Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Joi, 09 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandra Cristea

24 Iunie 2010
Vizualizari: 3103
Comentează add

Magistraţii discută sesizările primite de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la o serie de parlamentari privind neconstituţionalitatea măsurilor de austeritate ale guvernului.

Legile austerităţii, la Curtea Constituţională

alexandra-cristea

Curtea Constituţională continuă dezbaterea obiecţiilor de neconstituţionalitate formulate de  judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la Legile austerităţii pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament.

După discuţii de aproape 5 ore, judecătorii Curţii au decis joi să reia dezbaterile, ne-a informat corespondentul Radio România Actualităţi, Mădălina Radu.

Judecătorii Înaltei Curţi susţin în sesizările depuse că legile pentru care executivul şi-a asumat răspunderea conţin o serie de restrângeri ale exercitării drepturilor cetăţenilor, cum ar fi dreptul la salariu, la ajutorul de şomaj, la pensie sau la asistenţă medicală.

Şi în sesizarea semnată de 37 de senatori sunt specificate anumite încălcări de drepturi.

Sesizările opoziţiei se referă, în principal, la încălcări ale drepturilor civile consfinţite prin legea fundamentală. PSD aprecia, de exemplu, că guvernul încalcă art.47 şi 135 din Constituţie, care stabilesc în sarcina statului obligaţia de a asigura un trai decent şi de a crea condiţiile necesare pentru creşterea calităţii vieţii.

 

Şi PSD şi PNL susţin că bugetarii sunt discriminaţi faţă de ceilalţi salariaţi, prin faptul că ajung să plătească la bugetul de stat un impozit de 41%, compus din cei 16% impozit pe venit şi cele 25% care li se vor tăia din salarii.

 

În plus, sesizările opoziţiei invocă mai multe încălcări ale unor hotărâri ale Curţii Europene a Drepturilor Omului. Sesizările mai reclamă încălcări ale proprietăţii private a cetăţenilor şi restrângeri nejustificate ale libertăţilor fundamentale.

 

Sindicatele au adresat Curţii Constituţionale o scrisoare deschisă prin care solicită magistraţilor să ia în considerare faptul că măsurile de austeritate încalcă legislaţia în vigoare şi drepturile constituţionale.

 

În cazul în care Curtea decide că anumite prevederi ale legilor austerităţii sunt neconstituţionale, respectivele prevederi sunt retrimise în parlament pentru a fi puse în acord cu decizia Curţii Constituţionale.

 

În cazul în care Curtea decide că legile sunt constituţionale, acestea sunt trimise preşedintelui spre promulgare, urmând ca apoi să intre în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.


Etichete Curtea ConstituţionalăguvernparlamentarimăsuriausteritatePSDPNL

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live