Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Claudia Marcu

22 Martie 2014
Vizualizari: 1195
Comentează add

Geert Wilders, liderul Partidului pentru Libertate, a stigmatizat populaţia de origine marocană prin declaraţii rasiste, care au provocat reacţii şi la Bruxelles.

Lider extremist olandez, blamat pentru declaraţiile rasiste

claudia-marcu

 Liderul de extremă dreaptă, Geert Wilders. Foto: Reuters

În Olanda, la mai puţin de 24 de ore după închiderea urnelor, electoratul politicianului olandez de extremă dreapta Geert Wilders regretă deja votul dat la alegerile locale de miercuri.

În seara alegerilor, la scurt timp după anunţarea rezultatelor parţiale, Wilders, liderul Partidului pentru Libertate, a stigmatizat populaţia de origine marocană, prin declaraţii rasiste, care au provocat o adevărată comoţie în societate, în propriul partid - doi membri ai Parlamentului naţional au demisionat deja din grupul politic al acestuia -, dar şi la Bruxelles.

În viziunea lui Geert Wilders, Partidul pentru Libertate este definit de două obiective importante - ieşirea din UE şi eliminarea populaţiei marocane din Olanda.

"Vreţi în acest oraş şi în toată ţara mai mult sau mai puţini marocani?" a fost întrebarea lui Wilders miercuri seara.

Cei adunaţi au scandat: "Mai puţini!", iar Wilders a încheiat cu: "Atunci, aşa vom face!".

Biroul Procurorului general este asaltat de sute de plângeri împotriva lui Wilders, iar politicienii olandezi de toate culorile condamnă atitudinea lui Wilders, care refuză să ofere scuze celor pe care i-a stigmatizat, o atitudine asemănătoare cu cea afişată atunci când a înfiinţat pagina de Internet împotriva migranţilor est-europeni, în special a polonezilor.

Declaraţiile lui Wilders, condamnate de premierul olandez

Noile declaraţii ale lui Wilders au fost deja condamnate de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Premierul olandez Mark Rutte, prezent la Consiliul European de la Bruxelles, a fost nevoit să explice colegilor săi situaţia de acasă.

"Atât timp cât Partidul pentru Libertate continuă să aibă această poziţie, orice colaborare este exclusă", a declarat premierul Mark Rutte, de la Bruxelles.

Pentru Wilders, victoria obţinută la alegerile locale înseamnă baza pentru o victorie sigură la alegerile europene din 25 mai, "atunci când Olanda se va elibera de controlul celor de la Bruxelles", le-a promis Geert Wilders alegătorilor săi.

Împreună cu Marine Le Pen, Wilders îşi doreşte formarea unui grup politic în Parlamentul European care să poată influenţa deciziile care se iau la nivel european. 


Etichete Olandaalegeri localeGeert WildersPartidul pentru Libertatevotelectoratextremă dreaptamarocanideclaraţii rasisteUE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live