Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Sâmbătă, 29 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Octavian Coman

2 Februarie 2010
Vizualizari: 1974
Comentează add

Specialiştii ONU spun că a scăzut producţia de mac cu 30 de procente faţă de anul trecut.

Jurnal de Afganistan (4) - Drogurile Jurnal de Afganistan (4) - Drogurile - Conține audio

octavian-coman

Câţiva bărbaţi din provincia  Helmand strâng în saci bulgării albi  de bumbac pe care tocmai i-au adunat  de pe plantaţie.

Infanteriştii marini americani îmi spun că sătenii termină treaba cu bumbacul, pentru a pune seminţe de  mac. Se apropie sezonul de plantare.

Primăvara târziu, macul se va balansa în bătaia vântului din sudul Afganistanului. Din mac se obţine întâi opiu, iar apoi heroină. Conform datelor oferite de ONU în 2009, în provincia Helmand aproape 70 000 de hectare au fost cultivate cu mac, triplu faţă de următoarea provincie în clasament.

“Pentru ei e doar o cultură. Privită prin ochii unui străin aceste plante contribuie la traficul mondial de droguri. Oamenii de aici  vor creşte însă orice le aduce bani", îmi declară locotenetul Bruence. 

Din vârful unei fortificaţii  înalte, militarul american se uită la câteva  câmpuri din jur, ce vor găzdui în curând macul. "Distrugerea macului, fără altă măsură compensatorie, i-ar lăsa pe  fermierii săraci fără o sursă importantă de venit",  aminteşte locotentul completând că "implicit, i-ar face şi ostili faţă de militarii coaliţiei internaţionale". 

Într-un discurs ţinut în faţa liderilor din mai multe sate, guvernatorul districtului Garmisr îi roagă  să nu-i mai primească pe traficanţii de droguri  în comunităţile lor. Le atrage atenţia că există un program în care li se oferă seminţe de grău.

Autorităţile afgane ajutate de banii veniti de la donatori străini încearcă să-i convingă pe fermieri să renunţe la mac şi să planteze grău. Mai multe rapoarte arată că există o legătură directă între traficul de droguri şi insurgenţi. 

În monitorizarea specialiştilor ONU pentru anul 2009 apar semne încurajatoare. Suprafeţele acoperite de mac sunt în scăderere în Helmand faţă de 2008 cu peste 30 de procente.

Pe de altă parte, recent,  directorul de comunicare al misiunii  ONU în Afganistan, Adrian Edwards, remarca:"Se observă o tendintă de trecere  de la exportul masiv de opiu brut, la producerea heroinei în ţară.”

Mai optimist,  comandantul batalionaului 2 de infanterişti marini, lt. col. John McDonough, constată o schimbare radicală  în zona centrala a provinciei Helmand unde se află oamenii săi. Dacă în urmă cu doi ani 80 la sută din culturi erau mac şi restul grâu, acum procentele s-ar fi inversat.

Cum se poate întâmpla asta? Lt. col. John  McDonoughn spune că “Mai multă securitate, comunicare şi educare a fermierilor. Totodată înlăturarea talibanilor radicali care distribuie seminţe de mac.”

Ascultaţi materialul integral în format audio.


Etichete Afganistandroguri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live