Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 03.09.2016

Plecare detasament ENS, Combined Resolve 7, Resolute Castle, un secol de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, Monumentul Soldatilor Francezi, Aeronautic Show

Jurnal Militar din 03.09.2016

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 05 Septembrie 2016, 12:47

Realizator (Bogdan Silviu Raducan): Bună dimineaţa şi bine v-am răgăsit. De acum şi până la 9:30, trecem în revistă cele mai importante evenimente politico-militare ale săptămânii pe care ne pregătim să o încheim. Vom vorbi, aşadar, printre altele, despre proiectul de lege pentru modificarea şi completarea legii privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, despre exerciţiile multinaţionale Combined Resolve VII şi Resolute Castle 16 şi despre comemorarea unui secol de la intrarea României în Primul Război Mondial.
Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri un proiect de lege pentru amendarea Legii numărul 346 din 2006, privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale. Acesta redefineşte responsabilităţile unor structuri centrale pentru a exprima cu mai mare fidelitate competenţele acestora, inclusiv prin introducerea unor noi concepte aliniate la standardele Alianţei Nord-Atlantice.

AUDIO:


Reporter: Cecilia Sfetcu: Noul proiect prevede transformarea Statului Major General în Statul Major al Apărărării, cu rol esenţial în planificarea şi conducerea operaţiilor de nivel strategic, planificarea strategică şi de contingenţă, precum şi în instruirea comandamentelor şi forţelor. Exercitarea comenzii structurii de forţe a Armatei României va fi astfel mai clar reglementată pe principiile ierarhiei militare şi comenzii unice. Potrivit acestui proiect, şeful Statului Major al Apărării va fi principalul consilier militar al preşedintelui României, prim-ministrului şi al ministrului apărării naţionale. Totodată este redefinită şi structura de forţe. În locul actualei clasificări, care distingea dintre forţe dislocabile şi cele de generare - regenerare, noua clasificare a forţelor armatei este aliniată la standardele NATO de niveluri ale capacităţii de luptă. În acest context, toate structurile de forţă existente la pace trebuie să fie capabile să execute toată gama de misiuni, după completare cu efective şi, după caz, cu tehnică. De asemenea, proiectul urmăreşte alinierea domeniului de activitate şi atribuţiilor Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării la cerinţele actuale ale mediului de securitate, inclusiv în domeniul apărării cibernetice. Alte schibări de substanţă au urmărit şi eliminarea unor duplicări în domendiul managementului resurselor umane şi alinierea acestui la nivelul practicilor din armatele statelor membre ale NATO şi UE, precum şi reglementarea statutului Casei de Pensii Sectoriale a MApN. Noul proiect de lege urmează să fie înaintat către parlament.

Realizator: Vă mai informăm că tot în şedinţa de miercuri, guvernul a adoptat şi o ordonanţă de urgenţă prin care regimul fiscal aplicabil proprietăţii veteranilor de război este realiniat la reglementarea vechiului Cod Fiscal, acoperind şi cota parte a soţiei sau a soţului. Începând de anul acesta beneficiază de această înlesnire fiscală şi veteranii din teatrele de operaţii din zilele noastre.

Realizator: Exerciţiul multinaţional Resolute Castle 16, la care participă aproximativ 200 de genişti din Forţele Terestre Române împreună cu genişti americani, se apropie de final. Maiorul Mihai Feraru, din Batalionul Nave Treceri Fluviale al Brigăzii 10 Geniu din Brăila, comandantul detaşamentului românesc rotaţia august, prenultima a exerciţiului, ne-a oferit câteva amănunte:

Mihai Feraru: Este un exerciţiu desfăşurat în perioada mai-septembrie 2016, cu militari din Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos", sprijiniţi cu personal şi tehnică atât cadrul structurilor de geniu aparţinând diviziilor 2 şi 4 Infanterie, precum şi din Brigada 1 Mecanizată "Argedava", militarii români care au participat în comun cu militari ai forţelor de geniu ale SUA şi ai Gărzii Naţionale ai statului Alabama.
Exerciţiul Resolute Castle a fost un exerciţiu ce a avut ca scop creşterea nivelului de pregătire al militarilor, atât românii cât şi cei americani, creşterea interoperabilităţii dintre structurile de geniu ale Statelor Unite şi structurilor de geneiu ale Forţelor Terestre Române, precum şi infrastructura pentru instrucţie din poligonul Cincu. Un alt aspect foarte important ce l-am remarcat pe timpul desfăşurării exerciţiilor a fost bucuria militarilor români, în special, de a lucra cu echipamente de înaltă performanţă şi echipamente de ultimă generaţie ale partenerului american. Permanent am văzut militari dornici să lucreze, militari bucuroşi că au putut avea astfel de echipamente.

Realizator: Tot despre un exerciţiu vorbim şi în continuare. Aproximativ 3.500 de militari din 16 ţări NATO şi partenere participă în perioada 26 august - 16 septembrie la exerciţiul multinaţional Combined Resolve VII, desfăşurat în facilităţile de instruire din Hohenfels şi Grafenwoehr, din Germania. Printre ei şi aproximativ 250 de militari din Batalionul 33 Vânători de Munte din Curtea de Argeş. Locotonent-colonelul Eduard Borhan a înregistrat în Germania reportajul pe care îl ascultăm în continuare.

Eduard Borhan: Instrucţia nu ar fi posibilă fără a avea asigurat un suport logistic solid. Compartimentul logisitic al batalionului a trebuit să facă faţă provocărilor suportului logistic real, dar şi al celui specific lucrului în mediul internaţional. Detalii despre acestea ne sunt oferite de către maiorul Radu Herciuc, şeful compartimentului logistic.

Radu Herciuc: Suportul logisitic a fost centrat pe două linii mari de efort, respectiv transportul echipamentelor, materialelor şi personalului din garnizoana de dislocare la pace Curtea de Argeş către garnizoana de desfăşurare a exerciţiului Baza Hohenfels, Germania, iar cea de a doua linie de efort logistic a fost centrată pe luarea în primire a echipamentelor, a spaţiilor, de la partenerul american, precum şi integrarea suportului logistic.


Eduard Borhan:
După o scurtă perioadă de acomodare, militarii argeşeni au început cursurile care asigură pregătirea Statului Major şi a structurilor luptătoare pentru următoarea etapă de instruire ce se va desfăşura în teren.
Alexandru Ivanov: Sunt căpitanul Alexandru Ivanov, comandantul Companiei 3. De când am ajuns în Baza militară Hohenfels militarii companiei, în special liderii cheie - comandanţi grupă, comandanţi plutoane - au participat la diferite cursuri de specializare organizate de către partenerul american. Cele mai importante cursuri ar fi: cursul de descoperire şi marcare a dispozitivelor explozive improvizate, cursuri de colectare şi deseminarii informaţii. Parte din şoferii companiei au luat în primire şi s-au familarizat cu maşinile de luptă tip Humvee, puse la dispoziţie de partenerul american. Sanitarii plutonului au participat şi ei, de asemenea, la cursuri de specializare, de 'combat life savers'. Comandanţii de plutoane şi de grupe s-au familiarizat cu ESOP-urile partenerilor cu care vom lucra la acest exerciţiu şi încercăm să ajungem la o interoperabilitate să iasă un exerciţiu de succes.

Eduard Borhan: Zilele următoare sunt destinate pregătirii tehnice de luptă participante la exerciţiu şi desfăşurării de exerciţii tactice integratoare - a transmis din centrul de pregătire din Hohenfels, locotonent-colonelul Eduard Borhan.

Realizator: Mulţumesc. În altă ordine de idei vă mai informăm că din anul de învăţământ 2017 - 2018 alocarea numărului de locuri în instituţiile de învăţământ militar se va realiza fără diferenţiere între bărbaţi şi femei, cu apropierea baremelor de selecţie.

Realizator: Ieri s-a desfăşurat la sediul Comandamentului Logistic Întrunit din Bucureşti ceremonia de plecare în teatrul de operaţie Afganistan a Elementului Naţional de Sprijin seria septembrie 2016 - martie 2017. Comandantul Comandamentului Logistic Întrunit, generatul-locotenent Cătălin Zisu, s-a arătat convins că şi acest detaşamen îşi va îndeplini cu succes misiunea.

Cătălin Zisu: Încă un detaşament al Elementului Naţional de Sprijin merge în teatrul de operaţii să servească cu cinste, cu devotament şi cu demnitate într-o misiune în care militarii noştri sunt foarte bine pregătiţi, sunt foarte bine antrenaţi şi sunt convins că vor reprezenta cu cinste, cu devotament şi cu onoare Comandamentului Logistic Întrunit, Armata Română şi România.

Colonel Suciu: Colonel Suciu, comandantul Elementului Naţional de Sprijin, care va asigura sprijinul logistic în teatrul de operaţii pentru toate trupele româneşti Am făcut o pregătire, am fost evaluaţi, am luat un calificativ excelent la evaluare. Chiar dacă unii dintre ei nu au participat la alte misiuni sunt profesionişti în ţară pe meseriile lor şi au fost selecţionaţi în funcţie de ce pregătire au şi au făcut faţă la toate evaluările şi sunt convins că vom desfăşura misiunea şi ne vom îndeplini cu succes.

Niţă Ana Maria: Sunt căpitan Niţă Ana Maria şi voi îndeplini funcţia de ofiţer de legătură de şi ofiţer la operaţii în cadrul ENS. Este prima misiune în teatrul de operaţie Afganistan.

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la această misiune?

Niţă Ana Maria: Să capăt mai multă experienţă şi să mă întorc sănătoasă.

Caporal Gană Ovidiu Nicolae: Caporal Gană Ovidiu Nicolae. Sunt comandant grupu şi şoferi la grupa transport. Soţia trebuia să nască undeva după data de 15 şi, între timp, cea mică probabil a fost mai nerăbdătoare să mă vadă, s-a întâmplat în Bucureşti, a născut aici, la maternitate în Bucureşti. Acum e bine, e sănătoasă. Mâine pleacă, probabil, acasă, eu plec în Afganistan şi ne vom revedea peste şase luni.

Realizator: Trecem la un alt subiect. Seria manifestărilor dedicate comemorării unui secol de la intrarea României în Primul Război Mondial a continuat şi în această săptămână. Astfel, luni după-amiază, Ministerul Apărării Naţionale, prin Institutul pentru studii politice de aprare şi istorie militară au organizat la Palatul Cercului Militar Naţional o masă rotundă cu tema "Intrarea României în Primul Război Mondial şi consecinţele asupra conflagraţiei mondiale". Seara, în Piaţa Tricolorului, a fost prezentat un exerciţiu de mânuire a armamentului, executat de militarii Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" şi un concert de fanfară susţinut de Serviciul Muzicilor Militare. Activităţile comemorative s-au încheiat cu retragerea cu torţe. Cei prezenţi au fost, ca de obicei, plăcut impresionaţi.

Carmen Ţurcan: Foarte interesant şi mă bucur că s-a organizat în centrul oraşului pentru că este un fragment din istoria noastră. Noi am fost zilele trecute şi la Dragoslavele, unde de asemenea s-a comemorat intrarea în război şi mă gândeam că peste doi ani se va aniversa ieşirea din război şi victoria. Aşteptăm cu nerăbdare trecerea cu torţele. Un moment aparte este reconstituirea cu costumele din epocă. Este foarte interesant şi pentru adulţi, dar mai ales pentru copii. Noi venim, în general, pentru copil pentru a învăţa istoria alt fel decât la şcoală.

Ştefan Roşu: Mi-a plăcut prezentarea, muzica, militarii, cum au mânuit armele şi ţinuta lor.

Violeta Popa: Tot mi-a plăcut. Este un eveniment special. Soldaţii noştri sunt bine pregătiţi în orice moment, indiferent de vremuri. Sper că România este pregătită şi sper că fiecăruia i-a plăcut ce s-a întâmplat în seara asta şi ce va urma.

Paul Barbu Alexandru: Finalul cred că o să-mi placă cel mai mult. Se retrag cu torţe!

Realizator: Vă mai informăm că marţi, ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc şi ministrul francez al apărării, Jean-Yves le Drian, au participat la Monumentul Soldaţilor Francezi din Parcul Cişmigiu la o ceremonie destinată comemorării centenarului intrării României în Primul Război Mondial. Tot marţi, înaintea ceremoniei, cei doi miniştri au avut şi o întrevedere la sediul Ministerului Apărării Naţionale. Întâlnirea a reprezentat o excelentă oportunitate pentru discutarea modalităţilor concrete de aprofundare a relaţiilor dintre cele două ţări pe teme de interes reciproc de pe agenda europeană şi aliată, precum şi a dialogului strategic bilateral în domeniul apărării, inclusiv din perspectiva educaţiei şi industriei militare - informează Agenţia de Presă Rador. Şi aşa am ajuns la ultimul subiect al ediţiei de astăzi a "Jurnalului militar". În mai puţin de două ore, la 11:00 începe AeroNautic Show 2016. Ministerului Apărării Naţionale va fi reprezentat şi în acest an la festivalul desfăşurat în Parcul Crângaşi şi pe Lacul Morii din capitală. Are amănunte Gabriela Ivan.

Reporter: Forţele Terestre Române vor participa la AeroNautic Show 2016 cu echipamente şi tehnică de luptă specifice vânătorilor de munte, cercetaşilor, geniştilor şi transmisioniştilor. Cu acest prilej vor fi prezentate procedee de escaladare şi traversare cu ajutorul funicularului, exerciţii demonstrative de intervenţie pentru detectarea unor materiale explozive, precum şi tehnici de supravieţuire specifice cercetaşilor. Forţele Aeriene Române vor fi reprezentate în demonstraţia aeriană de o aeronavă de transport C-27J Spartan şi de un elicopter IAR-330 Puma din dotarea Bazei 90 Transport Aerian, iar în expoziţia statică de un elicopter IAR-330 Puma echipat pentru misiuni de evacuare medicală. Ofertele educaţionale ale învăţământului militar de aviaţie ale Forţelor Navale şi cele din domeniul comunicaţiilor şi informaticii vor fi prezentate în cadrul unor standuri de profil. La activitate vor fi şi specialişti ai Muzeului Militar Naţional "Ferdinand I" şi Muzeului Comunicaţiilor şi Informaticii, iar militarii Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" vor executa o demonstraţie de mânuire a armamentului de tip Drill-Team. Evenimentul este organizat de Asociaţia Aeronautică Română şi Primăria sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, iar intrarea este liberă. Programul detaliat, harta şi alte informaţii vor putea fi accesate pe site-ul oficial al spectacolului, www.aeronauticshow.ro, şi pe pagina de Facebook a evenimenului.

Realizator: Gabriela Ivan, mulţumesc. Aici "Jurnalul militar" a ajuns la final. Vă reamintesc că, astăzi, de la ora 11:30, pe Antena Satelor puteţi asculta emisiunea "Fecior la oaste", mâine de la 9:30, pe TVR1 puteţi viziona "Pro Patria". "Observatorul militar" se poate citi pe net, la adresa www.presamil.ro. Si noi, Redacţia militară de radio rămânem alături de dumneavoastră tot pe Internet, pe pagina noastră de Facebook "Ora Armatei" şi pe pagina de web romaniaactualitati, în sectiunea Emisiuni căutaţi "Jurnal militar".

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017