Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Luni, 16 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

10 Iulie 2020
Vizualizari: 922
Comentează add

Au fost arestaţi doi consilieri ai preşedintelui bulgar, Rumen Radev

La Sofia, procuratura a făcut percheziţii în sediul preşedinţiei

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

 

Procurori şi poliţişti au percheziţioant cabinetul consilierului prezidenţial pentru apărare, Iliya Milushev, anchetat, iar ieri, arestat pentru nerespectarea legislaţiei care reglementează folosirea documentelor secrete. În cabinetul acestuia au fost găsite patru documente ale Serviciului de Informaţii Externe.

Jandarmi şi poliţişti au blocat toate intrările preşedinţiei. Împreună cu unul din cei mai bogaţi oameni de afaceri, producătorul de baterii electrice şi uleiuri de motor, Plamen Bobocov, un alt colaborator al lui Radev, secretarul prezidenţial Plamen Uzunov, a fost arestat ieri, sub acuzaţia de trafic de influenţă. În dosar apare şi numele primului ministru, Boiko Borisov, care a recunoscut că a primit, ca şi Uzunov, SMS-uri şi a avut întâlniri cu omul de afaceri. Bobocov a făcut lobby a doi candidaţi de ambasadori în ţări africane în care are interese de afaceri, dar în Bulgaria nu preşedintele propune numirea de ambasadori, ci ministrul de externe. Şeful statului îi poate respinge sau nu pe cei propuşi.

Acţiunea procuraturii a provocat încă în cursul după-amiezii de ieri, un protest spontan, cu participare de simpatizanţi ai opoziţiei de toate culorile. Într-un mod paradoxal, procuratura acuzată de opoziţie de mai multe ONG-uri şi de avocatură, de simpatie faţă de primul ministru Borisov, a reuşit să adune la un loc oponenţii acestuia de stânga şi de dreapta.

Situaţia seamănă cu cea din Belgrad, numai că la Sofia se protestează într-un mod paşnic, nu împotriva, ci în apărarea instituţiei prezidenţiale, practic singură în afara controlului primului ministru, după cum a constatat profesorul Evgenii Dainov. Un alt politolog, Pârvan Simionov, a spus că s-a ajuns la cel mai rău scenariu pentru actuala putere. Toţi opozanţii săi au constituit o echipă.

Preşedintele Rumen Radev a declarat în faţa protestatarilor: "De voi depinde să izgonim în mafia din puterea executivă şi din procurătura, folosită drept un instrument de represiuni politice".

Acţiunea procuraturii şi protestele au loc în ziua în care, ca o reacţie la numărul record de noi infectaţi, 240, printr-un ordin al ministrului sănătăţii au fost interzise evenimentele publice cu peste 30 de participanţi, închise barurile de noapte şi discotecile în încăperi şi înăsprite sancţiunile pentru vânzătorii fără măşti. 


Etichete Rumen RadevBoiko BorisovIliya MilushevPlamen BobocovPlamen UzunovSofia

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live