Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Vineri, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Irinel Călin, Tulcea

6 August 2015
Vizualizari: 1110
Comentează add

Până anul trecut, în judeţul Tulcea au fost aprobate peste 800 de dosare pe măsura 1.1.2. pentru instalarea tinerilor fermiei la sate, un record absolut la nivel naţional.

Judeţul Tulcea: puţine cereri pentru proiecte destinate tinerilor fermieri

irinel-calin-tulcea

Foto: Irinel Călin.  

În judeţul Tulcea s-a înregistrat un număr mic de cereri pentru proiecte destinate tinerilor fermieri, conform Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014- 2020. 
 
Cereri mai numeroase se aşteaptă pentru investiţii în agro-pensiuni. 
 
Până anul trecut, în judeţul Tulcea au fost aprobate peste 800 de dosare pe măsura 1.1.2. pentru instalarea tinerilor fermiei la sate, un record absolut la nivel naţional. 
 
O nouă sesiune de finanţare pentru această măsură ce priveşte tinerii fermieri este acum deschisă, însă are parte de mai puţin succes, cu doar 20 de dosare avizate. 
 
O explicaţie pentru acest interes scăzut al tinerilor fermieri pentru exploataţii agricole noi o dă consultantul Dan Chiriac. 
 
"Cele mai multe proiecte de acest tip au fost implementate în perioada trecută de programare, pe această măsură aici, în Dobrogea, şi în special în judeţul Tulcea. Prin urmare, interesul este acum pentru modernizarea acestor exploataţii agricole sau pentru activităţi nonagricole", spune Dan Chiriac.   
 
Dacă modernizarea exploataţiilor agricole prezintă cel mai mare interes în rândul tinerilor fermieri care şi-au început deja activitatea, sectorul non-agricol este şi el o provocare pentru tinerii care vor să-şi înceapă o afacere la sate. 
 
"S-au deschis măsurile 6.2. şi 6.4. de interes mai mare, e vizat sectorul non-agricol, până la 70.000 de euro. Pe segmentul cabinetelor veterinare, farmacii - finanţare 100%, restul - 70 sau 90%. Credem că pe viitor şi de anul o să fie foarte multe pe sectorul zootehnic, unde pe programul trecut au fost mai puţine proiecte depuse", spune Dragoş Popescu, directorul Agenţiei judeţene care finanţează investiţiile din mediul rural.   
 

Una dintre cele mai bune oportunităţi de afaceri din judeţul Tulcea pentru activităţi non-agricole este sectorul de turism, cu înfiinţarea de agro-pensiuni, pentru care finanţarea ajunge chiar şi la 90%. 


Etichete judeţul Tulceaconform Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014- 2020agro-pensiunitineri fermieri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live