Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulia Gherman

10 Septembrie 2013
Vizualizari: 2264
Comentează add

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat că referendumul privind eutanasierea câinilor vagabonzi nu va mai avea loc, după ce Parlamentul a adoptat legea privind patrupedele.

Legea privind eutanasierea câinilor fără stăpân, adoptată

iulia-gherman

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat că va propune miercuri în şedinţa de îndată a CGMB ca referendumul privind câinii comunitari, care trebuia să aibă loc pe 6 octombrie, să se anuleze.

Camera Deputaţilor, decizională, a adoptat proiectul, după ce, în două zile, acesta a trecut prin toate etapele algoritmului legislativ.

Eutanasierea va fi permisă, dar nu va fi obligatorie, dacă autorităţile locale au posibilitatea să gestioneze un număr mai mare de câini comunitari.

Deputaţii puterii şi cei ai opoziţiei au salutat toate prevederile incluse în raportul Comisiei Juridică şi de Administraţie, care au dezbătut, ieri, proiectul legii câinilor fără stăpân. În forma adoptată, documentul legislativ precizează că un câine din adăpost poate fi revendicat sau adoptat gratuit, în termen de 14 zile lucrătoare.

După expirarea termenului, autoritatea locală poate decide eutanasierea, dacă nu are posibilitatea de cazare şi resurse bugetare pentru păstrarea câinilor din adăposturi.

Animalele agresive sau declarate bolnave incurabile, de către un medic veterninar, vor fi eutanasiate imediat.

Proiectul de lege prevede şi posibilitatea donaţiilor pentru întreţinerea câinilor fără stăpân din adăposturi.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, spune că noua lege e mult mai clară decât cea adoptată în 2011 şi contestată la Curtea Constituţională. 

"Fac un apel şi către guvern, până la urmă şi administraţiilor locale, să găsească resursele de a-i aduna. Acum trebuie să fie făcut un efort financiar, un efort şi al asociaţiilor care sprijină animalele, pentru ca o dată pentru totdeauna să încheiem această soluţie pe care am fost obligaţi să o luăm, fiindcă toate celelalte nu au putut să fie aplicate" a mai spus Mircea Toader. 

Proteste faţă de eutanasiere

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că în timpul dezbaterilor a primit mai multe mesaje telefonice din parte reprezentanţilor unor organizaţii non-guvernamentale, care s-au plâns că nu au fost lăsaţi să participe la şedinţa de plen.

Valeriu Zgonea a precizat că la Camera Deputaţilor nu a fost depusă nici o cerere în acest sens. 

"Organizaţiile non-guvernamentale şi reprezentanţii administraţiei publice locale au fost prezenţi la dezbateri, inclusiv Primăria Generală a Capitalei şi Asociaţia Municipiilor din România, dar şi organizaţiile non-guvernamentale. Nu există nici un coleg din Biroul Permanent, şi eu personal care să interzic sau să blochez prezenţa la o astfel de dezbatere, care este importantă", afirmă Valeriu Zgonea. 

Legea a fost adoptată cu o largă majoritate: 266 de voturi pentru, 23 împotrivă şi 20 de abţineri. Ultimele dezbateri şi votul din Parlament au avut loc pe fondul protestelor faţă de legalizarea eutanasiei.

Câteva sute de activişti pentru drepturile animalelor protestează încă în faţa clădirii Legislativului.  

"Nu mi se pare corect ceea ce se întâmplă, într-adevăr, toţi deplângem ce s-a întâmplat, dar exterminarea în masă s-a dovedit că nu este o soluţie. Vrem să fie luaţi de pe stradă, vrem sterilizaţi şi pe cât se poate, duşi în adăposturi. Eutanasiere pentru cei violenţi, pentru cei bătrâni, pentru cei bolnavi da. 

"Luptăm pentru viaţă, pentru a se căuta adevărata soluţie care de fapt, există. Nu să se caute, şi anume: sterilizarea.  rotestatar: Să se găsească orice altă soluţie, dar nu eutanasierea" afirmă protestatarii din Parcul Izvor. 

 Zilele trecute, alte proteste au avut loc în Capitală, pentru a pune presiune pe autorităţi să rezolve problema câinilor de pe stradă, după ce la începutul săptămânii trecute, un copil de 4 ani a murit după ce a fost atacat de maidanezi.


Etichete câinimaidanezifără stăpânlegeeutanasiereCamera DeputaţilorMircea ToaderValeriu Zgonea,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live