Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Marţi, 04 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Nicu Popescu

19 Decembrie 2019
Vizualizari: 493
Comentează add

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, la prima ieşire publică de la venirea sa în România, a participat la vernisajul expoziţiei de fotografii consacrate Revoluţiei din decembrie 1989

La Revoluţie, democraţia din România a pornit "de sub nivelul zero"

nicu-popescu

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, la vernisajul expoziţiei de fotografii consacrate împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia din România din decembrie 1989. Foto: Nicu Popescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 decembrie, ora 22:18) - Emisiunea "Agenda globală"; Realizator: Ianna Ioniţă.

Progresele înregistrate de România în cei 30 de ani de la căderea comunismului sunt extraordinare, însă mai sunt multe lucruri de făcut - a declarat în această seară ambasadorul Statelor Unite în România, Adrian Zuckerman.

La prima ieşire publică de la venirea sa în România, diplomatul american a arătat că ţara noastră are nevoie de reformă în domeniile sanitar, extractiv, forestier şi al producţiei industriale, iar consolidarea unui sistem judiciar independent şi creşterea predictibilităţii statului de drept vor accelera investiţiile străine, necesare pentru a face România măreaţă din nou.

Declaraţiile au fost făcute la sediul Institutului Cultural Român de la Bucureşti, unde Adrian Zuckerman a participat la vernisajul expoziţiei de fotografii "Then and now", consacrată împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989. Nicu Popescu a urmărit discursul lui Adrian Zuckerman.

Rezistenţa şi hărnicia românilor au transformat România în ţara prosperă şi de succes de astăzi. Progresele înregistrate de România în aceşti 30 de ani sunt extraordinare.

Reporter: Deloc întâmplător, cred, prima activitate publică a noului ambasador al Statelor Unite la Bucureşti, domnul Adrian Zuckerman, a fost legată de marcarea celor 30 de ani de la Revoluţia română. În Sala Mare a Institutului Cultural Român a fost vernisată expoziţia de fotografie "Atunci şi acum. Perspective româneşti pentru marcarea celor 30 de ani de transformări", în care autorii au ilustrat realităţile româneşti de dinainte de 1989 şi de acum, şi aceasta indiferent că a fost vorba de oameni - unii copii atunci, maturi azi - sau de locuri. În cuvântul său, domnul Zuckerman sublinia soliditatea şi importanţa relaţiilor dintre România şi Statele Unite.

Adrian Zuckerman: Sunt mândru să fiu aici, în calitate de ambasador al Statelor Unite în România. Vreau să ştiţi că românii nu au prieteni mai buni decât americanii. Statele Unite şi România sunt unite de un interes comun: avem filosofii similare, iar Statele Unite au fost şi vor rămâne un susţinător energic al poporului român. SUA preţuiesc România ca partener economic şi de securitate, puternic şi independent.

Doresc să încep felicitându-i pe toţi participanţii. Aceste fotografii sunt absolut extraordinare. Aşadar, vreau să vă rog să îi aplaudăm puternic pe toţi! Crearea acestei expoziţii constituie un important memento. Deşi România a evoluat radical în ultimii 30 de ani, trebuie să ne amintim şi să reflectăm la cum era în perioada comunistă, pentru a nu fi destinaţi să facem aceleaşi greşeli. Mulţi oameni, nerăbdători în privinţa progresului înregistrat de România în aceşti 30 de ani, nu înţeleg impactul pe care l-au avut ravagiile pe care le-a făcut comunismul în instituţiile din România.

Le repet adesea prietenilor americani şi altora că trebuie să ne amintim că la căderea comunismului România nu a pornit ca democraţie de la nivelul zero, ci de sub nivelul zero, ca urmare a daunelor cauzate de regimul comunist diferitelor instituţii din România. Oamenii care nu au trăit mizeria şi greutăţile nu pot înţelege pe deplin ce înseamnă viaţa în comunism.

România are nevoie de reformă în domeniile sanitar, extractiv, forestier şi al producţiei industriale. Progresele în aceste domenii nu pot apărea până când nu vom colabora pentru a sprijini statul de drept, ceea ce va consolida democraţia şi economia României.

Însă eu înţeleg. Familia mea şi cu mine am trăit direct aceste lucruri şi vă îndemn să priviţi fotografiile expuse aici, în această seară, contrastul dintre ce a fost şi ce este şi să vă întreb: doreşte România să se întoarcă la aceste lucruri? Primele fotografii expuse, cele de atunci, constituie o amintire puternică a României din timpul regimului comunist. Următoarele, fotografiile de acum, din această expoziţie, ne amintesc cât de departe a ajuns România în 30 de ani. Rezistenţa şi hărnicia românilor au transformat România în ţara prosperă şi de succes de astăzi. Progresele înregistrate de România în aceşti 30 de ani sunt extraordinare.

Cu toate acestea, mai sunt multe lucruri de făcut: consolidarea unui sistem judiciar independent şi creşterea previzibilităţii statului de drept vor accelera investiţiile străine, necesare pentru a face România măreaţă din nou. România are nevoie de reformă în domeniile sanitar, extractiv, forestier şi al producţiei industriale. Progresele în aceste domenii nu pot apărea până când nu vom colabora pentru a sprijini statul de drept, ceea ce va consolida democraţia şi economia României. Românii au suferit destul. Să colaborăm pentru a construi un viitor mai bun!

Poporul american, preşedintele Trump şi cu mine suntem dedicaţi sprijinirii României pentru a-şi atinge potenţialul deplin. Prin Parteneriatul nostru strategic şi în calitate de aliaţi NATO, suntem încrezători că viitorul va aduce o Românie puternică, democratică, prosperă şi sigură. Într-o notă personală, este important pentru mine că am revenit în România, la comemorarea a 30 de ani de la căderea comunismului. Preşedintele Trump ştie foarte bine despre această aniversare şi apreciază sacrificiile mari, făcute de români. El transmite respectul său pentru aceia care şi-au sacrificat vieţile şi au fost martirizaţi pentru libertatea democratică a României. Vreau ca românii să ştie că poporul american, preşedintele Trump şi eu iubim România. Aşadar, să colaborăm pentru a construi viitorul pe care martirii de acum 30 de ani îl visau.

Ambasadorul Adrian Zuckerman (dreapta) împreună cu Cosmin Mirea, câştigătorul concursului organizat de Ambasada SUA. Foto: Nicu Popescu

Ambasada Americană a lansat concursul în luna octombrie pe pagina sa de Facebook, cu scopul de a marca cei 30 de ani de la prăbuşirea comunismului şi de cooperare transatlantică. Cei care au dorit să participe la concurs au trimis un set de poze care să reflecte viaţa de dinainte şi de după 1989. Au ieşit şapte finalişti, trei câştigători. Locul I i-a revenit lui Cosmin Mirea.

Cosmin Mirea: Am găsit o poză, din întâmplare, în colecţia mamei, cu Valea Prahovei goală, cu o singură maşină. Acum, la ora actuală, Valea Prahovei este blocată cam două-trei ore, şi mi s-a părut interesant că atunci nu era decât o singură maşină, iar acum zeci de mii.

Reporter: Cum ţi s-a părut ideea Ambasadei Statelor Unite?
Cosmin Mirea: Mi s-a părut foarte interesant. Dezbate evoluţia timpului şi a României totodată.Etichete revolutieSUAAdrian Zuckermanfotografiivernisaj

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live