Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ Marţi, 02 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Irinel Călin, Tulcea

13 August 2015
Vizualizari: 2247
Comentează add

Judeţul Tulcea a beneficiat în această primăvară de precipitaţii abundente, care au făcut ca necesarul de apă din sol să fie asigurat cu mult peste media multianuală.

Irigaţiile salvează culturile

irinel-calin-tulcea

 Foto: wikipedia.org. 

Deşi este vecin cu Galaţiul, Tulcea este unul dintre judeţele în care seceta nu se simte în zonele acoperite de sistemele de irigaţii, care funcţionează. 
 
Lipsa umidităţii în sol este prezentă însă în Delta Dunării din cauza nivelului foarte scăzut al fluviului.  
 
Judeţul Tulcea a beneficiat în această primăvară de precipitaţii abundente, care au făcut ca necesarul de apă din sol să fie asigurat cu mult peste media multianuală. 
 
Chiar şi în aceste condiţii, sucursala Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare a aplicat udări pe o suprafaţă de peste 5.000 de hectare, în sistemele Sarichioi, Babadag şi Măcin, în care sunt concentrate culturi legumicole. 
 
Mai mult, aici la Tulcea, organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii au aplicat proiecte pe vechiul PNDR pentru înfinţarea de sisteme de irigaţii, iar vestea bună este că noul program este şi mai generos în ceea ce priveşte fondurile alocate pentru irigaţii.  
 
"Vom şti dacă în septembrie sau octombrie ni se va aloca un miliard de euro pentru refacerea sistemului de irigaţii, să ajungem undeva la 1.200.000 de hectare, care sunt viabile la momentul acesta, pentru a avea un sistem de irigaţii pus la punct şi toatăl umea să irige şi costurile să fie foarte mici atâta timp cât se va uda în complex, spune Florin Barbu, directorul general ANIF. 
 
Dacă în sistemele de irigaţii Sarichioi, Babadag şi Măcin aripile de ploaie asigură apa culturillor de câmp, terenurile agricole din deltă au în această perioadă cel mai mult de suferit din cauza nivelului scăzut al apelor Dunării, majoritatea culturilor de aici fiind grav afectate de secetă. 

Etichete GalaţiTulceasecetairigaţiiDelta Dunărisistemele SarichioiBabadag şi Măcin,Florin Barbudirectorul general ANIF,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live