Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ, Shanghai

7 Iulie 2022
Vizualizari: 228
Comentează add

Anunțul vine la o zi după ce un tribunal rusesc a ordonat suspendarea activităţii timp de 30 de zile a Caspian Pipeline Consortium (CPC) care aduce petrol din Kazahstan prin Rusia.

Kazahstanul dorește diversificarea rutelor de aprovizionare cu petrol

sergiu-stet-shanghai

  Foto: Arhivă.

Kazahstanul trebuie să-şi diversifice rutele de aprovizionare cu petrol, a declarat joi preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev, la o reuniune a Guvernului, transmite Reuters citată de Agerpres.
 
Declaraţia vine la o zi după ce decizia unui tribunal rusesc a ordonat suspendarea activităţii timp de 30 de zile a Caspian Pipeline Consortium (CPC), una dintre cele mai mari conducte de ţiţei din lume, care aduce petrol din Kazahstan în Marea Neagră prin Rusia.
 
CPC, prin care trece aproximativ 1% din petrolul mondial, a precizat că decizia de suspendare a operaţiunilor are legătură cu documentaţia referitoare la o scurgere de petrol.
 
Consorţiul, din care fac parte şi giganţii americani Chevron şi Exxon, a precizat că trebuie să respecte decizia tribunalului.
 
Tokaev a cerut un studiu privind construirea unei conducte în zona Mării Caspice, un proiect propus anterior care ar transporta ţiţei din Kazahstan spre Europa ocolind Rusia.
 
Îmbunătăţirea infrastructurii portuare în zona Mării Caspice "este un obiectiv strategic" al Guvernului Kazahstanului, a declarat Tokaev, conform presei locale.
 
SUA au impus sancţiuni asupra petrolului rusesc, dar au apreciat că livrările de petrol din Kazahstan prin Rusia nu ar trebui să sufere întreruperi. La rândul său, Uniunea Europeană a anunţat că vrea să se elibereze de dependenţa de combustibili fosili din Rusia până în 2027. 

Etichete Kasîm-Jomart TokaevCaspian Pipeline ConsortiumpetrolkAZAHSTAN

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live