Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: La minut (CONTINUARE) Marţi, 31 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Grecu

24 Aprilie 2012
Vizualizari: 1995
Comentează add

După ce ministrul agriculturii declarase că o mare parte din laptele vândut din magazine nu este natural, directorul Asociaţiei Patronale a Producătorilor de Lapte din România susţine că afirmaţia oficialului nu are nicio bază.

Laptele din magazine "este natural"

-cristina-grecu

Foto: Agerpres.

Ministrul agriculturii Stelian Fuia declara luni că o mare parte din laptele vândut din magazine nu este natural, fiind produs din lapte praf.

Afirmaţia sa a declanşat discuţii aprinse şi ridică în continuare o serie de întrebări mai ales din partea consumatorilor care ar vrea să ştie ce se află de fapt în cutiile cu lapte de pe rafturile magazinelor.

Ministrul promitea luni, la inaugurarea sediului Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Naturale, că viitorul Registru al industriilor alimentare, pentru a cărui înfiinţare există un proiect de lege, îi va ajuta pe cumpărători să ştie ce pun pe masă în fiecare zi.

Directorul Asociaţiei Patronale a Producătorilor de Lapte din România, Dorin Cojocaru, îl contrazice categoric pe ministrul agriculturii şi ne dă asigurări că ceea ce cumpărăm din magazine este lapte natural.

El spune că nu înţelege cum de a ajuns Stelian Fuia la concluzia că ceea ce se găseşte în comerţ este un produs din lapte praf. 

"Este o afirmaţie fără nicio bază, nu are nici o dovadă. Aşa cum a spus şi domnul preşedinte Roatiş de la ANSVSA şi domnul preşedinte Cerbulescu, autorităţile îşi fac datoria, avem o legislaţie", spune Dorin Cojocaru.

Acesta a menţionat că se controlează tot ce este pe raft şi îi sfătuieşte pe cumpărători să îşi cumpăre produsele din comerţul civilizat şi să citească cu atenţie eticheta.

"Laptele de consum din magazine este un produs proaspăt, pasteurizat; nu este făcut din lapte praf. Deci să nu denigrăm imaginea de lapte şi consumul de lapte", a mai spus Dorin Cojocaru.

Laptele produs din lapte praf mai scump decât cel natural

Laptele produs din lapte praf este mai scump decât cel natural.

El trebuie să treacă prin două procedee tehnologice.

Pe de o parte este pulverizat la temperatura de peste 100 de grade Celsius.

Din 10 litri de lapte integral rezultă un kilogram de lapte praf, produs care este, potrivit specialiştilor în nutriţie, mai greu digerabil şi mai sărac în nutrienţi.

În România există resurse suficiente de lapte natural care ajunge din ferme fie direct la consumator, fie la procesatorii de lapte.

Înaine de toate el este controlat atent.  

"Controalele pe care le facem noi sunt cu privire la calitate şi la compoziţie. La calitate, mă refer în principal la încărcătura de germeni, la numărul total de germeni, numărul de celule somatice, prezenţa sau absenţa substanţelor inhibitoare, mai precis a antibioticelor, dacă are sau nu are apă, de asemenea compoziţia laptelui - grăsime, proteină şi celelalte componente", a declarat Ilea Arghir, directorul Fundaţiei pentru controlul calităţii laptelui din Cluj.  

La procesator, laptele este controlat din nou.

Apoi se prelucrează şi ajunge la consumator.

Putem găsi în comerţ două feluri de lapte: crud sau pasteurizat. 

Ilea Arghir spune că laptele pasteurizat sau laptele UHT este lapte controlat termic.

"Din punctul de vedere al igienei este sigur. Laptele crud este un lapte aşa cum vine de la fermă şi care trebuie neapărat, înainte de a fi consumat, trebuie fiert", a mai spus Ilea Arghir.

Acesta menţionează că laptele UHT, chiar dacă este pasteurizat, nu îşi pierde compoziţia  

Directorul Fundaţiei pentru controlul calităţii laptelui din Cluj, Ilea Arghir, mai spune că este puţin probabil ca laptele din magazine să fie diluat sau să suporte alte modificări, deoarece este controlat şi trebuie să respecte indicaţiile de pe etichetă.

Important este să citim, iar dacă observăm ceva neobişnuit, să raportăm la Protecţia Consumatorului, mai spune Ilea Arghir.


Etichete laptepasteurizatproduscumpărătorIlea Aghir

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live