Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 05.11.2016

Exerciţiile multinaţionale Patriot Shock 5 şi Scorpions Fury 16, Batalionul 341 Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi", Stagiului militar obligatoriu

Jurnal Militar din 05.11.2016

Articol de Cristian Dumitraşcu, 08 Noiembrie 2016, 13:15

Realizator: Cristi Dumitraşcu: Bună dimineaţa încă o dată! O producţie marca "Ora armatei", "Jurnal militar", un jurnal al săptămânii, în doar 25 de minute, ca în fiecare sâmbătă. Din sumar vă spun că vom afla despre aplicaţiile mari care sunt în desfăşurare în România, dar şi despre misiunile militarilor din Germania şi Afganistan. În a doua parte a emisiunii, invitat va fi generalul locotenent în rezervă Virgil Bălăceanu, care ne va spune lucruri interesante despre noul concept al armatei de rezervă, un fel de gardă naţională, aşa cum i se spune în America. Este vorba despre o forţă armată compusă din voluntari, de fapt, o armată de rezervă, cum spuneam. Vom vorbi şi despre stagiul militar atât de adus în discuţie în ultimul an, dar, după cum se ştie, din 2007 s-a renunţat la stagiul militar obligatoriu, iar acum, la nivelul Ministerului Apărării se caută şi se pare că s-au găsit, în mare parte, soluţii de umplere a golului lăsat de suspendarea stagiului obligatoriu. Mai multe veţi afla din interviul care va fi undeva după şi un sfert. Până vom trece însă la subiecte, vă invit să ascultăm împreună primul cântec din această dimineaţă.

AUDIO:


Realizator: Să intrăm în ştirile care ţin de actualitatea militară. Militari ai Brigăzii 1 Rachete Sol - Aer "General Nicolae Dăscălescu" participă între 1-12 noiembrie alături de militari americani din Batalionul 5 - 7 Apărare Aeriană din cadrul forţelor terestre ale SUA dislocate în Europa la exerciţiul Patriot Shock 5, care se desfăşoară în Tabăra de instrucţie şi poligon de trageri sol - aer Capul Midia din judeţul Constanţa. Patriot Shock 5 este un exerciţiu bilateral româno-american de nivel tactic cu trupe în teren al structurilor de rachetă sol - aer din forţele aeriene române, la care participă o baterie Hawk PIP III R şi una Patriot. În ţară, la Centrul de instruire pentru luptă al forţelor terestre Getica din Cincu, militarii din Canada, Germania, Republica Moldova şi România au încheiat săptămâna aceasta exerciţiul multinaţional Scorpions Fury 16, despre care noi am vorbit în fiecare ediţie a emisiunii. Ofiţerul de relaţii publice al Brigăzii 2 Infanterie Rovine, locotenent colonelul Oliver Anghel, prin telefon:

Oliver Anghel: Exerciţiul Scorpions Fury 2016 s-a desfăşurat în trei etape, acestea constând în exerciţii de comandament, în exerciţii de simulare reală în teren şi, de asemenea, în exerciţii cu trageri de luptă cu toate categoriile de armament, având ca scop antrenarea comandamentului şi subunităţilor de brigadă, în planificarea şi executarea unor operaţii tactice complexe, folosind procedurile standard de operare NATO, în cooperare cu partenerii din Alianţa Nord-Atlantică şi din Parteneriatul pentru pace.

Realizator: Din ţară în Germania, acolo unde 130 de militari din forţele terestre române, aparţinând Batalionului 26 Vânători de Munte "Avram Iancu" şi Batalionului 265 Poliţie Militară "Tudor Vladimirescu", au luat parte în ultimele trei săptămâni la exerciţiul Kosovo Force 22, care s-a desfăşurat la Centrul de instruire din Hohenfels, Germania. Comandantul detaşamentului românesc, tot prin telefon, maiorul Florentin Lazăr:

Florentin Lazăr: Primii intraţi în focurile pregătirii au fost militarii din cadrul plutonului de poliţie militară, îndrumaţi de instructori din armata portugheză, au exersat, practic, modul de contracarare al efectului temutelor cocktailuri Molotov. În completare şi-au consolidat tehnicile de control al manifestaţiilor, beneficiind de şedinţe de instruire conduse de către instructori din armata slovenă. Compania românească a fost dislocată în teren în cadrul zonei de antrenament, parcurgând perioada de executare a exerciţiilor tactice ce premerg faza finală, în care forţele participante desfăşoară acţiuni într-un mediu şi condiţii tactice şi geografice similare teatrului de operaţii din Kosovo. Exerciţiile tactice în care au fost angrenaţi toţi militarii din cadrul plutonului de manevră ale companiei au inclus organizarea şi conducerea posturilor de observare, mobile şi acoperite, de-a lungul frontierei administrative, a patrulelor de-a lungul frontierei, în cooperare cu patrule ale armatei sârbe replicate prin jucători de rol, precum şi organizarea şi conducerea unui detaşament de asigurare a mişcării, de valoare companie, de-a lungul căilor de comunicaţie. Pe timpul acestor exerciţii, militarii români au trebuit să rezolve incidente specifice misiunilor de stabilitate din teatrul de operaţii Kosovo. În plus, militarii plutonului de poliţie militară, în cooperare cu un detaşament din armata Republicii Moldova şi un pluton din cadrul armatei Armeniei, au participat la un exerciţiu de control al manifestaţiilor, în care manifestanţii violenţi replicaţi prin jucători de rol au pus la grea încercare resursele psihice şi fizice ale militarilor instruiţi. A fost o perioadă destul de dificilă, dar cunoştinţele şi deprinderile acumulate şi exersate au reprezentat un capital de experienţă benefic, în perspectiva provocărilor ce au apărut pe timpul exerciţiului final.

Realizator: Din Germania am aflat cum se instruiesc militarii noştri care urmează să meargă în misiune în Kosovo. Iată ce se întâmplă şi cu militarii noştri din Afganistan - ofiţerul de relaţii publice, locotenent Mirela Gheorghe, din Batalionul 341 Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi", a transmis, tot prin telefon:

Mirela Gheorghe: În această săptămână, militarii Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei "Rechinii Albi" au continuat să execute misiuni în comun cu partenerii americani şi cu forţele naţionale de securitate şi apărare afgane, în zona de responsabilitate. Militarii Batalionului de Protecţia Forţei se află la jumătatea misiunii, iar moralul acestora este ridicat. Vremea se menţine caldă în baza militară Kandahar, înregistrându-se în timpul zilei aproximativ 27 de grade Celsius. Seara şi dimineaţa, temperaturile scad, atingând o minimă de 8 grade. Condiţiile atmosferice sunt normale pentru această perioadă şi nu ne împiedică să ne desfăşurăm în continuare misiunile.

Realizator: Am ascultat-o pe Mirela Gheorghe, ofiţerul de relaţii publice al militarilor noştri din Afganistan şi un interviu pe care l-am realizat la Kandahar acum două săptămâni, un interviu cu unul dintre comandanţii de plutoane de acolo. Acesta este doar unul din cele câteva interviuri pe care le veţi putea asculta în ediţiile viitoare. Deocamdată, aflăm cum se vede Afganistanul dinspre un militar aflat la prima misiune acolo.

Sublocotenent Cristea Andrei: Sunt sublocotenent Cristea Andrei, comandantul Plutonului 1 din Compania 2 GDA

Realizator: Domnule Cristea, sunteţi deja de două luni în Afganistan. Din păcate, a fost şi un incident care probabil v-a schimbat tuturor viziunea asupra Afganistanului şi asupra a ceea ce aveţi de făcut. Cum stau militarii cu moralul după o asemenea întâmplare?

Sublocotenent Cristea Andrei: Toată lumea ştia riscurile din momentul în care a dat probele pentru misiunea asta. E normal că după incident lumea a fost un pic mai stresată, primele două, trei zile, după care, cu ajutorul comandanţilor de grupă am reuşit să motivăm oamenii prin anumite metode.

Realizator: Ce înseamnă primele două, trei zile? În primele două, trei zile ce s-a întâmplat şi v-aţi revenit?

Sublocotenent Cristea Andrei: Prima zi chiar am avut misiuni la două ore după incident, a fost normal ca militarii să fie un pic mai stresaţi, dar când coborai la cercetare, cel mai bun mod de a-i motiva, cobora şi comandantul de pluton şi comandantul de grupă, cercetai, coordonai mai bine de jos, să vadă că te expui şi tu, nu te fereşti şi prin modalitatea asta oamenii au căpătat încredere şi şi-au făcut treaba cum trebuie.

Realizator: Sunteţi la prima misiune?

Sublocotenent Cristea Andrei: Da. Nu este un dezavantaj. Datorită faptului că misiunea actuală este diferită de cea de ISAF, am oameni care au fost în misiune dar au fost pe ISAF, era diferit, acum cel mai mult misiunea constă în a interacţiona cu populaţia locală, a oferi sprijinul poliţiei. Este mai periculoasă, garda trebuie să fie sus tot timpul, chiar dacă interacţionezi cu poliţia locală sau cu liderii locali, doar că ritmurile de angajare sunt diferite faţă de misiunea ISAF, din cauza asta e mai periculoasă, nu ai voie să angajezi decât dacă, Doamne fereşte, după ce s-a întâmplat ceva.

Realizator: De unde sunteţi de loc?

Sublocotenent Cristea Andrei: Sunt din judeţul Suceava, satul Mălin.

Realizator: Aveţi legătură cu familia în fiecare zi, există internet, o să vă rog să transmiteţi un mesaj pentru colegii de şcoală cu care, poate, n-aţi vorbit şî pentru cei care vă aud întâmplător şi vă cunosc.

Sublocotenent Cristea Andrei: Am făcut Liceul Militar, Academia. Am foarte mulţi colegi care sunt prezenţi prin toată ţara. Majoritatea ştiu că sunt aici. Nu am vorbit cu toţi, vreau să le transmit că sunt bine, încerc să fac tot ce pot pentru a veni cu toţi oamenii acasă din misiune şi aştept să-i văd la reuniunea de 10 ani de liceu.

Reporter: Misiune uşoară şi să ne auzim cu bine sănătoşi!

Sublocotenent Cristea Andrei: Mulţumesc!

Realizator: Aşa se văd lucrurile din Afganistan, vom mai reveni cu interviuri de acolo, aşa cum am promis mai devreme. "Jurnalul militar", Radio România Actualităţi. Vă reamintesc, în câteva minute veţi asculta un interviu cu generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, fostul şef al Statului Major al Brigăzii 282 Mecanizată din Focşani, comandant al Brigăzii 34 Mecanizată Teritorială "Vasile Lupu" din Mihail Kogălniceanu şi comandantul Brigăzii 2 Infanterie Uşoară "Rovine" din Craiova. A absolvit Colegiul de război al armatei SUA în Pennsylvania şi a reprezentat România în cadrul Comandamentului NATO de la Bruxelles, iar între 2007 şi 2009 a fost comandantul Brigăzii Multinaţionale de Sud-Est, SEEBRIG, mai cunoscută în terminologia militară. Până la interviu, însă, vă mai spun că marţi, 1 noiembrie, s-au împlinit 100 de ani de la înfiinţarea trupelor de vânători de munte, specialitate mlitară a Forţelor Terestre Române şi componentă a Infanteriei, înfiinţată la 3 noiembrie 1916 de către Marele Cartier General prin Ordinul 234, care cerea transformarea Şcolii militare de schiori din Bucureşti - era şi aşa ceva pe vremea aceea în corpul vânătorilor de munte. Armata a fost formată iniţial din trei batalioane, având câte trei companii fiecare şi un total de 2.000 de soldaţi. De-a lungul timpului, vânătorii de munte au luat parte activ la lupte în ambele războaie mondiale, dar şî la misiuni internaţionale în perioada recentă din Kosovo, Irak şi Afganistan. Mai multe aflăm de la ofiţerul de relaţii publice al Brigăzii 2 Vânători de Munte din Braşov, locotenent colonelul Dorinel Cotea.

Locotenent colonel Dorinel Cotea: Brigada 2 Vânători de Munte "Sarmisegetuza" din Braşov, Brigada 61 Vânători de Munte "Virgil Bădulescu" din Miercurea Ciuc, Baza de instruire pentru vânători de munte "Bucegi" din Predeal şi Batalionul 26 Vânători de Munte "Avram Iancu" din Brad au desfăşurat activităţi cu personal şi tehnică astfel. În data de 2 noiembrie, începând cu prele 13:00, în faţa Comandamentului Brigăzii 2 Vânători de Munte "Sarmisegetuza" din Braşov a avut loc un ceremonial militar şi religios de dezvelire a bustului generalului de corp de armată Ion Dumitrache. În data de 3 noiembrie, între orele 11:00 şi 12:00, în Piaţa Sfatului din Braşov a avut loc un ceremonial militar şi religios, concomitent cu prezentarea unui stand de tehnică şi principale echipamente din dotare, pe pietonaul adiacent Parcului Titulescu. Între orele 18:30-19:00 a avut loc retragerea cu torţe pe itinerariul Piaţa Sfatului - Strada Mureşenilor - Comandamentul Brigăzii 2 Vânători de Munte "Sarmisegetuza". Se cuvine să îi aducem în memoria generaţiilor de astăzi de mâine, la mulţi ani tuturor vânătorilor de munte activi şi rezervişti oriunde s-ar afla!

Realizator: Am revenit în direct la "Jurnal militar", o producţie a "Orei Armatei", ca în fiecare dimineaţă aici, la Radio România Actualităţi. La telefon, după cum vă anunţam şi mai devreme, este invitat generalul locotenent în rezervă Virgil Bălăceanu. Bună dimineaţa, domnule general!

General locotenent în rezervă Virgil Bălăceanu: Bună dimineaţa, dumneavoastră şi tuturor radioascultătorilor!

Realizator: Din ce în ce mai des în ultima vreme revine tema stagiului militar obligatoriu, care a fost întrerupt în 2007. Nu doar despre asta vom discuta, vom discuta despre cum să facem noi, ca societate, să îi aducem mai aproape de armată pe cei care se simt natural mai aproape de armată.

General locotenent în rezervă Virgil Bălăceanu: Avem o realitate şi realitatea este determinată de deteriorarea, ca să nu spun degradarea, situaţiei de securitate regionale. Noi avem o tradiţie bună în privinţa apărării teritoriale, de la Cuza încoace, ca de altfel atâtea lucruri care aparţin statului modern românesc, dar avem şi un vârf al apărării teritoriale, momentul 1968, când după invazia Cehoslovaciei de către URSS, împreună cu alte cinci state, se decide înfiinţarea gărzilor naţionale şi dezvoltarea unei doctrine, pe care noi am desemnat-o la vremea respectivă ca "război al întregului popor". Din punctul meu de vedere, ar trebui să plecăm în primul rând de la tradiţia pe care am avut-o, iar tradiţia trebuie adaptată unor cerinţe ale momentului, faptul că de anul viitor, de la 1 ianuarie 2017, legea cu privire la statutul rezervistului voluntar este o lege care se va pune în aplicare. Prin aplicarea acestei legi, noi trebuie să gândim modul în care se constituie şi misiunile care revin în mod specific rezervei voluntare.

Realizator: Dar cineva trebuie să iniţieze, ar trebui să vină cumva dinspre armată.

General locotenent în rezervă Virgil Bălăceanu: Sigur că da - şi cred că lucrul acesta se va întâmpla. Dintr-o perspectivă a noastră, a celor în rezervă şi retragere, dacă vreţi, a celor care încercăm să transformăm Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă din România într-un laborator de idei, problematica pachetului legislativ ar trebui să cuprindă modificarea Legii apărării naţionale a României, în sensul în care includem apărarea teritorială în sistemul naţional de apărare.

Realizator: Mai am două întrebări, domnule general. Se sperie tineretul cumva că se reintroduce stagiul militar obligatoriu? Mai vedeţi dumneavoastră posibil în viitor un stagiu militar obligatoriu similar cu ce a fost înainte?

General locotenent în rezervă Virgil Bălăceanu: Pentru clarificare, stagiul militar obligatoriu a fost suspendat. Stagiul militar obligatoriu poate fi reluat în condiţiile a trei stări din contextul stărilor excepţionale: starea de asediu, starea de mobilizare şi starea de război. Ori, noi, la ora actuală, ne găsim în starea de pace. Deci reintroducerea stagiului militar prin hotărârea Parlamentului, în condiţiile celor trei stări excepţionale, înseamnă o situaţie critică şi de conflict armat. Noi ne găsim într-o situaţie de deteriorare către degradare, dacă lucrurile vor escalada, a situaţiei de securitate regionale, dar care nu impun la ora actuală adoptarea celor trei strări. Ca atare, noi trebuie să gândim problematica forţelor naţionale de rezervă pe un alt plan, plan care poate fi extins şi plan care este existent. E vorba de planul voluntariatului. Deci noi putem discuta de o armată profesionistă pe bază de voluntariat, aşa cum este la ora actuală, putem să discutăm de forţele naţionale de rezervă, respectiv garda naţională, pe bază de voluntariat. Important de reţinut pentru cei tineri, că ambele forţe, şi forţa activă şi forţa de rezervă, reprezintă locuri de muncă. Dacă forţa permanentă reprezintă un loc de muncă full-time, activitatea în cadrul Forţei Naţionale de Rezervă a Gărzii Naţionale va reprezenta un job part time. Ambele înseamnă un loc de muncă, insist asupra unui asemenea lucru, şi, sigur, înseamnă un contract pe care tânărul, băiat sau fată, îl semnează cu Ministerul Apărării, prin care el se obligă să-şi îndeplinească anumite îndatoriri, iar Ministerul Apărării sau celelalte structuri din sistemul de securitate naţională se obligă să-i acorde anumite drepturi. Tot pe baza voluntariatului funcţionează şi acele asociaţii pro militare de o diversitate foarte mare, de la pasionaţii de tir, la pasionaţii de pistă cu obstacole, la pasionaţii de paraşutism, motociclism ş.a.m.d. Fiind un hobby, toate se desfăşoară pe baza voluntariatului.

Realizator: Pentru că aţi ajuns la asociaţiile pro-militare, cum le spuneţi dvs, găsiţi că se pot selecta din iubitorii de airsoft, paintball, cum aţi spus, de tir şi tot felul de oameni care sunt atraşi natural de armată, găsiţi că pot fi selectaţi către aceste asociaţii pro-militare?
General locotenent în rezervă Virgil Bălăceanu: Indibutabil. Şi ar trebui să existe o preocupare din punctul acesta de vedere. Dar aş merge mai departe cu ideea, nu numai de selecţionare a rezerviştilor voluntari din membrii acestor asociaţii, ar trebui să gândim un sistem integrat al apărării teritoriale care să cuprindă nu numai aspecte legate de forţa naţională de rezervă, dar şi modul cum pot fi valorificate şi, unde este cazul, integrate asemenea structuri, asociaţii pro-militare în sistemul de apărare teritorială. În definitiv, am avea per ansamblu, prinvind apărarea naţională, nu neapărat cea teritorială, trei structuri de forţă importante: forţa activă, forţa naţională de rezervă şi, sigur, nu uităm tot ceea ce ar trebui să reprezinte structurile pro-militare, de la Federaţia Română de Radioamatorism până la Paintball Associations, până la Asaltul Lupilor şi alte forme care într-un fel sau altul realizează o pregătire a tinerilor, şi nu numai a tinerilor, este interesant, pentru provocările militare.

Realizator: Da, foarte interesant, chiar vom mai reveni asupra acestui subiect, să vedem... sigur este mai întâi o problemă de ordin legislativ, dar ce bine ar fi dacă am reuşi să aducem organizat aceste asociaţii care pot să fie de folos în caz că...

General locotenent în rezervă Virgil Bălăceanu: Aveţi perfectă dreptate, pentru că iată ce rol important are parlamentul. Am amintit puţin mai devreme, dar un alt pachet legislativ mult mai amplu, complex şi provocator ar fi cel legat de, hai să-i spunem pe înţelesul tuturor, o apărare teritorială integrată, mai mult decât atât, o apărare naţională integrată.

Realizator: Vă mulţumesc foarte mult, domnule general. Vă ai aşteptăm la România Actualităţi, la "Jurnal militar". A fost în direct cu noi generalul locotenent în rezervă Virgil Bălăceanu.

General locotenent în rezervă Virgil Bălăceanu: Vă mulţumesc. Salutări tuturor radioascultătorilor!

Realizator: Iată că a venit şi finalul emisiunii. Vă mai fac un anunţ, pentru că va fi Ziua Veteranilor pe 11 noiembrie: între 7 şi 11 noiembrie, în contextul manifestării prilejuite de această sărbătoare, va fi în Ministerul Apărării campania "Donez din dragoste de ţară", o campanie de conştientizare a personalului militar şi civil din Ministerul Apărării, dar şi de sensibilizarea publicului larg în privinţa necesităţii donării de sânge. Atât pentru astăzi. Nu uitaţi că suntem şi pe Facebook, pe pagina "Ora armatei". Sunt Cristian Dumitraşcu, raportez emisiune îndeplinită. Vă salut regulamentar!

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017