Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Miercuri, 08 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

26 Februarie 2020
Vizualizari: 390
Comentează add

Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe actualul ministru de Finanţe, Florin Cîţu.

K. Iohannis l-a desemnat premier pe Florin Cîțu K. Iohannis l-a desemnat premier pe Florin Cîțu - Conține video

radio-romania-actualitati

Foto Agerpres

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat în această seară că l-a desemnat premier pe actualul ministru de Finanţe, Florin Cîţu. Pentru detalii suntem acum, în direct, cu redactorul RRA, Oana Bâlă. Bună seara, Oana!


Reporter: Bună seara! Pentru a evita blocajul politic, președintele Klaus Iohannis a decis rapid să desemneze un premier, după consultări.

Este vorba despre actualul ministru de Finanțe, Florin Cîțu, iar șeful statului speră ca acesta să vină, în scurt timp, în fața Parlamentului cu o echipă guvernamentală și cu un program de guvernare.

Președintele României a făcut o trecere în revistă a momentelor de pe scena politică ce au determinat convocarea consultărilor.

El a precizat că PNL a dorit schimbarea legislației privind alegerea primarilor, însă acest lucru a fost respins de PSD, care a adunat o majoritate și a trecut o moțiune de cenzură prin parlament.

După aceea, șeful statului l-a desemnat prim-ministru tot pe Ludovic Orban, însă PSD a tergiversat procedurile parlamentare și s-a ajuns la blocaj, iar premierul și-a depus mandatul.Klaus Iohannis: Am încheiat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare și cred că e bine să recapitulăm, pe scurt, de ce am ajuns iarăși la consultări și iarăși la desemnări. Partidul Național Liberal a constituit un guvern care s-a apucat să repare lucrurile care au fost stricate. Guvernul Orban a venit cu o agendă reformatoare, a reușit în timp record să vină cu un buget pentru 2020 și s-a apucat de lucruri importante, printre care a dorit să schimbe legislația privind alegerea primarului și a consiliului local, pentru a veni mai aproape de cetățean. Acest lucru nu a fost dorit de PSD. PSD, care s-a opus vehement reformelor promovate de Guvernul Orban, a reușit la momentul respectiv PSD-ul să adune o majoritate care a trecut o moțiune de cenzură prin parlament. După care am dorit să deblochez repede situația creată, am convocat consultări, am desemnat un prim-ministru și, surpriză neplăcută, PSD-ul a început să tergiverseze procedurile în Parlament. Au trecut cele 15 zile în care, conform Regulamentului, ar fi trebuit să se facă un vot, nu s-a votat și atunci am intrat în riscul unui blocaj total în parlament. Pentru a depăși acest blocaj, premierul desemnat domnul Ludovic Orban și-a depus mandatul și pentru astăzi deja am convocat consultări cu partidele parlamentare. Noi nu ne dorim să blocăm România, noi ne dorim să mergem mai departe și să rezolvăm problemele țării, să rezolvăm problemele românilor. Așadar, după consultări, acum am decis deja să fac o desemnare, pentru a mișca lucrurile în așa fel încât să nu ne blocăm politic. Așadar, astăzi am decis să desemnez pentru poziția de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîțu, actualmente ministru al finanțelor publice, care se va prezenta, sper într-un timp scurt, în fața Parlamentului cu o echipă guvernamentală și cu un program de guvernare. Vă mulțumesc.

VIDEO: Președintele Klaus Iohannis, declarație de presă. Sursa: presidency.ro.


Etichete klaus iohannisflorin citupremier

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live