Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Vineri, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Izabela Aivăncesei

16 Iulie 2011
Vizualizari: 3734
Comentează add

Doi jurnalişti români au fost opriţi, sâmbătă dimineaţă, la frontiera ucraineană, Giurgiuleşti-Reni, pe motiv că ar fi încălcat, acum doi ani, un articol al regulamentului de trecere a graniţei în această ţară.

Jurnalişti opriţi la graniţa cu Ucraina

izabela-aivancesei

Biserica românească Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din localitatea ucraineană Kamâşovka a fost resfinţită sâmbătă, la peste 30 de ani după ce lăcaşul fusese demolat de sovietici.

La eveniment nu au putut participa însă şi doi jurnalişti români, între care unul de la postul nostru de radio, deoarece au fost opriţi la graniţă de către autorităţile ucrainene, precum şi mai multe zeci de turişti români, care au întârziat din cauza procedurilor vamale din această ţară.

Sfinţirea bisericii a fost oficiată de mitropolitul Petru al Basarabiei, împreună cu un sobor de preoţi din Republica Moldova şi Ucraina.

La Kamâşovska s-a slujit mulţi ani în încăperea unei case cumpărate de un sătean, cu acest scop. În locul bisericii româneşti, distrusă în perioada comunistă, s-a ridicat un monument.

Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, zidită în stil bizantin, a primit sprijin financiar din partea lui Nicolae Popa, din SUA, şi a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

În Kamâşovka trăiesc circa 4.000 de oameni, majoritatea declarându-şi identitatea românească. La sfinţirea bisericii din Kamâşovka a fost prezent şi Viorel Badea, preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României.

Din România au pornit spre această zonă, încă de astă-noapte, autocare, care, din cauza verificărilor îndelungate de la vama ucraineană, nu au mai ajuns la eveniment.

Unui coleg de la postul nostru de radio şi unei ziariste de la "Jurnalul naţional" li s-a interzis intrarea în Ucraina, pe o perioadă de 5 ani, din cauza încălcării Regulamentului de frontieră, în 2009.


Etichete jurnaliştiGiurgiuleşti-ReniIsmailUcrainagraniţă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live