Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 07 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

28 Aprilie 2021
Vizualizari: 492
Comentează add

Lansarea Barometrului de Securitate a României.

Lansarea Barometrului de Securitate a României

radiojurnal

  Foto: Arhiva/ MApN 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  - Românii se tem mai mult de criza economică sau de corupție decât de pandemia de COVID-19 ori de izbucnirea unui conflict armat, sunt concluziile Barometrului de Securitate a României, lansat astăzi de Centrul de cercetări sociologice din cadrul Academiei Române.

Studiul a urmărit să afle percepțiile românilor referitoare la securitatea națională în actualul context regional, încrederea în instituțiile publice, dar și gradul de familiaritate cu agenda publică regională.

Cu detalii, Cătălin Purcaru: Potrivit studiului, 43% dintre cei chestionați consideră că România a fost în siguranță după aderarea la NATO, în timp ce 37% sunt de părere că în perioada comunistă nu s-au simțit amenințați. În privința încrederii în instituțiile statului, 72% dintre români s-au exprimat pentru Armată, urmată de Biserică cu 57% și de Ministerul de Externe cu 50%. La întrebarea: care sunt amenințările pentru România? Criza economică, lipsa educației și corupția sunt temerile românilor, în timp ce pandemia de COVID-19 reprezintă doar 35% dintre răspunsuri.

Președintele Centrului de cercetări sociologice, Dan Dungaciu, a afirmat că, prin acest studiu, se dorește cunoașterea agendei publice și, implicit, modul prin care instituțiile se pot raporta la ea.


Dan Dungaciu: Sugestia noastră, ca de fiecare dată după fiecare barometru, este să vedem care este agenda publică și să ne raportăm la ea. Altminteri, noi o vom prezenta gradual de fiecare dată în barometrele noastre, dar temele, subiectele vor fi aceleași și mâine, poimâine, răspoimâine s-ar putea să ne explodeze în față la toți.


Reporter: Coeziunea și coerența sunt factori esențiali pentru întreaga societate, a subliniat la rândul său ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă.


Nicolae Ciucă: Avem nevoie ca fiecare dintre instituții să poată să comunice mai bine, să poată să transmită informații astfel încât cetățenii să aibă încredere în demersurile instituționale, pentru că toate sunt îndreptate către nevoia aceasta de reziliență.


Realizator: Ministrul Ciucă a dat asigurări că eforturile atât la nivel național, cât și la nivel aliat se concentrează pe contracararea noilor amenințări, dar și a celor tradiționale.


Etichete mapndefilaremilitarisoldaţi(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live