Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Luni, 06 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristian Niţă

20 August 2020
Vizualizari: 437
Comentează add

Președintele autoritar al Belarusului, Aleksandr Lukașenko, le-a cerut ieri forțelor de ordine „să curățe străzile de protestatari”.

La Minsk, sute de protestatari au ieşit din nou în stradă

cristian-nita

Președintele autoritar al Belarusului, Aleksandr Lukașenko, le-a cerut ieri forțelor de ordine să curățe străzile de protestatari, în aceeași zi în care Uniunea Europeană a transmis că nu recunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale din 9 august.

Rusia, pe de altă parte, a avertizat Occidentul să nu se amestece în Belarus.

Sute de protestatari au ieșit din nou în stradă aseară, la Minsk, în ciuda faptului că Aleksandr Lukașenko le-a ordonat forțelor de ordine să reprime manifestațiile, iar acestea au avut o primă intervenție în cursul zilei împotriva unui grup care picheta o fabrică de tractoare.

Lukaşenko a cerut totodată înăsprirea controlului la granițe, afirmând că vrea să prevină un aflux de luptători străini și arme.

Este o nouă schimbare de poziție a autorităților.

Acestea au intervenit inițial în forță împotriva manifestanților care au ieșit în stradă după alegeri, dar, ulterior, în contextul în care au început să protesteze și angajaţi ai fabricilor de stat, Minskul a părut că fac un pas înapoi.

O parte dintre cei reținuți au fost eliberați, iar Lukașenko a evocat chiar și posibilitatea predării puterii, însă doar după un referendum constituțional.

Noua schimbare a discursului a venit în aceeași zi în care Uniunea Europeană a anunțat că nu recunoaște rezultatul alegerilor în urma cărora Lukașenko a fost desemnat câștigător cu 80% din voturi şi a reiterat că oficiali de la Minsk vor fi vizaţi de sancțiuni.

Pe de altă parte, Rusia, care încă de acum câteva zile i-a promis ajutorul lui Lukașenko în cazul în care securitatea Belarusului va fi amenințată, a afirmat prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului că anumite puteri străine ar încerca să se amestece în acea țară.

Aleksandr Lukașenko e considerat ultimul dictator al Europei și de la venirea sa la putere, în 1994, niciun scrutin nu a fost considerat de observatorii externi drept liber și democratic.


Etichete (ph)minskbelarusproteste

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live