Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Marţi, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Cluj

13 Octombrie 2021
Vizualizari: 569
Comentează add

Situată pe strada Calea Armatei Române, nr. 14, clădirea a fost construită în stil Art Nouveau cu elemente inspirație orientală.

La Oradea și-a deschis porțile Templul francmasoneriei

radio-romania-cluj

  Foto: Arhivă.

La Oradea a fost inaugurat Templul Francmasoneriei. Lucrările de restaurare și conservare, respectiv cele de amenajare interioară ale clădirii de patrimoniu au fost finanțate din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, și s-au ridicat la aproape 6 milioane de lei. Templul este introdus în circuit turistic.
 
Încăperile au funcțiunile specifice unei loji masonice și cuprind: Sala pașilor pierduți din care se intra în Templu, Sala de reflexie – prim loc în procesul de inițiere și Biroul Maestrului Lojii, respectiv o sală de expoziție. Sălile au fost dotate cu mobilier, obiecte și picturi.
 
Amenajările interioare au fost realizate cu specialiști de la Marea Lojă Națională a României și scot în evidență cele mai importante momente ale istoriei masoneriei la nivel naţional, dar şi internaţional ca şi colaborări, cu specificul fiecărei zone din ţara unde au funcţionat.
Situată pe strada Calea Armatei Române, nr. 14, clădirea a fost construită în stil Art Nouveau cu elemente inspirație orientală.
 
Clădirea a fost construită în anii 1901-1902, fiind o creaţie reprezentativă a arhitecţilor Bálint Zoltán şi Jámbor Lajos (membri ai Lojei masonice de la Budapesta) şi o capodoperă a Oradiei prin modernitatea ei excepțională. Clădirea a adăpostit, aproape o jumătate de secol, Loja Masonică Sfântul Ladislau, fiind unică prin faptul că este singura clădire din oraş construită după stilul tipic strict masonic.
 
Faţadei îi lipsesc cu desăvârşire ferestrele, având doar un portic bine marcat, mărginit de doi pilaştri laterali. Spre centru, clădirea are două colonete terminate în capiteluri dorice sobre, în spiritul templelor antice greceşti.
 
Partea superioară a porticului cuprinde elemente neoclasice, ce se îmbină cu ornamentaţiile specifice masoneriei. Caracterul misterios al clădirii este susţinut şi de prezenţa celor 8 sfincşi, pe acoperiş, cu rol de „a proteja membrii societăţii de spiritele malefice”, după cum a explicat Angela Lupșea, directorul Fundației de Protejare a Monumentelor.
 
"După ce a servit drept creșă, școală, instituție publică și ca întreprindere, mă bucur că la 100 de ani distanță, templul lojei masonice și-a recăpătat strălucirea de altădată. Acesta recapătă amprenta în virtutea căreia a fost proiectat, de această dată ca destinație turistică. Capitala Art Nouveau își lărgește circuitul turistic cu încă o atracție, clădirea fiind construită în stil Art Nouveau, cu inspirație orientală", precizează Florin Birta, primarul Oradei. 

Etichete Art NouveauOradeamasonerieturismFlorin Birta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live