Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 10.09.2016

Combined Resolved 7, Junction Strike 16, Repatrierea Batalionului 2 Infanterie Protecţia Forţei "Călugăreni", Colegiul Militar Naţional "Tudor Vladimirescu" , Tipografi militari

Jurnal Militar din 10.09.2016
Militari care Incadreaza Centrul de Comunicatii al Elementului National de Sprijin din baza militara Kandahar, Afganistan

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 12 Septembrie 2016, 10:54

Realizator: Bogdan Silviu Răducanu - De acum şi până la 9:30 trecem în revistă cele mai importante evenimente politico-militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheiem. Vom vorbi aşadar, printre altele, despre exerciţiile multinaţinale Combined Resolve VII şi Junction Strike 17 despre încheierea misiunii Batalionului II Infanterie Călugăreni în teatrul de operaţii Afganistan şi despre plecarea navei şcoală Mircea în marşul anual de instrucţie. A început luni, urmând a se încheia pe 22 septembrie, Junction Strike 17, un exerciţiu multinaţional cu trupe în teren al forţelor pentru operaţii speciale la care participă 900 de militari din 9 ţări. Cu detalii, comandantul Brigăzii 6 operaţii speciale din Târgul Mureş generalul de brigadă Mircea Dan Şuta.

AUDIO:


Mircea Dan Şuta: Acest exerciţiu se va desfăşura în garnizoanele Târgu Mureş, Dej, Bistriţa, Vatra Dornei, Reghin, Miercurea Ciuc, în poligoanele de la Jigodin, Valea Orişorului, /.../, Livezile, Roşu şi Rotunda şi pe aerodromul Câmpia Turzii şi Bacău. Junction Strike este un exerciţiu cu trupe în teren, a fost /.../ pentru operaţii speciale la care participă militari cu mijloace de luptă terestre şi aeriene atât din România, cât şi din Georgia, Grecia, Marea Britanie, Portugalia, Republica Moldova, Polonia şi Statele Unite ale Americii. Din partea Armatei României avem toate categoriile de forţe reprezentate, aşa cum sunt stabilite conform planurilor specifice de acţiune ale forţelor pentru operaţii speciale. Obiectivul principal al exerciţiului este de a antrena structurile de forţe pentru operaţii speciale, pentru a planifica, organiza şi conduce şi executa în acelaşi timp operaţii speciale independente pe baza unui scenariu fictiv. După multe misiuni pe care le-am avut în teatrele de operaţii împreună cu partenerii care sunt prezenţi în exerciţiul nostru, este momentul să exersăm aceleaşi proceduri care au fost şi la momentul respectiv al dislocării în teatrele de operaţii asfel încât să putem să creştem nivelul de instruire specific acţiunilor şi misiunilor, având în vedere faptul că este nevoie de o corelare cu tot ceea ce este în sprijin, în suport şi aici aş menţiona tot ceea ce este legat de partea de sprijin de aviaţie, tot ceea ce este legat de sprijin de informaţii din elemente şi structurile specializate ce ţine de partea de asigurare topo-geodezică, ce ţine de partea de sprijin pe domeniul /.../ astfel încât la finalul exerciţiului să putem să fim în măsură să raportăm că obiectivele au fost atinse şi că nivelul de pregătire care a fost atins de către participanţi ne permite să ne definim misiunea de bază, aceea de apărare a ţării.


Realizator: Vă mai informăm şi că miercuri şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, a avut o întrevedere la sediul instituţiei cu generalul maior Mark Schwartz, comandantul Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale Americane în Europa. În cadrul discuţiilor au fost abordate subiecte referitoare la misiunile executate de către forţele speciale în Afganistan, dezvoltarea unor capabilităţi specifice, participarea la activităţi de instruire în comun, precum şi identificarea unor noi modalităţi de creştere a interoperabilităţii. Jurnalul militar continuă, vorbim despre încă un exerciţiu multinaţional: Combined Resolve VII, început la sfârşitul lunii august şi a ajuns în această săptămână în etapa a treia, operaţia defensivă. Combined Resolve VII se desfăşoară în facilităţile de instruire din Hohenfels şi Grafenwöhr din Germania. La acest exerciţiu participă în jur de 3500 de militari din 16 ţări NATO şi partenere, printre care şi aproximativ 250 de militari din Batalionul 33 Vânători de Munte din Curtea de Argeş. Locotenent colonel Eduard Borhan ne-a transmis din Germania reportajul care urmează.


Eduard Borhan: Zilele acestea colegii noştri a trebuit să se deplaseze conform scenariului exerciţiului, să rezolve numeroase situaţii tactice şi să parcurgă paşii necesari planificării următoarelor operaţi. Detalii despre programul de instrucţie al Task Force Posada ne sunt oferite de către comandantul Batalionului 33 Vânători de Munte, locotenent colonel Florin Şoltuz.


Florin Şoltuz: Exerciţiul este desfăşurat după un scenariu, art. 5 apărare colectivă, iar scopul constituie creşterea nivelului de interoperabilitate între statele membre NATO pentru a face faţă unui conflict sau unei crize regionale. Suntem la acest moment la desfăşurarea celei de-a treia faze, respectiv operaţia defensivă, după ce anterior am parcurs perioada de pregătire prin cursuri şi totodată faza de operaţie ofensivă. Suntem apreciaţi de către partenerii americani şi ceilalţi parteneri care participă la acest exerciţiu în principal pentru modul în care ne-am structurat procesul de planificare şi totodată prin sincronizarea pe care militarii au reuşit să o aplice în teren pentru a putea să angajeze ţintele care ne-au fost alocate. Integrarea noastră s-a făcut foarte repede, ca urmare a faptului că noi am mai participat la misiuni internaţionale în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan, iar interlelaţionarea militarilor pe care îi comand atât la nivel de Stat Major, cât şi la la nivel de plutoane, grupe s-a realizat foarte repede şi în condiţii foarte bune.


Eduard Borhan: Tot în această săptămână, în cadrul exerciţiului multinaţional Combined Resolve VII s-a desfăşurat ziua distinşilor vizitatori. Au fost prezente delegaţii a opt ţări participante la exerciţiu, delegaţia României fiind condusă de generalul maior Petrică Lucian Foca, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica.


Petrică Lucian Fioca: Din discuţiile pe care le-am purtat cu conducătorii exerciţiului, a reieşit că militarii noştri şi-au făcut datoria, s-au remarcat prin seriozitate, prin devotament, prin profesionalism şi nu ne rămâne decât să continuăm pe această linie. Le urez succes în continuare şi să se întoarcă acasă toţi cu bine.


Eduard Borhan: Exerciţiul Combined Resolve VII continuă, fiind în etapa cea mai dificilă în care militarii noştri trebuie să demonstreze că pot acţiona în teren ziua şi noaptea, în condiţii foarte apropiate de cele dintr-un câmp tactic real.


Realizator: Ieri, o dată cu ceremonia de repatriere desfăşurată la Sediul Unităţii din Bucureşti, Batalionul 2 Infanterie Protecţia Forţei Călugăreni şi-a încheiat oficial misiunea în teatrul de operaţii Afganistan. Simona Ciobanu a fost şi ea prezentă la acest eveniment.
Reporter: În cadrul misiunii NATO Resolute Support cei 420 de militari ai batalionului 2 Infanterie Călugăreni au executat în perioada februarie-august 2016 peste 2300 de misiuni în provincia Kandahar. Acestea au constat în asigurarea securităţii bazei militare şi a personalului forţelor coaliţiei, asitenţa şi consilierea pentru forţele armate şi de securitate afgane, proiecte în sprijinul educaţiei, distribuirea de materiale şi asistenţă umanitară. La ceremonie a fost prezent şi ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc.


Mihnea Motoc: Am marea bucurie să fiu prezent la ceremonia de repatriere din teatru, să îi văd reveniţi cu misiunea îndeplinită în efectiv complet, teferi, reveniţi cu bine, dar şi cu o percepţie pe care am înregistrat-o la aliaţi, la toţi cei care i-au văzut în acţiune în teatrul de operaţii, cu o percepţie de înalt profesionalism şi de realizări. A fost important să îi simţim aproape pe membrii de familie, pe prieteni, părinţii şi copiii celor adunaţi azi aici, ei sunt principala sursă de încredere, de speranţă pe care trebuie să o ai când eşti atât de departe, într-un mediu ostil pentru atât de mult timp.


Reporter: Cum au trecut cele 6 luni de la plecarea în teatrul de operaţii am aflat de la militari.


Căpitanul Istvan Marian: A fost o misiune cu un grad de dificultate ridicat, nu am avut incidente importante, ne-am făcut misiunea foarte bine şi suntem bucuroşi să fim acasă la capătul a şapte luni de muncă foarte grea.


Eduard Danilof: Sunt maiorul Eduard Danilof, şeful informaţiilor Batalionului 2 Infanterie Călugăreni. Ca orice misiune în Afganistan, a fost una destul de dificilă, o misiune care ne-a pus la încercare şi calităţile, pregătirea. Am avut ocazia să demonstrăm acolo ceea ce am învăţat, ceea ce am perfecţionat pe parcursul celor patru luni de pregătire înainte de plecarea în misiune şi noi spunem că ne-am îndeplinit-o cu succes şi că ne-am întors cu bine acasă.


Caporal Miron Oana: A fost bine, mi-am dorit de mică, de mic copil chiar din clasa a V-a visam să ajung în Afganisatn, tatăl meu este tot în cadrul armatei, soţul tot în cadrul armatei şi străbunicul meu, fiind veteran de război, chiar în misiune a împlinit 103 ani dar din păcate după câteva săptămâni a trecut la cele sfinte, a fost o emoţie foarte mare, dar trecem cu bine peste toate. Ducem tradiţia mai departe.


Realizator: În altă ordine de idei, vă mai informăm şi că ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a participat joi, la Londra, la reuniunea ministerială a ONU privind operaţiile de menţinere a păcii. Au participat peste 30 de miniştri ai apărării din întreaga lume, inclusiv patru din membrii permaenţi ai Consiliului de Securitate. Reuniunea a fost destinată evaluării stadiului implementării angajamenetelor asumate de statele participante la summitul liderilor ONU pe tema operaţiilor de menţinere a păcii din urmă cu un an, discutării măsurilor necesare pentru eficientizarea misiunilor şi operaţiilor ONU de menţinere a păcii, precum şi a implementării rezoluţiilor ONU pe tema "Femeile, pacea şi securitatea".
În teatrul de operaţii Afganistan, militarii Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi" au intrat în cea de-a doua lună de misiune.
Lt. Mirela Gheorghe, ofiţerul de relaţii publice al batalionului: Dislocaţi de aproape o lună de zile în teatrul de operaţii Afganistan, militarii dobrogeni acţionează în cadrul misiunii "Resolute Support", având ca principală misiune securizarea bazei militare Kandahar, asigurarea protecţiei forţei şi sprijinirea forţelor naţionale de securitate afgane. Marea majoritate dintre aceştia nu sunt la prima misiune. Au experienţă şi ştiu foarte bine care sunt provocările unui teatru de operaţii. În această săptămână, militarii Batalionului 341 Infanterie "Rechinii Albi" au continuat să execute patrule în comun cu partenerii americani şi Forţele naţionale de securitate şi apărare afgane în zona de responsabilitate. Aceste patrule au ca scop interzicerea libertăţii de mişcare a forţelor insurgente, culegerea de informaţii despre situaţia din zonă şi atragerea populaţiei locale de partea forţelor coaliţiei. Pentru infanteriştii forţelor terestre române dislocaţi în teatrul de operaţii Afganistan urmează o perioadă de foc. Sunt la început de misiune şi toţi au un gând comun: să-şi facă datoria şi să se întoarcă acasă sănătoşi. În încheiere, vreau să mai adaug doar că moralul militarilor este ridicat.


Realizator: Mulţumesc. Schimbăm subiectul. Nava-şcoală "Mircea" va pleca luni în marşul anual de instrucţie.
Comandor Octavian Tărăbuţă, comandant, rectorul Academiei Forţelor Navale "Mircea cel Bătrân": 78 de cadeţi de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" şi ai Şcolii Militare de maiştrii militari ai Forţelor Navale "Amiral Ion Murgescu" cărora li se vor alătura zece cadeţi din ţări străine, precum: Bulgaria, China, Letonia, Polonia şi Ucraina, vor participa în perioada 12.09-3.10 la marşul anual de instrucţie al Navei-şcoală "Mircea". Pe timpul celor 22 de zile de marş nava va naviga pe aproximativ 1.500 de mile marine în Marea Neagră, Marea Marmara şi Marea Egee pe parcursul cărora elevii şi studenţii îşi vor dezvolta noi deprinderi marinăreşti şi profesionale. Nava-şcoală va face escale în porturile Rhodos, Heraklion şi Pireu pe parcursul cărora sunt planificate a se desfăşura diverse activităţi împreună cu partenerii greci. De-a lungul celor 77 de ani în serviciul Marinei Militare să nu uităm că bricul "Mircea" a acostat în peste 80 de porturi din 40 de ţări de pe patru continente.


Realizator: Navei-şcoală "Mircea", vânt din pupa! Şi dacă tot am vorbit despre marinarii militari, vă mai informăm că portul Constanţa găzduieşte, până mâine, Regata internaţională a Mării Negre. Velierele participante vor putea fi vizitate astăzi, până la ora 20:00 şi mâine, între 10:00-12:00.
Şi aşa am ajuns la ultimul subiect al ediţiei de astăzi a "Jurnalului militar". Luni, 12 septembrie, începe anul de învăţământ preuniversitar 2016-2017 şi în colegiile naţionale militare şi şcolile de maiştri militari şi subofiţeri ale MApN. Printre ele şi Colegiul Naţional Militar "Tudor Vladimirescu" din Craiova, care îşi redeschide porţile după o pauză de 18 ani. Colegiul Militar din Craiova şi-a primit însă noii elevi încă de joi. Cum s-a desfăşurat acest moment?


Maior Daniel Şerban, ofiţer de relaţii publice: După patru luni şi jumătate de la emiterea ordinului de înfiinţare în care s-au desfăşurat toate activităţile necesare începerii anului şcolar, în data de 8 septembrie colegiul a ajuns la unul dintre cele mai importante momente: primirea elevilor. Cu emoţie, dar în acelaşi timp cu încredere şi speranţă, cu dorinţa de a dovedi că merită să facă parte din efectivul acestui colegiu şi cu dorinţa de a obţine cele mai bune rezultate, au păşit în curtea colegiului elevii claselor a IX-a, a X-a şi a XI-a, însoţiţi, bineînţeles, de părinţi. Au fost aşteptaţi aici cu aceeaşi emoţie de comandantul colegiului, dl colonel Tincă Gheorghe, de dl director Zamfirică Petrescu, de comandanţii de companii, dar şi de diriginţi. După o primă alocuţiune de bun venit a comandantului colegiului au fost prezentaţi părinţilor şi elevilor comandanţii de companii şi diriginţii, cei care vor trebui să-i suplinească pe timpul şcolarizării pe părinţi, care vor trebui să fie şi mamă şi tată pentru proaspeţii elevi ai colegiului. A urmat apoi momentul semnării angajamentelor succedat de prima şedinţă cu părinţii. Activitatea s-a finalizat cu, probabil, cel mai emoţionant moment, cel al despărţirii elevilor de părinţi; îmbrăţişări, multe zâmbete, dar şi câteva lacrimi, speranţă, dar şi dorinţă, încredere şi hotărâre, acestea sunt câteva din sentimentele trăite de elevi şi părinţi. Pentru elevi, activităţile au continuat cu intrarea în spaţiile de cazare, repartizarea pe dormitoare, primirea ţinutei militare, prezentarea demonstrativă a modului de echipare a paturilor şi de purtare a ţinutei, de aranjare a echipamentului în dulapurile individuale, dar şi învăţare a primelor mişcări de instrucţie de front. Toate acestea, dar nu numai, au fost cuprinse în programul de acomodare la specificul vieţii ostăşeşti.


Realizator: Înainte de rămas bun, am de făcut şi o urare: colegilor tipografi militari a căror zi o sărbătorim în fiecare an, pe 4 septembrie, şi din partea noastră, la mulţi ani. Iar aici, "Jurnalul militar" a ajuns la final. Noi, redacţia militară de radio, rămânem alături de dvs, tot pe internet, pe pagina noastră de Facebook, "Ora Armatei" şi pe pagina de web, "romaniaactualitati"; în secţiunea emisiuni căutaţi "Jurnal militar". Vă mulţumesc pentru atenţia acordată.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017