Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 26 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România

15 Ianuarie 2017
Vizualizari: 1038
Comentează add

Concertul va fi susținut de Orchestra Natională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, alături de soprana Teodora Gheorghiu și de pianiștii Sergiu Tuhuţiu și Daniel Goiti

„Lipatti 100” – Concert aniversar la Sala Radio, de Ziua Culturii Naţionale

radio-romania

Sala Radio va găzdui duminică, 15 ianuarie, ora 19.00, concertul aniversar „Lipatti 100”, cu prilejul Zilei Culturii Naționale și ca parte a evenimentelor de celebrare, în 2017, a Centenarului Dinu Lipatti. Evenimentul este organizat de Radio România si Institutul Cultural Român.

Concertul va fi susținut de Orchestra Natională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, alături de soprana Teodora Gheorghiu și de pianiștii Sergiu Tuhuţiu și Daniel Goiti.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român şi Radio România.

Programul va cuprinde trei lucrări semnate de Dinu Lipatti - Concertino în stil clasic, op. 3, 3 lieduri pentru voce şi pian pe versuri de Paul Verlaine şi suita Şătrarii - şi Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru pian şi orchestră de F. Liszt.

În cadrul evenimentului dedicat Zilei Culturii Naţionale, actorul Ion Caramitru va recita din lirica lui Mihai Eminescu.

În acelaşi context, pentru a marca 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (19 martie 1917, Bucureşti – 2 decembrie 1950, Geneva), Romfilatelia va lansa un plic de corespondenţă cu timbru imprimat.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Partener: Mercure Hotels.

Profilul, repertoriul şi istoria Orchestrei Naţionale Radio se definesc de aproape un secol de cultură naţională pe planul creaţiei, interpretării si difuzării muzicii în România. Odată cu momentul lansării postului public de radio, în 1928, s-a înfiinţat, din iniţiativa şi sub conducerea compozitorului Mihail Jora, Orchestra simfonică Radio, ce se afirma prin concerte publice începând cu anul 1932. În perioada mai recentă, Orchestra Naţională Radio s-a impus prin turneele întreprinse - Franţa, Italia, Germania, Spania, Elveţia, Rusia, Ungaria, Turcia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Japonia, China - şi participările la festivaluri internaţionale, evenimente care i-au confirmat pretutindeni prestigiul. Critica muzicală româneasca şi internaţională subliniază valoarea acestei formaţii valoroase în cadrul vieţii concertistice contemporane, asemenea orchestrelor de tradiţie ale Radiodifuziunilor lumii, cu un profil de unicat în dialogul cu publicul, muzicienii şi formaţiile simfonice româneşti.

Reputaţia prefesională a dirijorului Cristian Oroşanu a determinat prezenţa sa pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, Tonhalle Zürich, DSO Berlin, BBC Scotish Orchestra, Lamoureux, Israel Kibbutz Orchestra, Orchestre National Porto, a filarmonicilor din Strasbourg, din Bruxelles ş.a. Cristian Oroşanu este în prezent dirijor permanent al Filarmonicii din Braşov. Mereu atras de latura pedagogică, Cristian Oroşanu este profesor de dirijat la Academia de muzică „George Enescu” din Iaşi şi a organizat mai multe cursuri internationale de măiestrie la Iaşi şi la Braşov.

Teodora Gheorghiu a făcut studiile muzicale în România, la Academia Muzicală „Gheoghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa profesorilor Niculina Mirea şi Gheorghe Roşu. În septembrie 2002, datorită aprecierii calităţilor sale interpretative, la recomandarea tenorului catalan José Carreras, Teodora Gheorghiu a fost recompensată cu premiul special al concursului muzical Julián Gayarre. În anul 2003, Teodora Gheorghiu a câştigat bursa vieneză „Herbert von Karajan”, respectiv premiul al doilea la Concursul „George Enescu” din Bucureşti, care au propulsat-o ulterior spre a deveni solista prestigioasei instituţii artistice. Înaintea angajării sale ca solistă a Operei de stat din Viena, Teodora a lucrat cu Opera Studio din Chapelle Reine Elisabeth, sub bagheta lui José Van Dam, respectiv fructificând ulterior apariţiile sale scenice printr-o colaborare cu celebra scenă lirică La Monnaie din Bruxelles.

Câştigător al concursului Debut to Master Soloist Piano Competition 2013 din Sankt Petersburg, Sergiu Tuhuţiu s-a afirmat ca unul din reprezentanţii de vârf ai tinerei generaţii de pianişti. Obţine licenţa la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (2006) şi două titluri de Master în interpretare pianistică: la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Stuttgart şi la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În 2011 primeşte o bursă de studii la Londra, iar în iulie 2013 este distins cu Artist Diploma la Royal College of Music din Londra. A susţinut concerte pe importante scene din Anglia, Germania, Franţa, Elveţia, Italia, Rusia, Brazilia, Canada şi România. Printre partenerii săi de muzică de cameră s-au numărat muzicieni precum Şerban Lupu, Ruxandra Donose sau Nelly Miricioiu. Este preşedinte al asociaţiei Lipatti Music Production şi iniţiatorul proiectelor muzicale In Memoriam Dinu Lipatti, Piano Colours şi Leading Young Musicians.


Etichete „Lipatti 100” – Concert aniversar la Sala Radiode Ziua Culturii Naţionaleorchestra nationala radio

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live