Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINAL - continuare Luni, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Emil Groza, Budapesta

11 Aprilie 2017
Vizualizari: 608
Comentează add

Actul normativ afectează Universitatea Central Europeană din Budapesta, fondată de miliardarul american de origine ungară George Soros

Legea privind universităţile străine, promulgată de preşedintele Ungariei

emil-groza-budapesta

 

Preşedintele Ungariei, Janos Ader, a promulgat legea privind universităţile străine, act normativ care afectează Universitatea Central Europeană din Budapesta, fondată de miliardarul american de origine ungară George Soros. Aceasta după ce, duminică, la Budapesta, zeci de mii de manifestanţi i-au cerut preşedintelui să retrimită actul normativ parlamentului sau să solicite opinia Curţii Constituţionale.  

Conform unui comunicat de presă, preşedintele Ungariei a apreciat că actul normativ nu aduce atingere prevederilor Constituţiei şi nici normelor europene şi internaţionale. Preşedintele Ungariei a cerut totodată guvernului să înceapă consultări cu cei vizaţi de noile reglementări în interesul aplicării acestora.

Parlamentul de la Budapesta a adoptat săptămâna trecută un proiect de lege, în baza căruia universităţile din afara Uniunii Europene pot funcţiona pe viitor în Ungaria, doar dacă va fi încheiat un acord interstatal în această privinţă şi dacă desfăşoară o activitate didactică, respectiv au un campus şi în ţara de origine.

Noile reglementări afectează în principal Universitatea Central Europeană din Budapesta, fondată în 1991 de miliardarul american de origine ungară George Soros şi care este înregistrată şi în SUA, dar îşi desfăşoară efectiv activitatea doar în capitala ungară.


Etichete Janos AderGeorge SorosUniversitatea Central EuropeanăBudapestaUngaria

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live