Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Luni, 04 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Alexandru Ioan

12 Aprilie 2013
Vizualizari: 2447
Comentează add

Autorităţile de la Phenian sunt destul de imprevizibile, iar Japonia se aşteaptă în orice clipă la lansarea unei noi rachete, spune ministrul plenipotenţiar la Tokyo, Petre Stoian.

Japonia "ia măsuri" în contextul problemei coreene

alexandru-ioan

Ministrul nipon al apărării, Itsunori Onodera, a supravegheat instalarea interceptoarelor. Foto: Reuters.

Joi, la Phenian, a fost sărbătoare. Nord-coreenii l-au elogiat pe Kim Jong-un cu ocazia primei aniversări de la alegerea acestuia ca secretar al Partidului Muncitorilor.

Unicul canal de televiziune, KCTV, a marcat această aniversare prezentându-l pe tânărul lider nord-coreean vizitând unităţi militare, iar cotidianul "Rodong", portavocea partidului, scrie că niciodată în istorie nu a existat un lider socialist precum Kim, căruia îi atribuie succesul plasării unui satelit nord-coreean pe orbită şi recentul test nuclear.

În timp ce nord-coreenii sărbătoresc, în mediile internaţionale persistă temerea că Phenianul va folosi evenimentul pentru un nou test cu rachetă.

Ministrul japonez al apărării a anunţat că imaginile din satelit au surprins pe teritoriul nord-coreean o platformă de lansare în poziţie verticală, ceea ce poate să indice o lansare iminentă a unei rachete.

Există însă şi posibilitatea ca Phenianul să încerce în acest fel să inducă o stare de confuzie în rândul serviciilor secrete străine, recurgând şi la manevre precum deplasarea la intervale scurte de timp a rachetelor în afara şi apoi în interiorul depozitelor.

Ipoteza este susţinută şi de academicianul rus, Boris Goshchitsky,  unul dintre fondatorii centrului de studii nucleare din Urali, în opinia căruia ameninţarea nucleară din partea Coreei de Nord ar putea fi o calceama.

"Nu pot pur şi simplu să înţeleg de unde are Coreea de Nord atâtea proiectile nucleare încât să ameninţe o lume întreagă. Eu mă ocup de zeci de ani de această problemă şi nici noi, nici alte ţări nu am vândut nimic sensibil Republicii Populare Democrate Coreene", a declarat expertul citat de ITAR-TASS.

El remarcă faptul că nivelul economic al Coreei de Nord nu este suficient de ridicat pentru a crea un scut nuclear. În pofida acestor opinii, comunitatea internaţională este solidară şi se pronunţă ferm împotriva testelor nord-coreene.

Miniştrii de externe din G-8 au condamnat în termeni duri atitudinea Phenianului, pe care l-au ameninţat cu noi sancţiuni.

Solidaritatea marcată joi la Londra este răspunsul cu care primele 8 economii ale lumii au răspuns la insistenţele Japoniei de a transmite un semnal puternic pentru Coreea de Nord.

Într-un dialog purtat în această seară cu ministrul plenipotenţiar din cadrul ambasadei României la Tokyo, Petre Stoian, l-am întrebat care este poziţia României şi ce reacţii au Japonia şi Coreea de Sud la provocările regimului nord-coreean.

Petre Stoian: Oficial, noi suntem pentru detensionarea situaţiei pe calea negocierilor şi pentru ca Republica Populară Democrată Coreeană să înceteze actele de provocare la adresa securităţii şi a stabilităţii regionale.

Reporter: Sunt condiţii pentru a se atinge acest obiectiv, Excelenţă?

Petre Stoian: Realitatea este că autorităţile de la Phenian sunt destul de imprevizibile, aşa că cel puţin autorităţile japoneze se aşteaptă în orice clipă la lansarea unei noi rachete de către Phenian şi, în contextul în care tensiunile din regiune sunt în creştere, guvernul japonez a luat măsuri de protecţie specifice. Două distrugătoare dotate cu sisteme antirachetă Aegis au fost desfăşurate în Marea Japoniei şi de asemenea marţi, pe 9 aprilie, în circumstanţele în care Coreea de Nord pare să pregătească o nouă lansare de rachetă, în puncte-cheie din jurul capitalei nipone au fost amplasate interceptoare de rachete Pac 3, două astfel de interceptoare putând fi văzute şi în curtea Ministerului Apărării japonez. Aceste măsuri sunt o dovadă că guvernul japonez ia în serios ameninţările Coreei de Nord.

Reporter: Sunt luate măsuri speciale şi în ceea ce priveşte pregătirea populaţiei pentru război?

Petre Stoian: Desigur că subiectul este foarte intens mediatizat şi dezbătut atât în presa scrisă, cât şi de către televiziunile japoneze. Nu au fost până la ora actuală anunţate în măsuri de alertare a populaţiei, realitatea însă este că Guvernul japonez, atât prin vocea primului-ministru, cât şi prin aceea a secretarului cabinetului japonez, au spus că Japonia este gata să ia absolut toate măsurile pentru protejarea populatiei nipone.

Reporter: Aceasta la nivel oficial, dar, Excelenţă, cum percep japonezii aceste evenimente? Ştiu că şi dvs aveţi familia în Japonia - cum percepeţi chiar şi dvs evoluţia evenimentelor?

Petre Stoian:
În general, populaţia întâmpină cu mult calm ştirile care sosesc din Peninsula Coreeană. Repet, subiectul este amplu discutat în mediile japoneze. Nu există semne de panică sub nicio formă. Populaţia este deosebit de calmă la ora actuală.

Reporter: Japonezii sunt, de regulă, obişnuiţi cu tot felul de vicisitudini, inclusiv cele provocate de mâna omului.

Petre Stoian: Aşa este.

Reporter: În legătură cu modul în care este percepută evoluţia acestor evenimente, Excelenţă, în Coreea de Sud aveţi cumva elemente, ştiţi cum se percep lucrurile de acolo?

Petre Stoian: Desigur, şi în Japonia trupele de autoapărare nipone sunt în alertă maximă, de asemenea nivelul de alertare a fost crescut şi în Coreea de Sud, există chiar păreri exprimate la Seul că este foarte posibil ca această nouă lansare de rachetă să aibă loc în preajma zilei de 15 aprilie, când este sărbătorit fost lider nord-coreean Kim Ir Sen.

Reporter: În afara ambasadei pe care România o are la Seoul, ştim că în Coreea de Sud sunt numeroşi români la studii sau diverse alte activităţi. Ştiţi cumva dacă au fost luate măsuri speciale pentru protecţia acestora?

Petre Stoian: Noi nu avem date în legătură cu măsurile luate în Republica Coreea. Cert este că, după cum aţi observat, şi la nivelul Uniunii Europene, de exemplu, s-a luat hotărârea de a nu evacua ambasadele de la Phenian. Cu alte cuvinte, putem aprecia că situaţia este privită cu un oarecare calm, la nivelul diplomaţiilor europene cel puţin. Cu alte cuvinte, nu s-au luat până la ora actuală măsuri speciale. Cel puţin noi aici, în Japonia, nu am luat astfel de măsuri.

Să notăm şi faptul că serviciile de spionaj americane consideră că recenta retorică belicoasă a Coreei de Nord este doar un efort al liderului nord-coreean, Kim Jong-un, de a demonstra că deţine puternic controlul ţării.

Aceasta este o declaraţie a şefului serviciilor de informaţii americane, James Clapper, citat în această seară de Agenţia Reuters.


Etichete Exclusiv RadioCoreea de NordKim Jong-unliderPhenianTokyoJaponiaPetre Stoiancacealmarăzboi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live