ca alianță electorală
„Durată minimă de şapte ani” pentru contractele de arendă
Politică 15 Martie 2024, 21:15

„Durată minimă de şapte ani” pentru contractele de arendă

La Senat sunt programate săptămâna viitoare dezbateri asupra proiectului de lege care propune modificarea şi completarea...

„Durată minimă de şapte ani” pentru contractele de arendă
Vasile Bîcu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost ales Preşedinte al Biroului Electoral Central
Politică 15 Martie 2024, 21:10

Vasile Bîcu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost ales Preşedinte al Biroului Electoral Central

Judecătorul Gheorghe Liviu Zidaru, de la Secţia I Civilă, a fost ales locţiitor al preşedintelui BEC.

Vasile Bîcu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost ales Preşedinte al Biroului Electoral Central
Măsuri împotriva ştirilor false în perspectiva alegerilor din acest an
Politică 15 Martie 2024, 18:42

Măsuri împotriva ştirilor false în perspectiva alegerilor din acest an

Ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, anunţă că instrumentele de limitare a distribuţiei de ştiri false în mediul online sau a...

Măsuri împotriva ştirilor false în perspectiva alegerilor din acest an