Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Liderul SNPPC, Vasile Zelca: Vom continua protestele

Invitatul "Apelului Matinal" de astăzi este Vasile Zelca, președinte al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Liderul SNPPC, Vasile Zelca: Vom continua protestele
FOTO: Diana Surdu.

Articol de Radio România Actualităţi, 10 August 2022, 09:17

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 august, ora 8:30) - Emisiunea: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican - 200 de reprezentanți ai sindicatelor din Poliție și de la Penitenciare au ieșit ieri în stradă la București, la protest.

Ei spun că guvernul stimulează dialogul social și că miniștrii PNL și PSD pasează responsabilitatea de la unul la altul.

Principala doleanță este aplicarea Legii 153/2017, prin care salariile polițiștilor se măresc cu câteva sute de lei. Invitatul "Apelului Matinal" de astăzi este Vasile Zelca, președinte al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. Bună dimineața.


Vasile Zelca: Bună dimineața. Mulțumesc pentru invitație.


Realizator: Ieri ați avut contacte cu oficialii guvernamentali, chiar la Ministerul Finanțelor. Ce ați cerut și ce vi s-a oferit?


Vasile Zelca: Noi cerem aplicarea în integralitatea sa a Legii 153, emisă în 2017, așa cum a fost votată de Parlament. La vremea respectivă, am înțeles că țara nu are bani şi, în urma negocierilor, s-a stabilit că se va aplica etapizat, în patru tranșe. De la 1 ianuarie 2022, noi trebuia să beneficiem de tot ce este prevăzut în această lege. În prezent, noi nu mai cerem majorări, noi ne vrem restanțele. Guvernul este restanțier la adresa noastră. Ieri, am intrat la domnul ministru de finanțe, ne-a arătat negru pe alb că Ministerul de Finanțe a dat aviz pozitiv pe proiectul de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Muncii, numai că, surpriză, am aflat că Ministerul de Justiție nu şi-a dat avizul pe acest proiect. Ieri, la ora 12:00, a fost ședință în Comisia, în CES, unde proiectul a fost amânat. Am ajuns la Ministerul de Justiție, care ne-a comunicat clar că nu a primit proiectul de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Muncii. Ne-am deplasat la Ministerul Muncii, unde domnul ministru Budăi ne-a confirmat faptul că nu a trimis proiectul la Ministerul de Justiție și că a retras acest proiect pentru că vrea să-i aducă anumite îmbunătățiri, ținând cont de jaloanele din PNRR. Iată că ceea ce spunem noi de atâta timp, și ieri, acest ping pong continuă. Depun proiectul, retrag proiectul, depun o inițiativă, o împiedic prin fel și fel de tertipuri de pe fluxul legislativ și noi rămânem, pe românește să vă spun, cu buza umflată. Ne-am săturat de acest joc, de acest ping pong. Este cazul ca actualul arc guvernamental să ia taurul de coarne și să aplice, de fapt să respecte o lege votată de Parlamentul României.


Realizator: Dar de ce nu aţi beneficiați de aplicarea legii încă de la promulgarea ei, din 2017?


Vasile Zelca: Pentru că la vremea respectivă ni s-a spus clar că țara nu are bani, nu poate suporta acele creșteri de la vremea respectivă, să ajungem în grile prevăzute în anexe. Am înțeles acel lucru, toţi bugetarii, am înţeles că e nevoie de familia ocupațională, sănătate, care a intrat tot în grilă, numai că politicienii - bineînţeles că cine împarte, parte îşi face în această țară - s-au plasat și ei pe maxim în grilă. În momentul de față, parte din bugetari sunt pe maxim în grilă, parte sunt la trei sferturi, iar marea majoritate, inclusiv familia ocupațională din care facem noi parte - apărare, ordine publică și siguranță națională - suntem la jumătatea drumului. Or, de la 1 ianuarie 2022, Legea 153 emisă, votată în 2017 trebuia aplicată în integralitatea sa.


Realizator: Domnule Zelca, spuneți-ne, cât câștigă un polițist?


Vasile Zelca: În medie, un polițist cu 10 ani vechime încasează lunar undeva la 3.400 de lei pe lună. Restanțele de care vorbim, cele două tranşe...


Realizator: 3.400 de lei pe lună cu tot cu normă de hrană?


Vasile Zelca: Eu vă zic de venit, de salariu. Cu tot cu normă de hrană, undeva la 4.000 de lei, maximum 4.000, media vă zic, undeva la 4.000 de lei. Dacă scădem norma de hrană și echipament, rămân undeva la vreo 2.800-3.000 de lei pe lună, iar dacă nu prinde, de exemplu, dacă nu prinde ture, schimburi, nu prinde sâmbete, dumnici, nu prinde ture de noapte, salariul scade, pentru că parte din cei 3.000 de lei de care vorbesc, undeva la 500 de lei sunt generaţi de sporuri.


Realizator: Știți că există multe critici în spațiul public față de polițiști, desigur, nu față de toți, ca să nu generalizăm, însă în spațiul public apar mai ales cazurile în care polițiștii nu-și fac treaba, dar se discută și despre faptul că ieșiți la pensie la 50 de ani, că polițiștii se descurcă ei oricum și așa mai departe. Ce le răspundeți acestor critici?


Vasile Zelca: Acestor critici le răspund în felul următor - ca orice categorie socio-profesională, și polițiștii beneficiază de vechime cumulată. Cei care lucrează în operativ, în stradă, cu dosare penale etc., beneficiază de vechime cumulată, în sensul că ei câștigă fie trei luni, fie şase luni la an vechime. Această vechime cumulată se scade din vârsta standard de pensionare. În Poliție, vârsta noastră de pensionare este de 60 de ani. Se scade vechimea cumulată, iar dacă eu lucrrez în operativ 25 de ani, am vechime cumulată 12,5 ani. Dacă scădem din 60 de ani 12,5 ani, așa cum orice angajat - minerii, aviatorii, piloții, mecanicii de locomotivă etc - beneficiază, vom ajunge la cei 48 de ani. Dar cei 48 de ani-49 de ani de care știe opinia publică... beneficiază de acest drept doar polițiștii care lucrează cel puțin 25 de ani doar în operativ, doar în stradă, doar la dosare penale, nu cei din birouri. Oricum, în momentul de față, vârsta medie de pensionare în Poliția Română este de peste 51 de ani. Ea crește de la an la an, pentru că sunt niște prevederi în Legea 223, dar polițiștii beneficiază, ca orice om care muncește, de vechime cuplată, fie trei luni la an, fie şase luni la an. A fost și o perioadă în care pirotehniștii de la mascați beneficiau de an la an, pentru că umblau cu materiale pirotehnice, dar nu mai este nici acea prevedere.Acum cel mai mult se câștigă șase luni la ani vechime cumulată. Iar oamenilor care nu înțeleg sau se lasă manipulaţi când se vorbește despre veniturile noastre le aduc aminte că orice polițist este grevat de incompatibilităţi şi interdicții pe toată cariera sa. Nu avem voie să avem altă sursă de venit legală. Adică, eu dacă am studii, de exemplu, și pot să prestez servicii de, să zicem, contabilitate, că am o facultate care îmi permite lucrul ăsta...


Realizator: Nu puteţi face asta!


Vasile Zelca: ... nu pot să fac acest lucru. Pe când un contabil, pentru că tot am ales această profesie, poate profesa în mai multe locuri sau poate fi angajat la mai multe firme, etc.


Realizator: Bun, revenind la nemulțumirile dumneavoastră, continuați și astăzi protestele?


Vasile Zelca: Da. Continuăm și astăzi, continuăm și mâine, vom continua în toată luna august şi septembrie şi le vom dezvolta aceste proteste...


Realizator: Poate nu o să ajungeți până în septembrie, mă gândesc. Este posibil ca guvernul să vă ofere o soluție mulțumitoare chiar astăzi ori în zilele următoare?


Vasile Zelca: Eu acum, din ce am înţeles din discuțiile cu dl Budăi, dânsul va reveni cu acest proiect de ordonanță. Noi ne dorim aplicarea Legii 153 în tot, pentru că deja noi avem de încasat restanțe. Statul român, guvernul, are restanțe la adresa noastră și a altor bugetari. Dar noi ne uităm în curtea noastră, la familia ocupaţională din care facem parte. Noi ne dorim aplicarea Legii 153 în tot.

Realizator: Acordarea unor sporuri prevăzute de lege, actualizarea și recalcularea pensiilor militare de stat sunt celelalte cereri ale dumneavoastră. Ce șanse sunt ca și acestea să primească un răspuns favorabil?


Vasile Zelca: Sunt şanse, pentru că, în prezent, sporul de complexitate pe care l-ați văzut în proiectul de ordonanță de urgență iniţiat de Ministerul Muncii, acest spor de 15%, în Poliție este 10%, Am cerut cel puțin o egalizare. Domne, haideți să echilibrăm, adică, dacă tot dăm altor ministere 15% spor de complexitate, și pentru Poliție... În Legea 153 se menţionează că acest spor de complexitate - la noi se numeşte spor de solicitare neuropsihică - în lege scrie clar că poate fi până la 25%. Şi am zis: domne, nu vrem 25%, dar haideţi să echilibrăm, dacă tot venim cu 15% la alte categorii socio-profesionale, să mergem și la Poliție, mai ales că Poliția Judiciară, cea care instrumentează dosare penale, este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, adică nu pot fi nici măcar arbitri, nu pot fi nici măcar preşedinţi de asociații de proprietari, absolut nimic nu pot fi cei care instrumentează dosare penale. Şi atunci trebuie să venim în echilibru cu ceva, dacă nu lăsăm în mod legal să-şi rotunjească veniturile.


Realizator: Vă mulțumim pentru toate aceste precizări. Vom urmări și noi ceea ce se mai întâmplă astăzi la proteste.

”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”
România 26 Aprilie 2024, 19:00

”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că Executivul are bani pentru plata pensiilor şi a salariilor.

”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”
Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti
România 26 Aprilie 2024, 18:54

Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti

Peste 5.000 de tineri din ţară şi-au cumpărat bilete pentru cele patru zile ale festivalului de muzică din Costineşti care...

Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti
Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara
România 26 Aprilie 2024, 18:47

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise, cofinanţată prin programul Erasmus al Comisiei...

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara
Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne
România 26 Aprilie 2024, 18:44

Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne

Peste 1.500 de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne se alătură, de astăzi,...

Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne
Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac
România 26 Aprilie 2024, 17:38

Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac

Meteorologii avertizează că este risc însemnat, de gradul trei din cinci, de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri...

Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac
Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment
România 26 Aprilie 2024, 17:33

Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment

Ajutorul de restructurare a TAROM de 80 de milioane de euro, pe care Comisia Europeană îl va aproba în câteva zile, va...

Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment
ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor
România 26 Aprilie 2024, 17:13

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor

Autorităţile sanitare ne îndeamnă să fim atenţi la ce produse cumpărăm pentru masa de Paşte, deoarece, din neatenţie, putem...

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor
Nu vor fi restricţii sau lucrări pe A2 Autostrada Soarelui în următoarele zile
România 26 Aprilie 2024, 17:09

Nu vor fi restricţii sau lucrări pe A2 Autostrada Soarelui în următoarele zile

Nu vor fi restricţii sau lucrări pe A2 Autostrada Soarelui în următoarele zile - când se aşteaptă un trafic mai aglomerat...

Nu vor fi restricţii sau lucrări pe A2 Autostrada Soarelui în următoarele zile