Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA NOASTRA Joi, 26 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Monica Chihaia, Atena

14 Septembrie 2015
Vizualizari: 876
Comentează add

Confruntare directă TV a principalilor actori pe scena politică din Grecia, Alexis Tsipras, Syriza şi pe dreapta eşichierului politic, Vangelis Meimarakis, Noua Democraţie.

La sfârşitul săptămânii, în Grecia vor avea loc alegeri anticipate

monica-chihaia-atena

Alexis Tsipras. Foto: facebook.com/tsiprasalexis.

 La sfârşitul săptămânii, în Grecia vor avea loc alegeri anticipate 

 Comisia Europeană şi-a manifestat convingerea că indiferent cine va câştiga alegerile, acordurile realizate de Grecia pentru obţinerea ajutorului financiar internaţional pentru depăşirea crizei în care se află vor fi respectate. 
 
Confruntare directă, în această seară, a principalilor actori pe scena politică din Grecia - Alexis Tsipras, stânga radicală Syriza şi pe dreapta eşichierului politic, Vangelis Meimarakis, Noua Democraţie. 
 
Dezbaterea televizată, ultima înaintea alegerilor, a început cu mai bine de o oră şi jumătate în studioul postului public de televiziune ERT. 
 
Miza acestei ultime întâlniri publice a celor doi lideri politici înaintea anticipatelor, în mod cert, găsirea argumentelor care să determine, potrivit ultimelor sondaje, aproximativ zece procente reprezentând un electorat încă nehotărât să se decidă. 
 
Este foarte clar că soarta alegerilor parlamentare de duminică este în mâinile acestora din urmă, având în vedere diferenţa la limită dintre cele două formaţiuni politice, semnificativ mai mică chiar de un procent. 
 
Cei doi lideri politici au fost invitaţi să se aşeze unul lângă celălalt, având în faţă un grup de cinci jurnalişti, ca la dezbaterea de săptămâna trecută, de altfel, la care, reamintim, au participat şefii partidelor parlamentare, cu excepţia, aşa cum am mai spus, a Zorilor Aurii, partidul de extremă dreapta, care, trebuie menţionat, se menţine pe locul trei în sondaje, cu aproximativ 7%, e adevărat, la distanţă de aproape 18 procente faţă de primele două clasate în preferinţele de vot exprimate.  
 
Dezbaterea din această seară a adus o premieră, aşa-numitul cartonaş roşu, care oferă câte trei posibilităţi fiecăruia dintre participanţi, să ia cuvântul pe aceeaşi temă nu mai mult de un minut. Imediat după răspunsul, să-i spunem aşa, adversarului, este o adevărată întrecere pentru a se marca şi a se remarca - o dezbatere televizată mult mai ritmată decât cea cu o săptămână în urmă, care reuşeşte să menţină interesul. 
 
Alexis Tsipras a răspuns încă o dată că va depune toate eforturile, dacă partidul său va câştiga alegerile, să formeze un guvern cât se poate de solid, "nu însă o coaliţie împotriva naturii", a spus, cum propune liderul Noii Democraţii, care îi solicită participarea într-o formulă guvernamentală în care stânga şi dreapta politică să-şi strângă mâinile, ceea ce, spune Alexis Tsipras, nu este posibil.  
 
Analiştii politici apreciază că va fi până în ultimul moment o luptă umăr la umăr. Încă nu putem spune care ar putea să aibă întâietatea, în cele din urmă. 
 
Oricum, în această seară, am observat, pe primul segment al dezbaterii, lupta se duce pe plan intern, numitorul comun al discuţiei, pe măsurile de sprijinire a celor afectaţi de criză: şomerii, restanţierii către stat şi bănci, aflaţi din cauze reale în imposibilitate de plată, la fel şi întreprinzătorii aflaţi în dificultate, în urma celor şase ani de recesiune. 
 
Aşadar, practic, în această seară îşi va spune cuvântul în ce direcţie va înclina, în cele din urmă, balanţa.

Etichete GreciaalegeriAlexis Tsiprasstânga radicală SyrizaVangelis MeimarakisNoua Democraţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live