Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ (Continuare) Duminică, 23 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Arina Petrovici

27 Mai 2018
Vizualizari: 522
Comentează add

În Irlanda, 70% dintre cetăţeni s-au pronunţat în favoarea legalizării avortului în această ţară catolică.

Irlandezii au votat la referendum pentru legalizarea avortului

arina-petrovici

Foto:EPA/Agerpres.

În Irlanda, 70% dintre cetăţeni s-au pronunţat în favoarea legalizării avortului în această ţară catolică, în cadrul unui referendum istoric, arată rezultatele, citate de BBC.

Aproape trei milioane şi jumătate de alegători au fost aşteptaţi ieri la urne, participarea fiind de 62,18%. 

Principala organizaţie din Irlanda ce militează împotriva avortului şi-a recunoscut înfrângerea în referendumul pe tema liberalizării legislaţiei privind întreruperea de sarcină.

Susţinători ai campaniei pentru menţinerea prevederilor stricte privind avortul în Constituţia Irlandei au calificat rezultatul consultării populare drept "o tragedie de proporţii istorice".

Guvernul de la Dublin intenţionează să prezinte o nouă legislaţie, ce va permite avortul în timpul primelor 12 săptămâni de sarcină şi până în săptămâna 24, dacă este necesar, din motive de sănătate.


Votul răsunător pentru anularea interdicţiei avortului, prevăzută de-al optulea amendament la Constituţia irlandeză, introdus în 1983, reprezintă punctul culminant al unei "revoluţii tăcute", afirmă premierul Leo Varadkar.


Leo Varadkar: Să fiu sincer, cred că au fost mai multe lucruri, însă, mai presus de toate au fost numeroasele femei curajoase, dar şi bărbaţi, care şi-au spus povestea personală despre cât de grav au fost afectaţi de-al optulea amendament. Şi cred că auzind aceste poveşti, nu doar în ultimele săptămâni sau luni, auzindu-le în ultimii ani, irlandezii şi-au schimbat părerea.


În prezent, legislaţia irlandeză rămâne printre cele mai restrictive din Europa, alături de cele din Irlanda de Nord şi din Malta.

Violul, incestul sau malformaţia fătului nu sunt considerate motive legale de a întrerupe sarcina.


Etichete irlandareferendumin favoarea legalizarii avortuluivoturnedublin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live