Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTRE SACRU SI PROFAN (R) Joi, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

23 Iulie 2019
Vizualizari: 272
Comentează add

Boris Johnson a promis că va respecta termenul de 31 octombrie pentru Brexit, cu sau fără un acord.

Liderii UE l-au felicitat pe Boris Johnson

sergiu-stet

  Podul şi palatul Westminster din Londra.        Foto: Arhivă.

Uniunea Europeană l-a felicitat marţi, 23 iulie, pe viitorul premier al Marii Britanii, Boris Johnson, însă a exprimat clar că nu va lua în calcul promisiunile sale electorale legate de renegocierea acordului de Brexit.

Conform Reuters, Comisia Europeană şi-a exprimat disponibilitatea de a lucra cu Johnson, a declarat purtătoarea de cuvânt, însă limitele sunt bine definite. "Aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm constructiv cu premierul Johnson când îşi va prelua mandatul, pentru a facilita ratificarea acordului de retragere şi să obţinem un Brexit ordonat", a declarat negociatorul şef pentru Brexit, Michel Barnier, despre "divorţul" fără precedent.

"Suntem, de asemenea, gata să revizuim declaraţia convenită în cadrul unui nou parteneriat", a adăugat Barnier, referindu-se la o declaraţie politică ce însoţeşte acordul legal de retragere. Cu doar câteva minute înainte de anunţarea victoriei lui Johnson, prim-vicepreşedinte Comisiei Europene, Frans Timmermans, anunţa că UE nu va fi de acord să modifice acordul definitivat cu Theresa May.

Acel acord a fost respins de trei ori de parlamentul britanic. "Regatul Unit a convenit un acord cu Uniunea Europeană şi UE va păstra acel acord", a declarat Timmermans în cadrul unei conferinţe de presă. "Acesta este cel mai bun acord posibil". 

Timmermans a mai precizat că Uniunea Europeană îşi va menţine poziţia în privinţa Brexitului, iar "caracterul sau atitudinea personală" emfatică a lui Johnson nu are relevanţă. UE se pregăteşte pentru un Brexit fără acord sau o altă amânare a Brexitului, dacă Johnson va da curs promisiunilor în calitate de lider al Marii Britanii.

"Vom auzi ce are noul premier de spus când va ajunge la Bruxelles", a menţionat Timmermans, însă a avertizat în privinţa celui mai devastator scenariu, acela în care Regatul Unit să părăsească blocul comunitar european fără un acord în vigoare care să gestioneze consecinţele.

Boris Johnson a promis că va respecta termenul de 31 octombrie pentru Brexit, cu sau fără un acord. "Un Brexit fără acord, un Brexit dur ar reprezenta o tragedie - pentru toate părţile, nu doar pentru Regatul Unit", a declarat Timmermans. "Vom suferi cu toţii dacă se întâmplă acest lucru". 


Etichete Boris JohnsonLindraBrexitMichel BarnierFrans Timmermans,Theresa May

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live