Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar - 16.05.2015

Militari americani şi români la "Marşul Cavaleriei"

Jurnal Militar - 16.05.2015
Marsul Cavaleriei in Brasov (foto: Valentin Ciobirca)

Articol de Cristian Dumitraşcu, 18 Mai 2015, 14:38

Realizator: Cristian Dumitraşcu - Bună dimineaţa, bine v-am regăsit în dimineaţa zilei de 16 mai, anul de graţie 2015, anul în care vom aniversa, peste exact o lună, 75 de ani de "Ora Armatei", aici, la Radioul Public. Aniversarea se suprapune în mod fericit cu cei 70 de ani care s-au împlinit de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, 70 de ani care au consacrat ceea ce se numeşte Anul veteranilor de război, o iniţiativă mai mult decât salutară a celor care au iniţiat seria de manifestări care îi cinstesc pe dragii noştri veterani. Toate aceste manifestări legate de Anul veteranilor au atins apogeul acum o săptămână, pe 9 mai, de Ziua Victoriei, dar ele nu se vor opri aici, vor continua până la final de an, aşa că nici noi nu vom face excepţie sau mai bine zis în primul rând noi aici, la "Ora Armatei" vom da cuvântul veteranilor de razboi, atât cât dânşii vor mai fi pe acest pămănt.

Desigur, fiind o emisiune săptămânală, nu vom neglija nici actualitatea militară şi veţi afla, aidoma săptămânilor din ultimii doi ani, au fost o mulţime de acţiuni militare pe care le vom descrie cum vom putea mai bine şi mai ales în timpul retrâns pe care îl vom avea în raport cu numărul în creştere al aplicaţiilor militare NATO, la care militarii români participă.

Vă mai spun că în a doua parte a emisiunii veţi putea asculta un fragment dintr-un interviu extins cu veteranul de război Constantin Zavati din Bacău, un domn de peste 90 de ani pe care l-aţi mai auzit la "Ora Armatei". dar deocamdată să ascultăm prima piesă muzicală a orei 9:00, aici la Radio România Actualităţi. Doru Stănculescu, audiţie plăcută! (muzică)

AUDIO: Emisiunea JURNAL MILITAR din 16.05.2015:

"Ecou de romanţă", Doru Stănculescu, aici la Radio România Actualităţi, la "Jurnal Militar". Prima rubrică a emisiuinii, 'Actualitatea militară', Andreea Popescu.

Reporter: Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit! Patru sute de militari americani, cu peste 80 de mijloace tehnice, au pornit miercuri, din Baza militară Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, spre Poligonul Cincu, în judeţul Braşov. Traseul lor a purtat numele "Marşul Cavaleriei". Până la începutul lunii iunie, în Garnizoana Braşov şi la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre din Cincu are loc exerciţiul de instruire prin simulare reală şi cu trageri de luptă SARMIS 2015, la care participă 1.500 de militari din Canada, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi România. Militarii americani fac parte din Batalionul II al Regimentului II Cavalerie, iar în drumul lor către Cincu au trecut prin Hârşova, Slobozia, Ploieşti, Sinaia şi Braşov. Colega noastră, Cătălina Ţăruş, a fost la Ploieşti.

Locotenent-colonel Theodore Johnson, din Regimentul II Cavalerie: Forţele terestre Române au sprijinit cu succes pregătirea în comun şi este într-adevăr un efort bilateral. Suntem aici pentru o serie de exerciţii care fac parte din Operaţiunea Atlantic Resolve, scopul fiind acela de a exersa interoperabilitatea cu Forţele Terestre Române şi de a-i asigura pe români de angajamentul nostru pentru securitatea regională. Până acum ne-am instruit cu Brigada 282 Infanterie Mecanizată şi acum ne vom pregăti cu Brigada 2 Vânători de Munte, militari cu adevărat excepionali, lideri foarte buni, iar militarii noştri au învăţat foarte multe. Ei înţeleg că Armata Română, armatele din NATO sunt parteneri egali în efortul comun de a face Alianţa mai puternică.

Reporter: Vorbim acum despre instrucţie. Săptămâna aceasta a început prima etapă a Exerciţiului Platinium Eagle 2015. Etapa de pregătire naţională a exerciţiului a constat în instrucţie la apă, în Poligonul Vărsătura, din judeţul Brăila.

Comandantul Brigăzii 1 Mecanizată, colonelul Vlad Gheorghiţă: Exersăm diferite procedee de trecere cu bacul, ceamul, portiţa, pod de pontoane. Executăm toate misiunile de cercetare la cursul de apă cu Brigada 1 Mecanizată Argedava şi Brigada 10 Geniu. A doua etapă este până pe 29 mai. Vor participa, în afară de militarii Brigăzii 1 Mecanizată Argedava, militari americani, un pluton de infanterie marină de la Batalionul 307 de la Babadag, militari din Forţele Aeriene. Principalul scop este de a executa tragerile de luptă cu tot armamentul principal din cadrul brigăzii.

Reporter: Continuăm tot cu un exerciţiu. Săptâmâna aceasta, la Centrul de Instruire, Simulare şi Evaluare a Forţelor Navale din Constanţa şi în Poligonul Babadag s-a desfăşurat Exerciţiul tactic cu trageri de luptă SEBA 2015. Militari din Brigada 9 Mecanizată Mărăşeşti, din Batalonul 1 CIMIC şi reprezentanţi ai Societăţii Naţionale de Cruce Roşie, filiala Constanţa s-au antrenat împreună cu militari din cadrul Comandamentului Brigăzii din Sud-Estul Europei (SEEBRIG).

România contribuie la Forţa Multinaţională de Pace din Europa de Sud-Est cu aproximativ patru sute de militari din structuri de infanterie, geniu, cercetare şi transport din cadrul Brigăzii 9 Mecanizate Mărăşeşti.

Ofiţerul de proiect al exerciţiului, maiorul Remus Popa: Din punct de vedere al colaborării între Comandamentul /.../ ţinând cont de faptul că procedurile de operare ale brigăzii multinaţionale sunt diferite de procedurile standard de operare ale forţelor româneşti, s-a reuşit demonstrarea interoperabilităţii între un comandament multinaţional şi comandamentele structurilor de forţe puse la dispoziţie de către România. Importanţa acestui exerciţiu a fost dată de reuşita combinării celor două elemente de simulare şi teren, în cadrul unui singur exerciţiu, toate acestea conduse de către un comandament multinaţional, prin comanda Batalionului 341 Infanterie.

Reporter: Două sute de militari din Batalionul 151 Infanterie Războieni, de la Iaşi, participă până la începutul lunii iunie la Exerciţiul multinaţional Combined Resolve IV, la Centrul de instruire din Hohenfels, în Germania. Colegul nostru, maiorul Adrian Gâtman, îi însoţeşte pe militari la misiunea din Germania, şi ne-a transmis:

Maiorul Adrian Gâtman: În această primă săptămână a prezenţei lor în Germania, militarii Batalionului 151 Infanterie este relaţionat cu militarii celorlalte state participante la exerciţiu pentru punerea la punct a ultimelor detalii.

Militarii participanţi la exerciţiu au desfăşurat, de asemenea, şi o serie de instruiri în comun pentru perfecţionarea unor proceduri pe care le vor folosi ulterior. De altfel, perfecţionarea acestor proceduri de operare este şi unul dintre obiectivele pe care şi le-au propus militarii români pentru acest exerciţiu. A fost o săptămână încărcată, dificilă chiar, pentru toţi militarii noştri, începând de la dislocarea în Germania, atât a personalului, cât şi a tehnicii pe care am adus-o aici.

Reporter: Atât din "Actualitatea militară" de astăzi. Vă doresc un sfărşit de săptămână excelent.

Realizator: Mulţumesc, Andreea Popescu. Am revenit în direct la "Jurnal Militar", "Ora Armatei", cea care se aniversează peste o lună. 9:15, Radio România Actualităţi. Tot în actualitate rămânem cu următoarele două ştiri: jumătatea lunii mai a adus două aniversări în Armată. Aici este vorba despre trupele de apărare chimică, biologică, radiologică şi nucleară, dar este vorba şi despre trupele de Poliţie Militară. Chimiştii s-au înfiinţat, să le spunem aşa, pentru că aceasta este principala lor specialitate, la 15 mai 1923, iar Poliţia Militară - mult mai târziu - la 15 mai 1990. La 15 mai '23, prin decizia ministerială numărul 297, s-a înfiinţat în Ministerul de Război Comitetul consultativ pentru chestiunile tehnice privitoare la războiul chimic, aceasta fiind considerată data de naştere a viitoarei arme care va purta, de-a lungul vremii, numele de Apărare contra gazelor, armă chimică, apărare antichimică, apărare NBC, mai nou, în funcţie de dezvoltarea pe care a cunoscut-o, ajungând la ora actuală să întrunească elementele apărării atât în ceea ce priveşte ameninţările chimice, cât şi în cele ale ameninţărilor bacteriologică, radiologică şi nucleară, şi să fie denumită apărare CBRN.

Şi poliţiştii militari au aniversat, după cum vă spuneam, ieri, ziua armei loc. Istoricul Poliţiei Militare se află în strânsă legătură cu istoricul Jandarmeriei Române, de unde îşi are originile. Totuşi, abia în 1990 ia naştere, ca structură unică, în Bucureşti se află singurul batalion cu specific de Poliţie Militară din Armata României - Batalionul 265, comandat de colonelul Gabriel Tiberiu Bugeac, pe care îl ascultăm.

Gabriel Tiberiu Bugeac: Poliţia Militară a început să joace un rol din ce în ce mai important odată cu dislocarea primelor contingente româneşti în teatrele de operaţii externe. Batalionul a asigurat personal, atât subunităţi, cât şi personal de Stat Major în Irak, în Balcanii de Vest, în Kosovo, în Bosnia-Herţegovina, în Albania. În prezent, batalionul asigură un detaşament de Poliţie Militară, care lucrează în baza aeriană de la Bagram, împreună cu partenerii americani. Este primul detaşament de acest tip, pentru că până acum am acţionat cu structuri de nivel pluton companie.

Aş vrea să le urez colegilor noştri din batalion care sunt în Afganistan misiune uşoară şi pentru poliţiştii militari din Armata Română vreau să le urez La mulţi ani!

Realizator: Pentru că tot a venit vorba despre colegii aflaţi în Afganistan ai domnului care a vorbit mai devreme, le transmitem şi noi toate cele bune, avem veşti de la ei şi de la ceilalţi militari care se află acolo, toate sunt în regulă în acest moment. Vom mai reveni cu ştiri despre ei şi în ediţiile viitoare. Ascultăm Pink Floyd, Hey you, după care revenim cu interviul promis cu veteranul de război Constantin Zavati, audiţie plăcută!

Realizator: Radio România Actualităţi - "Jurnal militar". Revenim cu interviul despre care v-am vorbit la începutul emisiunii. Constantin Zavati este omul care bate filmul. S-a născut în 1923 şi a scris, în doar câteva luni, un roman autobiografic, o carte splendidă care va rămâne o mărturie caldă despre perioada interbelică, dar mai ales despre grozăviile celui de-al Doilea Război Mondial. Autorul cărţii "Memoriile unui ofiţer de artilerie", a fost profesor de chimie în Bacău, după ce comuniştii l-au îndepărtat abuziv din armată, a fost înrolat în două armate, pentru că a fost trimis de statul român să facă şcoala de ofiţeri în Germania, aliată pe atunci. A luptat pe două fronturi, l-a întâlnit pe Hitler în martie 1944, iar după 23 august şi-a făcut datoria faţă de ţară, luptând împotriva celor care îl şcoliseră, chiar încă trei zile în Cehia, după istorica zi de 9 mai 1945. După absolvirea Liceului militar "Ştefan cel Mare" din Cernăuţi, în 1942, Constantin Zavati a fost selectat pe baza mediei foarte bune şi trimis în Germania, la Magdeburg, la o şcoală de ofiţeri de artilerie, de unde imediat a fost trimis direct în Rusia pe frontul de est. Să-l ascultăm pe Constantin Zavati.

Constantin Zavati: Am plecat la Magdeburg, ca sublocotenent, o lună de zile, pe 1 martie 1944 mi-a vorbit Hitler. Şi m-am dus la Magdeburg, am ajuns la Magdeburg, am fost înaintat sublocotenent în armata germană pe 1 martie 1944, deci ziua când ne-a vorbit Hitler. Ofiţer instructor am fost între 08.03.1944, deci pe 8 martie am plecat la Magdeburg, înapoiat în ţară pe 01.06.1944.

La Magdeburg când am ajuns, m-am prezentat la ofiţerul de serviciu cu ordinul respectiv, a sunat alarma aeriană. M-a condus la adăpost, fiecare baterie avea adăpostul ei. În subsol erau cazărmi moderne, aveau subsoluri foarte bine amenajate, dacă îţi cădea o bombă în plin, nu mai ieşeai de acolo. Domnule, m-am dus acolo şi erau adunaţi toţi ofiţerii din unitate, unde m-a dus pe mine, şi stăteam stingher într-un colţ acolo, zic: să se termine alarma şi după aceea să mă interesez să văd mă prezint aghiotant sau... Dar între timp vine un locotenent la mine, a văzut că sunt străin, m-a cunoscut imediat că nu sunt din unitate, a venit la mine, s-a prezentat: sunt aghiotantul regimentului, dumneavoastră în ce calitate sunteţi aici? Am arătat ordinul respectiv, zic: sunt repartizat la dumneavoastră că ofiţer instructor, sunt provenit din România, am făcut şcoală la dumneavoastră. Şi imediat m-a luat, m-a dus la comandant, m-a prezentat la comandant, la toţi ofiţerii de acolo şi am început activitatea ca ofiţer-instructor.

Mi s-a dat în primire o baterie de subofiţeri din toate armele, cu stagiul de front, ca să-i fac artilerişti. Era criză grozavă, au pierdut foarte mulţi artilerişti; să-i fac într-o lună de zile artilerişti. Domnule, am avut un plutonier foarte bun, puneam subofiţerii să facă... făceau şi instrucţie de infanterie, dar asta aşa, numai foarte puţin. Le-am tras un frecuş la ăştia al lor, la toţi ăştia, erau şi decoraţi, şi cu Crucea de Fier clasa a I-a, şi clasa a II-a, eram un ţânc pe lângă ei, dar nu mişca unul. Dar eu atâta îi spuneam lui, îl chema Wilhelm şi mai nu ştiu cum, îi ziceam: alarmă aeriană, gaz - atâta îi spuneam lui. Se comanda "Fliegeralarm", "Gasalarm" şi îi fugărea cu masca de gaze pe faţă de îi termina.

Reporter: În anul veteranilor de război aflăm poveşti incredibile de la veteranii de război, care ne mai pot spune aceste poveşti pe care le-au trăit în război. Continuăm povestea domnului Zavati. Cineva, probabil în dorinţa de a-l proteja, i-a distrus fotografia din dosarul militar personal în care apărea ca tânăr absolvent, sublocotenent german de artilerie. Sublocotenentul Constantin Zavati a luptat, după 23 August 1944, mai departe, pe tot frontul de Vest, iar în 1946, pe când activa în Regimentul 9 Artilerie de la Craiova, a fost înlăturat din armată pentru trecutul său hitlerist, spuneau comuniştii atunci. Din păcate, caracterul abuziv al îndepărtării din armată nu poate fi probat astăzi legal, decât printr-o procedură care îl obligă să aducă cel puţin doi martori care să confirme că excluderea sa din armată nu a fost de natură disciplinară, ci una pe criterii politice, cauzată de trecutul german.

După 70 de ani, proba cu martori este imposibilă pentru că nu există niciun supravieţuitor al evenimentelor, iar ceea ce este evident pentru toată lunmea nu este şi pentru cei care au conceput astfel de legi neaplicabile în cazul acesta, care umilesc încă o dată veteranii după ce comuniştii proaspăt instalaţi la putere, după război, le-au furat dreptul de a-şi servi patria şi pe mai departe ca militari activi.

Ascultăm şi ultimul fragment din interviul de peste două ore cu domnul Zavati, pe care îl vom publica în episoade pe pagina "Jurnal militar" de pe "radioromaniaactualitati.ro", un fragment în care veţi afla cum a fost tranziţia de la monarhie la comunism şi cum a scăpat ofiţerul şcolit şi avansat în Germania, inclusiv de arma primită la absolvire, la Magdeburg.

Constantin Zavati: Când m-am întors la Bacău, am venit aşa, cu bagajul pe care îl aveam, cu toate uniformele germane în bagaj. Am cufărul şi acum aici. Cufărul a plecat de la Gross-Born cu tot echipamentul meu şi tot al meu, fără chitanţă, de la gară, şi am spus: dar, domnule, dă-mi chitanţă, că nu există aşa ceva în Germania.

A ajuns la Magdebourg în perfectă ordine, fără chitanţă, fără nimic, şi când m-am întors în ţară, aveam o carabină foarte bună, capturată de pe front şi aveam şi un Schmeiser cu care am unblat tot timpul în Cehoslovacia. Găsisem şi vreo 600 de cartuşe pentru Schmeiser. Nici nu am avut timp să le trag toate, când mă duceam la vânat iepuri, pe câmp. Deci am venit la Bacău cu carabina, cu gloanţe pentru carabină şi cu stiletul. După aceea mi-am dat eu seama ce înseamnă asta.

Taică-meu avea o carabină capturată de la Budapesta, din Primul Război Mondial, tot cu cartuşe, ungureşti - o ţinea în şifonier - şi mai avea două pistoale şi sabia lui de plutonier-major. Şi astea, când a simţit că este de rău, a îngropat carabina cu pistoalele lui, cu sabia le-a îngropat în spatele casei. Acolo, unde locuiam cu chirie şi gardul era cam un metru aşa distanţă şi acolo le-a îngropat şi cred că acum, dacă sapă cineva, le găşeste, dar nu îl mai poate da în judecată, să îl bage în puşcărie, iar pistolul meu s-a dus şi mi l-a aruncat în parc, chiar aproape de securitate, într-un boschet, acolo, aşa.

Domnule, a stat aproape un an de zile pistolul acolo şi am zis: "Tată, ce este cu pistolul acela?". Mai ales că eram iscălit pe tocul pistolului: "sublocotenent Zavati". Zic: "Dacă găsesc ăştia în parc pistolul, s-a terminat cu mine". S-a dus moşul, a găsit pistolul, l-a adus acasă. A fost un noroc fantastic că nu l-a găsit nimeni pentru că erau nişte boscheţi foarte deşi acolo şi nu a umblat nimeni acolo. L-a adus, l-am demontat tot şi m-am gândit: să îl arunc în Bistriţa, dar poate mă vede cineva chiar dacă mă duc seara, pe pod, şi atunci, într-o seară m-am dus în centru şi la un moment dat am dat de un canal. Era noapte, era întuneric, nu era nimeni şi am dat drumul la piesele toate în canal şi cu asta am scăpat de el şi am scăpat de puşcărie sau poate de împuşcare chiar.

Realizator: Dacă vreţi să îl şi vedeţi pe domnul Zavati, veţi putea urmări un reportaj la emisiunea "Pro Patria", de pe TVR 1, de mâine dimineaţă, de la 9:30 de minute. Nu uitaţi, la 11:30 de minute, pe Antena Satelor, urmează "Fecior la oaste", iar Observatorul Militar se poate citi pe site-ul "presamil.ro". Înregistrările emisiunilor noastre se pot accesa pe "radioromaniaactualitati", pe pagina "Jurnal militar".

Acestea fiind spuse, raportez: emisiune îndeplinită. Sunt Cristian Dumitraşcu, vă salut regulamentar. Numai bine!

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017