Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

27 Februarie 2014
Vizualizari: 1138
Comentează add

Doar puţin peste 7% din cei trimişi în judecată de DNA au fost achitaţi în 2013, procent remarcat de experţii internaţionali, spune procurorul şef Laura Codruţa Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi: 2013, un an dificil pentru DNA

radiojurnal

Laura Codruţa Kovesi Foto: Arhivă.

Direcţia Naţională Anticorupţie raportează o creştere consistentă a cauzelor instrumentate şi a numărului de persoane trimise în judecată în 2013.

Conform bilanţului pentru anul trecut au ajuns în instanţă pentru acuzaţii de corupţie peste 1.000 de inculpaţi, dintre care aproape o treime sunt persoane cu funcţii de demnitate publică, de conducere şi control.

Doar puţin peste 7% din cei trimişi în judecată de DNA au fost achitaţi în 2013, procent remarcat de experţii internaţionali - spune procurorul şef Laura Codruţa Kovesi.

Anul trecut a fost un an dificil - a subliniat şefa DNA - marcat atât de modificările legate de organizare sau legislaţie, dar şi de presiunile publice la adresa procurorilor, cu o tendinţă puternic ascendentă.

Cei 82 de procurori care au desfăşurat activităţi de urmărire penală în cursul anului 2013 au avut de soluţionat aproximativ 7.900 de cauze, în care s-a reţinut comiterea a peste 1.200 de infracţiuni de corupţie, cu un prejudiciu estimat la aproape 250 de milioane de euro.

Însă aceşti bani, care ar reprezenta o susţinere importantă la bugetului de stat, sunt recuperaţi într-o prea mică măsură - spune Laura Codruţa Kovesi.

"Procurorii DNA au dispus măsuri asiguratorii asupra unor bunuri în valoare de peste 1,5 miliarde de lei, bani cu care s-ar putea asigura, spre exemplu, un sfert din întregul buget al Ministerului Sănătăţii în măsura în care ar fi recuperaţi efectiv.

"Analizele efectuate au indicat că în prezent organele fiscale nu reuşesc să recupereze decât un procent neînsemnat din sumele confiscate prin hotărâri definitive. Din această perspectivă este extrem de importantă întărirea capacităţii de recuperare a bunurilor obţinute prin infracţiuni", a spus procurorul şef.

Corupţia la nivel înalt, pondere importantă în dosarele DNA

Laura Codruţa Kovesi a arătat că activitatea DNA a acoperit în 2013 numeroase domenii în care se manifestă corupţia la nivel înalt.

Printre cei trimişi în judecată se regăsesc miniştrii şi parlamentari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, primari şi viceprimari, magistraţi, avocaţi sau directori de companii şi instituţii publice.

A atras atenţia însă în mod deosebit asupra ponderii importante pe care au avut-o anul trecut dosarele privind achiziţiile publice în instituţiile şi companiile de stat

"Au fost identificate numeroase fapte de corupţie, care urmăreau influenţarea procedurilor de achiziţie, pentru a acapara resursele publice în interesul unor grupări compuse din oameni de afaceri aflaţi, uneori, în legătură cu decidenţi politici. Într-un singur dosar privind o companie cu capital majoritar de stat, intervenţia procurorilor DNA a preîntâmpinat producerea unui prejudiciu de peste 175 de milioane de lei, mai mult decât dublul întregului buget al Direcţiei Naţionale Anticorupţie", a declarat procurorul şef Laura Codruţa Kovesi.

Activitatea DNA apreciată de experţii CE

Procurorul şef a arătat astăzi că DNA este considerată un model de bune practici la nivel european, activitatea sa fiind apreciată atât de experţii Băncii Mondiale cât şi de cei ai Comisiei Europene, fapt ce demonstrează - în viziunea Laura Codruţa Kovesi - că DNA este o instituţie matură, care-şi îndeplineşte rolul independent de provocările de moment - mai spune Kovesi şi în mesajul pe care l-a adresat colegilor procurori anticorupţie.

"Deşi am fost acuzaţi de multe ori că am făcut dosare la comandă politică, soluţiile instanţelor de judecată au demonstrat că faptele s-au bazate pe probe solide şi nu pe infracţiuni inventate unor persoane. Justiţia a demonstrat că nu poate fi ignorată, ceea ce i-a neliniştit pe cei obişnuiţi cu o altfel de abordare. Atacurile din ultima perioadă la adresa justiţiei şi presiunile la care este supus periodic sistemul judiciar din exterior, reprezintă în fapt o măsură a succesului acestuia", a mai spus procurorul şef al României.

De altfel procurorul şef al DNA a punctat încrederea de care se bucură Instituţia în rândul românilor inclusiv prin faptul că din ce în ce mai multe persoane denunţă fapte de corupţie

Premierul Victor Ponta: activitatea DNA este fundamentală

Activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 2013 a fost apreciată unanim de oficialii prezenţi la prezentarea bilanţului - procurorul general, miniştrii Justiţiei şi Internelor, şefii principalelor instituţii din domeniu.

Premierul Victor Ponta a subliniat în mod deosebit că activitatea DNA este fundamentală pentru contextul actual - cu valoare socială, dar şi cu beneficii importante: în dezvoltarea economică, păstrarea încrederii din partea investitorilor şi a partenerilor internaţionali, dar şi în scopul îmbunătăţirii transparenţei sistemului public.

Premierul s-a arătat convins că pentru procurorii DNA declaraţiile din presă ale oamenilor politici sunt mai puţin importante decât încrederea de care ar trebui să se bucure din partea majorităţii covârşitoare a populaţiei.

Victor Ponta a ţinut să-i felicite pe procurori pentru cazuri concrete din ultima perioadă.

"Aţi efectuat o opreaţiune de combatere a evaziunii în ceea ce priveşte rambursările de TVA şi lucru acesta este extrem de important, era un fenomen cumplit pentru societate, pentru bugetul public şi nu pot decât să vă felicit. M-am bucurat foarte mult că în sfârşit după foarte mulţi ani cei care au încălcat grav legea în ceea ce priveşte retrocedările sunt traşi la răspundere penală nu doar la /.../ s-a încâlcat legea.

"În mod sigur în domeniul retrocedărilor s-a comis cea mai mare fraudă de după 1989 şi mă bazez pe capacitatea dvs. de a repara ce se mai poate repara, zonele pe care din punctul de vedere al executivului le considerăm cele mai periculoase şi dăunătoare pentru buget, cazurile de insulvenţă falsă, combaterea corupţiei în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene mă alătur tuturor celor care au spus astăzi aici că recuperarea prejudiciului este cel puţin la fel de importantă. Susţin şi am susţinut toate mijloacele moderne de confiscare extinsă şi cred că trebuie să fie una din preocupările dumneavoastră alături de toate celelalte", a mai adăugat premierul.


Etichete Victor PontaDNAactivitatejustiţiepremierbilanţLaura Codruta Kovesi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live