Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

30 Iunie 2021
Vizualizari: 351
Comentează add

Emiratele Arabe Unite, împreună cu Bahrain, Sudan și Maroc au început anul trecut normalizarea relațiilor cu Israelul în mandatul fostului președinte american Donald Trump.

La Abu Dhabi a fost inaugurată Ambasada Statului Israel

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

This handout image provided by United Arab Emirates News Agency (WAM) on June 29, 2021 shows United Arab Emirates Minister of Foreign Affairs and International Co-operation Sheikh Abdullah bin Zayed bin Sultan Al-Nahyan (R) shaking hands with Israel's top diplomat Yair Lapid in Abu Dhabi. Lapid opened the Jewish state's first embassy in the Gulf during a trip to the United Arab Emirates, nine months after they signed a normalisation deal. WAM / AFP

La Abu Dhabi a fost inaugurată Ambasada Statului Israel, în urma eforturilor fostului premier Benjamin Netanyahu, după cum a recunoscut ministrul israelian de externe, Yair Lapid. 

Vorbind la ceremonia de tăiere a panglicii inaugurale, ministrul israelian de externe, Yair Lapid, i-a mulțumit fostului prim-ministru Benjamin Netanyahu, pe care l-a numit arhitectul acordurilor de normalizare pe care Israelul le-a semnat anul trecut. "Acest eveniment este al său, cât și al nostru", a spus Lapid,  care a comentat pentru presa locală că Israelul dorește pace cu toți vecinii săi. Israelul nu se mută și "Orientul Mijlociu este casa noastră".

Emiratele Arabe Unite, împreună cu Bahrain, Sudan și Maroc au început anul trecut normalizarea relațiilor cu Israelul în mandatul fostului președinte american Donald Trump, a cărui administrație a mediat pentru acorduri. Până acum, niciun ministru israelian de externe nu a vizitat Emiratele în calitate oficială, de la semnarea Acordurilor Abraham.

Vizita fostului premier Benjamin Netanyahu, programată în luna martie, a fost anulată pe fondul unei dispute cu Iordania, care a întârziat aprobarea survolării spațiului său aerian. Ministrul israelian de externe a sosit la ceremonia de inaugurare cu ambasadorul Israelului în Emirate, Eitan Na'eh și ministrul culturii din Emirate, Noura Al Kaabi. Lapid se deplasează și în Dubai pentru deschiderea oficială a Consulatului Israelului.

De asemenea, va vizita pavilionul țării sale de la Expoziția Mondială. Ministrul israelian de externe s-a întâlnit astăzi la Abu Dhabi cu omologul său, Abdullah bin Zayed. Într-un briefing pentru presă, Lapid a declarat că Administrația Biden e entuziasmată de legăturile dintre Israel și Emiratele Arabe Unite, din perspectiva că vor fi stabilite relații diplomatice cu mai multe țări arabe.

La două zile după întrevederea cu secretarul de stat american Antony Blinken, la Roma, a spus Lapid, Washingtonul vrea să impună un efort și în legătură cu palestinienii, spre deosebire de Administrația Trump, care a considerat că Acordurile Abraham reprezintă un progres pentru palestinieni.

Ministrul israelian de externe, Yair Lapid, apreciază că palestinienii trebuie să își dorească ei înșiși progresul pentru ca cineva să îi poată ajuta, dar nu este cazul actualei Autorități Palestiniene sau Hamas. "Nu trageți 4.000 de rachete asupra israelienilor, dacă doriți să primiți ajutor" - a spus ministrul israelian de externe. El a discutat cu omologul său din Emirate despre probleme regionale, implicarea americanilor în Orientul Mijlociu și extinderea Acordurilor Abraham.


Etichete (ii)abu dhaiisrael

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live