Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 31 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Brăileanu

7 Mai 2012
Vizualizari: 1466
Comentează add

Cu 51,7% din sufragii, după numărarea a 99% dintre voturi, Francois Hollande devine primul preşedinte socialist al Franţei din ultimii 17 ani.

Invitaţie la Berlin pentru noul preşedinte al Franţei

beatrice-braileanu

Noul preşedinte al Franţei, François Hollande. Foto: Reuters.

Francezii au votat stânga, iar socialistul Francois Hollande este noul preşedinte al Franţei. 
 
Cu 51,7% din sufragii, după numărarea a 99% din voturi, Francois Hollande pune capăt celor 17 ani în care la putere s-au aflat partidele de dreapta, iar analiştii spun că votul francezilor are repercursiuni asupra întregii zone euro. 
 
Scene de bucurie intensă duminică seară în nenumărate oraşe din Franţa după aflarea veştii că Francois Hollande a fost ales preşedinte al ţării, ne spune corespondentul nostru la Paris, Roxana Vasile. 
 
În primul său discurs pronunţat la Tulle, fieful lui electoral, Francois Hollande a vorbit despre încredere.
 
"6 mai trebuie să fie o dată mare pentru ţara noastră, un nou punct de plecare pentru Europa, o nouă speranţă pentru lume, acesta este mandatul pe care mi l-aţi încredinţat. 
 
"E greu, e mare, e frumos, îmi iubesc, îi iubesc pe francezi şi vreau ca între noi să fie acea relaţie care permite tot şi care se numeşte încredere", a declarat noul preşedinte francez. 
 
În vârstă de 57 de ani, François Hollande devine primul preşedinte socialist din ultimii 17 ani, după predecesorul său François Mitterrand, care a condus ţara între 1981 şi 1995. 
 
François Hollande va trebui să se ocupe de problemele ţării, marcată de crizele economică şi financiară care s-au succedat, dar şi de şomajul pe cale să atingă 10%. 
 
Preşedintele în exerciţiu, Nicolas Sarkozy, înfrânt, i-a urat succes lui François Hollande în greaua misiune care îl aşteaptă. 
 
"Va fi greu, dar doresc din suflet ca Franţa, ţara noastră care ne uneşte să reuşească să învingă greutăţile pentru că există ceva cu mult mai presus de noi, patria", a declarat Nicolas Sarkozy. 
 
Primele reacţii internaţionale 
 
Cancelarul german Angela Merkel l-a invitat deja pe Francoise Hollande la Berlin, iar preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a reamintit că Europa şi Franţa au ca obiectiv comun revitalizarea economiei europene.
 
Jose Manuel Barroso a transmis şi un mesaj de felicitare pentru François Hollande, la puţin timp de la anunţarea rezultatelor, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Carmen Valică. 
 
În declaraţia de felicitare, Jose Manuel Barroso menţionează provocările care se află în faţa Franţei şi Europei şi reaminteşte că la ultima vizită la Comisia Europeana, noul preşedinte al Franţei şi-a afirmat angajamentul faţă de integrarea europeană. 
 
"Avem un obiectiv comun", arată preşedintele Comisiei, şi anume revitalizarea economiei europene, pe baze solide, în vederea creării de noi locuri de muncă. 
 
"E timpul să transformăm aspiraţiile în fapte", adaugă Jose Manuel Barroso şi dă asigurări că a ascultat mesajul din campania electorală referitor la creştere economică şi investiţii în infrastructură, inclusiv pe cel referitor la o mai mare implicare a Băncii Europene de Investiţii şi la asigurarea fondurilor necesare investiţiilor. 
 
"Europa nu poate fi puternică fără angajamentul Franţei", insistă preşedintele Comisiei Europene în mesajul transmis după anunţarea rezultatului alegerilor prezidenţiale din Franţa.
 
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, l-a felicitat şi el pe noul preşedinte al Franţei, Francois Hollande, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, ne relatează corespondentul nostru, Luminiţa Apostol. 
 
"Îi adresez cele mai sincere felicitări lui Francois Hollande pentru alegerea lui la preşedinţia Republicii franceze", a spus preşedintele Consiliului European în mesaj.
 
Şi preşedintele Statelor Unite îl felicită pe noul preşedinte francez şi îl invită la Casa Albă.

Etichete FranţapreşedintealegeriFrancois Hollande

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live