Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (continuare) Marţi, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

2 August 2021
Vizualizari: 476
Comentează add

În atacul cu drone comis recent asupra unui petrolier operat de Israel, şi-au pierdut viaţa doi membri ai echipajului navei, un român şi un britanic.

Iranul neagă în continuare orice responsabilitate

radiojurnal

    Foto: Arhivă.

Ministerul de Externe din Iran i-a convocat, astăzi, pe ambasadorul României şi pe însărcinatul cu afaceri al Regatului Unit pentru a le transmite un protest în urma acuzaţiilor formulate de cele două ţări cu privire la atacul comis recent asupra unui petrolier operat de Israel, în urma căruia şi-au pierdut viaţa doi membri ai echipajului navei, un român şi un britanic. Redactorul RRA, Dana Dumăscu a realizat o sinteză pe acest subiect.

Dana Dumăscu: Teheran a decis aceste convocări ca măsură de reciprocitate, după ce ambasadorii săi la Londra şi Bucureşti au fost, la rândul lor, convocaţi de ministerele de externe britanic şi român, după cum notează agenţiile de presă. Anterior acestei reacţii, premierul britanic Boris Johnson a avertizat că Iran trebuie să facă faţă consecinţelor atacului inacceptabil asupra petrolierului, întărind afirmaţiile de ieri ale ministrului de externe Dominic Raab, potrivit cărora este vorba despre un act deliberat şi ţintit, care constituie o violare evidentă a dreptului internaţional. La rândul lor, Israel şi Statele Unite s-au declarat sigure că Iran este responsabil de atac şi au precizat că pregătesc o replică rapidă şi coordonată. Şi România a condamnat cu fermitate atacul care s-a soldat cu pierderea vieţii comandantului navei, cetăţean român, 'căzut demn la datorie'. În plus, Ministerul de Externe de la Bucureşti a precizat că, având în vedere elementele prezentate de partenerii internaţionali ai ţării noastre, acţiunea a fost deliberată şi coordonată de Iran. În consecinţă, pentru a identifica măsurile de răspuns cele mai potrivite, România continuă coordonarea cu aliaţii şi partenerii săi. În schimb, Iran, care a negat orice responsabilitate în acest caz, a transmis astăzi, printr-un purtător de cuvânt al diplomaţiei sale că nu va ezita să-şi protejeze securitatea şi interesele naţionale.


Etichete iranromâniamarea britanieatac petrolier

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live