Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Marţi, 31 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

18 Noiembrie 2015
Vizualizari: 1489
Comentează add

Jonah Lomu, legendarul jucător al reprezentativei Noii Zeelande și starul mondial al rugbyului, a încetat din viață, azi, la numai 40 de ani.

Legendarul rugbyst Jonah Lomu a murit la numai 40 de ani Legendarul rugbyst Jonah Lomu a murit la numai 40 de ani - Conține video

razvan-stancu

Jonah Lomu (dreapta). Foto: teara.govt.nz.

Jonah Lomu, legendarul jucător al reprezentativei Noii Zeelande şi starul mondial al rugbyului, a cărui carieră a fost întreruptă din cauza unei maladii renale, a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 40 de ani, informează AFP, citat de Agerpres.

Lomu, care confruntat timp de mulţi ani cu această maladie, a decedat la locuinţa sa din Auckland, în nordul Noii Zeelande, a precizat purtătorul de cuvânt al familiei sale, John Mayhew.

'Jonah Lomu a murit în această dimineaţă (...) A fost total neaşteptat. Jonah şi familia sau reveniseră din Regatul Unit în noaptea precedentă', a declarat Mayheu pentru postul de televiziune TV3, înainte de a izbucni în lacrimi.

'Suntem cu toţii şocaţi şi profund întrisaţi de moartea fulgerătoare a lui Jonah Lumu', a scris directorul executiv al Federaţiei neozeelandeze de rugby, Steve Tew, într-un mesaj postat pe Twitter.

'Jonah era o legendă a sportului nostru şi era iubit de numeroşii săi fani de aici şi din întreaga lume', a adăugat Tew.

Video: Jonah Lomu. Sursa: Youtube.

Primul ministru al Noii Zeelande, John Key, i-a adus la rândul său un omagiu miticului jucător al All Blacks: 'Gândurile întregii ţări se îndreaptă către familia sa'.

Jonah Lumu a marcat 37 de eseuri în 63 de selecţii, între 1994 şi 2002, în tricoul All Blacks, cu care a disputat finala Cupei Mondiale din 1995. Evoluţiile sale de la acea competiţie l-au făcut cunoscut în întreaga lume, graţie vitezei şi forţei cu care îşi domina adversarii pe teren.

În perioada de vârf a carierei sale, Lomu măsura 1,96 m şi avea o greutate de 120 kg, putând alerga suta de metri în mai puţin de 11 secunde.

Cel mai tânăr jucător care a debutat în naţionala Noii Zeelande, la 19 ani şi 45 de zile, într-un meci împotriva Franţei, disputat în 1994, Lomu a devenit un fenomen pe teren şi în presă, contribuind la popularizarea rugbyului în întreaga lume şi atrăgând milioane de dolari din sponsorizări şi drepturi de televizare.

Însă la scurt timp după Mondialul din 1995, medicii l-au diagnosticat cu sindrom nefritic, care a necesitat un transplant de rinichi în 2004, obligându-l să-şi încheie prematur cariera.

Chiar dacă nu a mai putut juca, Lomu a rămas unul dintre cei mai respectaţi jucători de rugby la nivel mondial, aflându-se recent în Marea Britanie pentru misiuni de comunicare legate de Cupa Mondială 2015, câştigată la sfârşitul lunii noiembrie de Noua Zeelandă.


Etichete Jonah LomurugbyNoua Zeelandamaladie renalacupa mondialaAuckland

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live