Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

22 Februarie 2016
Vizualizari: 1521
Comentează add

Legea dării în plată, care vizează aproape o jumătate de milion de familii, urmează să intre din nou în plen la Senat.

Legea dării în plată revine în plenul Senatului

amalia-bojescu

Foto: senat.ro.

Legea dării în plată, care vizează aproape o jumătate de milion de familii, urmează să intre din nou în plen la Senat.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis actul normativ pentru reexaminare, dar la dicuţiile din comisii parlamentarii nu au acceptat amendamentele băncilor, care doreau ca legea să aibă efecte doar pentru creditele imobiliare care vor fi luate de acum înainte.

Reprezentanţii instituţiilor financiare speră să aibă mai mult succes la dezbaterile din plen.

Senatorii din comisiile reunite juridică şi economică au avizat favorabil, cu amendamente, raportul pe marginea acestui proiect de lege.

Românii aflaţi în executare silită sau cărora banca le-a luat deja casa ar putea obţine ştergerea datoriilor rămase, prevede unul din amendamentele adoptate de senatori.

Legea se va aplica şi contractelor aflate în derulare fără plafonare. De legea dării în plată vor beneficia şi cetăţenii care au luat credite prin programul "Prima casă".

Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, spunea că includerea acestui program în legea dării în plată nu se justifică în condiţiile în care există o rată de neperformanţă de 0,04%.

Iniţiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir, susţine că prin includerea programului "Prima casă" se evită discriminarea între cetăţenii care au luat credite în condiţii diferite, dar şi urmărirea debitorilor de către stat prin ANAF.

Reprezentanţii băncilor şi ai BNR îşi vor susţine din nou amendamentele la dezbaterile din plenul Senatului.

Potrivit datelor prezentate de Banca Centrală, aproape o jumătate de milion de familii ar putea fi vizate de legea dării în plată. Numărul creditelor cu ipotecă fiind de 474.000, din care 30.000 au restanţe. 


Etichete SenatLegea dării în platăreexaminarepreşedintele Klaus Iohannisamendamentele băncilorcomisiile de specialitateprogramul "Prima casă"credite ipotecareBNR

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live