Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Duminică, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Andreea Marin

1 Martie 2018
Vizualizari: 2121
Comentează add

Pelicula este inspirată de incendiul de acum aproape 8 ani de la Maternitatea Giuleşti, din Capitală, în care au murit 6 nou-născuţi

La Bruxelles a fost proiectat filmul lui Cătălin Saizescu - "Scurtcircuit"

andreea-marin

 

Filmul regizat de Cătălin Saizescu, intitulat "Scurtcircuit" şi inspirat de incendiul de acum aproape 8 ani de la Maternitatea Giuleşti, din Capitală, în care au murit 6 nou-născuţi, a fost lansat ieri, la Parlamentul European. Echipa de producţie speră ca, prin aceste demers, să se facă mai bine cunoscută realitate românească, în spaţiul comunitar şi, astfel, să se obţină sprijin din partea forului european pentru o mai bună gestionare a chestiunilor administrative de la noi din ţară. Însă, aleşii noştri de la Bruxelles cred că eventualele soluţii nu pot veni de peste hotare, ci tot din România.

Filmul reconstruieşte momentul 16 august 2010, când la Maternitatea Giuleşti, un întreg salon de terapie intensivă, unde se aflau 11 bebeluşi, a fost mistuit de flăcări. Trei nou-născuţi au murit pe loc, atunci, şi alţi trei s-au stins la scrut timp, din cauza rănilor suferit. Pelicula se doreşte, deopotrivă, o frescă a socetăţii în care trăim, cu tot ce înseamnă ea, de la iubirea prohibitivă dintre doi adolescenţi de 15 ani, care ajung să-şi piardă în flăcări fetiţa născută prematur, la audirea angajaţilor unităţii medicale, unde se caută vinovaţii, sau zbuciumul unui tată care se vede în imposibilitatea de a-şi înmormânta bebeluşul mort în flăcări la doar 3 ore de la naştere, pentru că nu era botezat. Lor li se adaugă şi drama pe care începe să o trăiască un pompier, chemat să stingă incendiul.

Este, de fapt, un apel la responsabilizare - spune regizorul Cătălin Saizescu: 

Cătălin Saizescu: "Acest scurcircuit malefic sper să-l transform într-un scurtcircuit benefic, în ideea de a resta mentalităţi, pentru că toţi suntem responsabili de accidentele acestea care au loc în mod frecvent, din păcate, la noi". 

Reporter: De ce era nevoie ca filmul să fie proiectat chiar în Parlamentul European?   

Carmen Tripăduş, coproducător: "Ideea responsabilităţii şi a responsabilizării este valabilă pentru toată lumea, de la politicieni, care se găsesc la Bruxelles, în Parlamentul European, până la noi toţi". 

Reporter: Emoţionant - aşa consideră filmul eurodeputatul independent din partea grupului ALDE al Parlamentului European şi vicepreşedinte al Comisie de Cultură, Mircea Diaconu. Dar dincolo de emoţia pe care i-o stârneşte în calitate de tată şi bunic, vorbeşte despre o schimbare a mentalităţii, fără nicio legătură cu legi şi reglementări. 

Mircea Diaconu: "Întreb şi eu: mentalităţile publice de ce zac? Decidenţi, liderii de tot felul din România, de orice..." 

Reporter: Dumneavoastră sunteţi un lider, acum! 

Mircea Diaconu: "Da, dar nu stau degeba nicio clipă. Sau, cel puţin, aşa încerc, de la tribuna parlamentului, sau, din orice spaţiu cu putinţă încerc să-mi exact această sarcină". 

Reporter: Soluţiile nu au cum să vină, în acest caz, din partea Parlamentului European - este de părere şi eurodeputatul Iuliu Winkler, care crede şi că se aşteaptă mult prea mult din partea forului comunitar, fără să se schimbe nimic acolo unde este chiar nevoie - în ţară. 

Iuliu Winkler: "Legile trebuie să fie aplicate. Cetăţenii, cumva, aşteaptă să se rezolve probleme la Bruxelles, care, de fapt, ar trebui rezolvate acasă. Este un echilibru foarte fragil între ceea ce să aştepţi de la Bruxelles şi ce poţi primi de la Bruxelles. Schimbarea mentalităţilor trebuie să o revolvăm acasă. Este foarte important să venim la Bruxelles şi cu asemenea acţiuni, pentru că trebuie să fim mai bine cunoscuţi la Bruxelles. Noi, încă, după 10 ani, nu suntem suficient de bine cunoscuţi". 

Reporter: În timp ce, la premiera de la Bucureşti, sala plină până la refuz, a aplaudat minute în şir, la Bruxelles nu au fost prezenţi prea mulţi, dar emoţia a existat, la fel ca şi întrebarea din public: dacă în ţară, după această premieră, cineva a înaintat sau nu cuiva scuze pentru tragedia de la Maternitatea Giuleşti? Răspunsul a fost simplu: nu. 


Etichete Catalin SaizescuscurtcircuitGiulestiCarmen TripăduşMircea DiaconuIuliu Winkler

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live