Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 27.08.2016

100 de ani de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, Combined Resolve 7, Afganistan

Jurnal Militar din 27.08.2016

Articol de Cristian Dumitraşcu, 29 August 2016, 10:55

Realizator - Cristian Dumitraşcu: Bună dimineaţa. Vă aduc, aşa cum se întâmplă în fiecare sâmbătă dimineaţă de la această oră, o nouă producţie marca "Ora armatei" aici, la RRA. Încep emisiunea din această zi de 27 august 2016, la 100 de ani de la intrarea României în primul război mondial, încep prin a vă spune că aseară şi noaptea trecută, la Cercul Militar Naţional a avut loc ceremonia de schimbare a gărzii de onoare şi rostirea solemnă a numelor eroilor căzuţi în primul război mondial. Este, după ştiinţa mea, un fapt fără precedent. Prin această ceremonie organizată în premieră în ţara noastră de MAPN împreună cu Patriarhia Română s-a dorit exprimarea respectului şi recunoştinţei faţă de jertfa de sânge a eroilor români din timpul luptelor primului război mondial. Dacă intraţi pe site-ul mapn.ro şi pe site-ul trustului de presă al MAPN veţi putea afla amănunte despre cum se comemorează erorii căzuţi şi cum se evocă marile bătălii care au dus la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918.

AUDIO:

Realizator:
Continuăm cu următorul subiect de ordinea de zi aici, la "Ora armatei", subiect de actualitate militară care ne aduce mai aproape de militarii români de la Curtea de Argeş care se instruiesc în Germania pentru aproximativ o lună. Avem şi veşti de la militarii noştri care se află în Balcani în misiuni internaţionale. În ediţiile viitoare veţi putea asculta reportaje de acolo, din Kosovo, de la Sarajevo şi din Germania. Veştile din Afganistan vin şi ele în câteva minute. Acum este vorba despre exerciţiul din Germania, unde mai bine de 250 de militari din forţele terestre române aparţinând batalionului 33 Vânători de Munte "Posada" vor participa între 26 august - deja ei sunt pe drum către Germania, acest contingent, pentru că mai sunt şi alţi militari acolo - până în 16 septembrie, la exerciţiul multinaţional Combined Resolve VII, ce are loc acolo, în Germania. De altfel, în jur de 3.500 de militari din Armenia, Bosnia Herţegovina, Belgia, Franţa, Ungaria, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Norvegia, Polonia, Serbia, Slovenia şi, evident, SUA vor utiliza facilităţile de instruire din Hohenfels şi Grafenwöhr în vederea asigurării nivelului de interoperabilitate necesar operaţiilor întrunite. Prin telefon a transmis comandantul batalionului 33 Vântori de Munte, lt. col Florian Şoltuţ.

Ll. col Florian Şoltuţ: După cum ştim, România a intrat în primul război mondial în noaptea dintre 27 şi 28 august. Oficiul naţional pentru cultul eroilor a realizat o lucrare în două volume care se numeşte "Eroii Marelui Război" şi care cuprinde numele a 30.000 de eroi români care au murit în primul război mondial, 17.000 dintre aceştia fiind înhumaţi în România şi 13.000 în străinătate. Instituţia noastră a pregătit o expoziţie care conţine 300 de fotografii cu morminte şi monumente de război atât din primul cât şi din al doilea război mondial şi de asemenea un film care se numeşte "Războiul nostru" şi care cuprinde secvenţe filmate chiar în timpul marelui conflict. În cadrul acestor activităţi se încadrează şi manifestarea comemorativă de la Curtea de Argeş, care se va desfăşura sâmbătă, 27 august începând cu ora 11:00, la Cimitirul Eroilor din Curtea de Argeş./opopescu/dstanesc/ Tot sâmbătă, începând cu ora 9:00, va avea loc o ceremonie la Fundata, în judeţul Braşov, la monumentul dedicat primului ofiţer al Armatei române care a căzut la datorie în Primul Război Mondial. Începând cu ora 21:00, militari ai Armatei române vor trece Carpaţii în mod simbolic, exact prin punctele şi pe rutele pe care cu 100 de ani în urmă ostaşii armatei noastre luau în stăpânire trecătorile Munţilor Carpaţi. Duminică, 28 august, începând cu ora 12:30, va avea loc o manifestare comemorativă la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, care va cuprinde, printre altele, o rugăciune de pomenire a eroilor, depunerea de coroane de flori şi un moment susţinut de Asociaţia Tradiţiei Militare. Având în vedere importanţa simbolică pentru România a acestui moment şi respectul şi recunoştinţa pe care o datorăm celor 330.000 de militari români care au murit în Primul Război Mondial, preşedintele României a acordat, la propunerea primului ministru, înaltul său patronaj tuturor acestor activităţi care se desfăşoară în această săptămână, cu mare valoare simbolică şi încărcătură emoţională, având în vedere că se împlinesc 100 de ani de la momentul în care România a intrat în Primul Război Mondial, care a avut ca rezultat realizarea României Mari.

Realizator: Evident, nu a fost comandantul Vânătorilor de Munte de la Curtea de Argeş, îl vom asculta imediat şi pe domnia sa, a fost Mioara Balosin, consilier în cadrul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, iar Cultul Eroilor evocă, printr-o serie de acţiuni foarte interesante, intrarea României în Primul Război Mondial, de acum un secol. Aşa v-am spus şi la început, sunt multe acţiuni comemorative. Chiar în noaptea aceasta se comemorează şi ne aducem aminte cu mare respect de intrarea românilor în război în noaptea de 27 spre 28 august. Acum avem veştile despre exerciţiul din Germania, aduse de comandantul Batalionului 33 Vânători de Munte, locotenent-colonelul Florin-Corneliu Şoltuz:

Florin-Corneliu Şoltuz: În perioada 25 august - 19 septembrie, Batalionul 33 Vânători de Munte "Posada" participă, cu un grup de luptă, la exerciţiul multinaţional Combined Resolve VII, care se desfăşoară în Centrul multinaţional de repetare a misiunii, în Hohenfels, Germania. La acest exerciţiu participă aproximativ 3500 de militari din 16 state membre NATO, precum şi partenere NATO, cele mai semnificative din punct de vedere al efectivelor fiind SUA, România şi Polonia. Noi participăm cu 250 de militari şi peste 40 de mijloace tehnice, blindate şi neblindate şi vom primi în control operaţional o unitate de manevră, de tancuri, pe toată perioada exerciţiului. Scopul exerciţiului este creşterea nivelului de interoperabilitate, standardizării instrucţiei, demonstrării capabilităţilor militare de participare la efortul NATO pentru realizarea stabilităţii regionale şi europene, precum şi promovarea imaginii forţelor terestre în cadrul ţărilor membre NATO. Scenariul este adaptat pe apărare colectivă, fiind cuprinse operaţii de apărare, ofensivă şi totodată, de luptă intermediară. Exerciţiul se va desfăşura pe trei etape, prima etapă fiind de pregătire prin cursuri şi totodată, de instalare echipamente simulare-angajare forţe /.../ inamic; a doua etapă este destinată simulării reale, în facilităţile puse la dispoziţie de către Centrul de Instruire Hohenfels şi a treia etapă este de evaluare, prin analiză post-acţiune şi totodată, identificare lecţii pentru modificare proceduri operaţionale. Am încrederea că vânătorii de munte argeşeni îşi vor demonstra şi de această dată profesionalismul şi vor contribui la prestigiul Armatei României în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Realizator: Comandantul Batalionului 33 Vânători de Munte de la Curtea de Argeş a transmis de pe drum, dinspre Germania. Vom mai avea corespondenţe de acolo, poate, cine ştie, chiar reportaje realizate în direct. Următorul subiect, următoarea corespondenţă vine din Afganistan. Chiar dacă am spus săptămâna trecută că aceea ar fi fost, probabil, ultima corespondenţă a Mădălinei Ilinca, iată că ea m-a contrazis. Astăzi este ultima. O ascultăm:

Reporter - Mădălina Ilinca: Militarii Batalionului 2 Infanterie Protecţia Forţei "Călugăreni" din Bucureşti şi-au încheiat misiunea Resolute Support. Militarii forţelor terestre au predat aria de responsabilitate camarazilor din Batalionul 341 Infanterie "Rechinii Albi".

Lt. col. Ovidiu Lungu: Sunt locotenent-colonelul Ovidiu Lungu, comandantul Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni". Suntem fericiţi şi mândri cu acest prilej, încheierea celei de-a opta misiuni. Suntem fericiţi că am încheiat această misiune cu succes şi ne-am reprezentat cu cinste şi onoare Armata României şi camarazii din forţele terestre. Le urăm succes camarazilor de la Batalionul 341 Infanterie./dsirbu/ Ştim că nu sunt la prima misiune în teatrul de operaţii din Afganistan, i-am văzut în această perioadă de tranziţie, sunt buni, sunt gata pentru executatea misiunii şi sunt sigur că la finalul celor şase luni de misiune vor zice ca şi noi, misiune îndeplinită.

Reporter: Transferul de autoritate între cele două structuri s-a desfăşurat în Baza Aeriană militară Kandahar, momentul fiind marcat printr-o ceremonie militară şi religioasă, la care alături de militarii din cele două batalioane au participat şi reprezentanţi ai structurilor militare din bază.

Lt. col. Liviu Necula: Locotenent colonel Liviu Necula, comandantul Batalionului 341 Infanterie Rechinii Albi. O nouă misiune pentru Batalionul 341 Infanterie Rechinii Albi. Suntem încrezători acum la început de misiune că vom desfăşura misiunile care ne vor fi încredinţate cu maximă acurateţe. Suntem încrezători că vom fi la înălţimea aşteptărilor şi, de ce nu, peste. Suntem încrezători în forţele noastre, ne-am pregătit pentru această misiune şi le vom spune prezent cu întreg efectivul, la sfârşitul misiunii.

Reporter: Din Baza Aeriană militară Kandahar a transmis lt.col. Mădălina Ilinca, ofiţerul de relaţii publice al Batalionului 2 Infanterie Călugăreni.

Realizator: Îi mulţumim ofiţerului de relaţii publice care a transmis 6 luni din Afganistan, vă aşteptăm pe toţi sănătoşi acasă şi poate vom realiza şi în direct câteva interviuri despre această misiune îndelungată. Ultimul subiect de astăzi de la Jurnal militar ne aduce în prim-plan un veteran de război de care din păcate ne-am despărţit săptămâna aceasta, un veteran de război aviator care, sigur, a fost veteran din cel de-a Doilea Război Mondial, s-ar fi cuvenit să avem povestea unui veteran din Primul Război pentru că vă reamintesc, în această noapte se împlinesc 100 de ani de la intrarea României în război, dar fiind o perioadă mai lungă de ceremonii care marchează această intrare în război a României, de la 1916, vom mai realiza şi în emisiunile viitoare şi vom căuta interviuri din arhiva Orei Armatei. Până atunci vă invităm pe site-ul presamil.ro, să citiţi Observatorul Militar care în această săptămână are multe pagini dedicate subiectului. Vă spuneam despre veteranul de război de astăzi, este un interviu realizat de Cecilia Sfetcu în urmă cu câteva luni, cu acest mare luptător al Armatei Române, pilot pe bombardier, care din păcate s-a stins din viaţă acum două zile, interviul este mai lung şi poate fi ascultat pe pagina de Facebook a Orei Armatei, dar pentru că astăzi nu avem aşa de mult timp am ales un fragment în care aviatorul a vorbit despre intrarea în război de acum 70 de ani şi despre întoarcerea armelor, că tot suntem în august./aboboc/dstanesc/ Acel august din 1944 a fost un august însângerat, în care, din păcate, în ziua de 18 august 1944, Alexandru Şerbănescu, un alt mare aviator militar a decolat pentru ultima dată în misiune, fiind doborât de inamicii americani, că erau cu mult mai numeroşi. Să ascultăm acum interviul Ceciliei Sfetcu.

Reporter: Invitatul nostru este generalul de flotilă aeriană în retragere Dan Stoian, care a înfruntat inamicul cu vestitele avioane de bombardament Junkers în cel de-al Doilea Război Mondial. A fost greu să luptaţi de partea nemţilor şi pe urmă împotriva lor?

Dan Stoian: N-am luptat nici pentru Stalin, nici pentru Hitler, pentru biata noastră ţărişoară. Când a fost vorba de întors pânzele, le-am întors. Regele Mihai nu subliniază suficient rolul lui în timpul războiului - el a organizat lovitura de la 23 august, când am întors armele şi tot la ordinul lui am acţionat în continuare, în Cehoslovacia, până am terminat la /Piešťany/. Războiul oficial s-a terminat pe 9 mai. Noi l-am terminat pe 12 mai. De ce? Era o armată ucraineană, ucrainenii doreau independenţa faţă de Rusia, şi Stalin bineînţeles nu admitea aşa ceva. Era armata generalului Vlasov. Când a fost cu întoarcerea armelor, Vlasov cu divizia lui a încercat să treacă la americani, dar nu l-au primit, l-au oprit acolo. I-a măcelărit pe toţi, ca după aia să vină cortina de fier şi i-a omorât degeaba. Împuşcătura clasică rusească, de la cinci centimetri în ceafă. Ştiţi povestea cu Katinul. Katin e o localitate în sudul Poloniei şi acum, după război la nu ştiu câţi ani, localnicii ştiau de treaba asta şi au spus că sunt înmormântaţi acolo 10.000 de oameni. S-au făcut săpături, bineînţeles i-a găsit şi ruşii au spus: păi, ăştia nemţii i-au ucis, nu noi. Ani de zile după, acum recent, au recunoscut că au fost ucişi de ruşi, împuşcătura clasică. Nemţii nu trăgeau în ceafă, îi punea ca pluton de execuţie şi trăgeau în ei în piept, unde nimereau.

Reporter: Pentru faptele dumneavoastră din timpul celui de-al Doilea Război Mondial aţi primit numeroase distincţii.

Dan Stoian: Virtutea Aeronautică, clasa Crucea de Aur, Coroana României, tot Virtutea Aeronautică în clasa Cavaler, Steaua României. A fost echivalată Steaua României cu Steaua Republicii Socialiste. Am avut şi Crucea de Fier germană, clasa II-a şi clasa I-a. Mai am şi o medalie cu chipul lui Stalin, Victoria sovietică.

Reporter: A venit perioada comunistă. Ce s-a întâmplat?
Dan Stoian: Pentru că am luptat împotriva Uniunii Sovietice, ne-a scos din armată. N-am avut voie să ocupăm funcţii corespunzătoare studiilor, munca de jos.

Reporter: Când aţi terminat războiul aveaţi gradul de...

Dan Stoian: De căpitan. Mi-am păstrat gradul, nu m-a degrădat, tot căpitan am rămas, dar fără bani, fără soldă, nimic. Şi atunci m-am angajat la SMT, Staţiunea de Maşini şi Tractoare se chema, la Alba Iulia. Acolo, bineînţeles, nu eram simplu tractorist, eram şeful echipei de tractoare. Aveau pluguri pe atunci dar nu purtate cum sunt acum, ci tractate şi făceau lucrări în diferite părţi. Acolo am cunoscut-o pe nevastă-mea, făcând arăturile astea. Făceam şi la Aiud, unde erau refugiaţi părinţii, de la Constanţa. Şi trebuia să decontăm lucrările la bancă. Tatăl ei, Dumnezeu să-l odihnească în pace, lucra la bancă acolo şi ducându-mă să decontez într-o zi a venit şi viitoarea nevastă acolo, nu ştiu cu ce treburi. Cum se spune, a fost dragoste fulger, cum am văzut-o, am picat pe bec... Ştiţi teoria, că becul e rotund şi luneci şi cazi... Şi aveam motocicletă pe atunci, de la Alba Iulia băteam mereu drumul la Aiud şi am cunoscut-o pe nvastă-mea.

Reporter: Aţi fost obligat să renunţaţi la pasiunea dvs de-o viaţă dar aţi întâlnit marea dragoste.

Dan Stoian: Nevastă-mea a înţeles că sunt pasionat, nu mi-a spus ori eu, ori aviaţia, dar bineînţeles nu mai zburam, aşa că nu mai era pericol atunci. Avem 63 de ani de căsnicie acum. Niciodată nu m-am lăsat învins. Am făcut Facultatea de Mecanică Agricolă la Bucureşti, la Institutul Politehnic.

Reporter: Aţi ajuns până la gradul de conferenţiar la Facultatea de Mecanică Agricolă.

Dan Stoian: Am dat examene, diferenţe şi am ajuns conferenţiar, întâi asistent, şef de lucrări şi conferenţiar.

Reporter: Foarte multe amintiri pe care le-aţi adunat în paginile cărţilor.

Dan Stoian: Prima carte este "Pumnul ţării - grupul 5 Bombardament /greu/". A apărut în 1999.

Reporter: Acum aveţi o altă carte în lucru.

Dan Stoian: Prima care vreau să iasă, se numeşte "Rădăcini", în care explic cum de la taică-miu, Dumnezeu să-l odihnească, s-a transmis pasiunea zborului la mine. A doua se va intitula "Eroica - Promoţie 1941" - am ieşit sublocotenent la 10 mai 1941. Am fost 112, majoritatea, au murit mulţi pe front, alţii după, datorită persecţiilor. Eu, fire mai filozofică, zic toate trec...

Reporter: Vreau să-mi spuneţi dacă această pasiune pentru aviaţie a moştenit-o şi nepotul dvs. Ştiu că aveţi un nepot.

Reporter: Eu n-am căutat să-i impun ceva nici unei rude, chiar unui prieten. Şi Andrei îl cheamă pe nepotul nostru, dar nici gând de aviaţie, dar el e specialist în calculatoare.

Reporter: Am depănat împreună amintiri. Ce le-aţi transmite celor din tânăra generaţie de astăzi?

Reporter: Tinerilor aviatori, indiferent de grad, ofiţer, subofiţer, le transmit deviza "Să nu e te laşi înfrânt niciodată", să lupţi până la ultima suflare şi să fii optimist.

Reporter: Vă mulţumim foarte mult.

Realizator: Până aici a fost "Jurnalul militar" de astăzi. Sunt Cristian Dumitraşcu, vă salut regulamentar, ne auzim săptămâna viitoare.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017